≫ 

Deca drže bube u rukama, one gamižu i niko se ne plaši: Zavirili smo u vrednu kolekciju insekata

Poljoprivredni fakultet otvorio je vrata za posetioce i izložio kolekciju buba, vaši i leptira staru više od pola veka

  • 0

"Uzmi je u ruke, nije uopšte opasna, baš je lepa. Samo golica, osećaš je dok hoda", pričala su dva dečaka dok je u šaci jednog od njih migoljila velika buba neobičnog oblika.

Devojka kraj njih bojažljivo ju je uzela u ruku, a onda kazala "Jaoj, upiškila se". Na njenoj šaci ostale su dve kapljice vode.

- Jeste, upiškila se, dešava se to. Ponekad polože i jaja dok ih držimo u rukama - rekla je devojka koja ju je izvadila iz kaveza.

Insekti

Buba koja se upiškila, Foto: Mateja Beljan

Ovde su bube pravi kućni ljubimci, ali mi nismo bili u nekom egzotičnom pet-šopu, niti u Zoološkom vrtu, već na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu. Danas od 11 do 15 sati oni su po prvi put posetiocima pokazali svoju pozamašnu kolekciju insekata, staru i više od 50 godina, ali i neke svoje žive "ljubimce" koji su kod njih prava atrakcija.

Insekti

Ovi insekti lagano se kreću, Foto: Mateja Beljan

To su pre svega jedna vrsta insekta u obliku listova i druga u obliku grančica. Kada biste je sreli negde napolju, a to vam se može desiti na moru (reč je o mediteranskim vrstama) sigurno ih ne biste opazili sve dok se ne pomere. One se potpuno stapaju sa prirodom i šetaju u neobičnom ritmu, kao grančice nošene vetrom.

Insekti

Paličnjak, Foto: Mateja Beljan

- To su paličnjaci, fazmide... Imitiraju list ili grančicu, imaju izraženu mimikriju. Mogu se videti na Mediteranu, u Južnoj Americi. Hranimo ih listovima maslačka ili kupine. Dovoljno je samo da imaju kavez, dovoljno prostora i sveže hrane. Mi smo delili te insekte deci i roditeljima, pa ko voli može da ih čuva i kod kuće. Deca se tako uče odgovornosti, da ih redovno hrane, beru listove maslačka, a mogu da se igraju sa njima i da ih vade iz kaveza, jer su potpuno su bezopasni - ispričala nam je profesorka entomologije Draga Graora.

Insekti

Gužva u hodniku Poljoprivrednog fakulteta, Foto: Mateja Beljan

U hodniku se baš oko ovih insekata stvorila najveća guižva, dečica su ih prebacivala iz ruke u ruku, pele su im se do ramena. Kako kaže profesorka, neki su najpre bili i malo uplašeni, pa kada su videli svoje drugare, rado su ih i oni uzeli.

I ovo jesu pravi ljubimci fakulteta i atrakcija za sve njihove goste, ali za njih nemaju posebnu naučnu vrednost, jer niti žive kod nas, niti jedu naše voće, povrće i žitarice. Ono što je za studente važno, jesu štetočine. Njih takođe gaje u tamnim komorama, studenti ih najpre izučavaju, a potom na ispitima prepoznaju za ocenu.

Insekti

Bubašvabe, Foto: Mateja Beljan

Osim živih primeraka mnogo je značajnija ogromna kolekcija prepariranih, koje su i posetioci danas mogli da pogledaju. Razne ose, vaši, leptiri i bube predstavljeni su sa svojim latinskim imenima i u različitim fazama razvoja: larve, gusenice, lutke, leptiri...

Videli smo i bubamare, čuvenog jelenka, stršljena - svi oni odavno su bez života i probodeni čiodama generacijama i generacijama studenata izlagani su na vežbama, pa i ispitima.

Insekti

Stršljen, Foto: Mateja Beljan

Tu je i najveći insekt koji se može videti kod nas i veći je od šake. U pitanju je jedna vrsta noćnog leptira, koji može da dostigne raspon krila do 25 centimetara.

- Naša najveća vrsta je veliki noćni paunovac. Živi u šumama i on se često vidi, doleće na svetlost, često se vidi ujutro na zidovima kuća, ako je neka lampa ostala upaljena. Preko dana se ne viđa - kaže profesorka Graora.

Insekti

Najveći insekt u Srbiji, Foto: Mateja Beljan

Međutim, tu su i neki zanimljivi i ne baš prijatni egzotični insekti, poput najveće bube na svetu.

- U kutijama imamo i egzotičnih primeraka, koje smo dobijali iz Afrike i Azije kao poklon i čuvaju se kao kurioziteti, ali ih studenti ne uče - priča profesorka.

Insekti

Najveća buba na svetu: golijat, Foto: Mateja Beljan

Ono što studenti Poljoprivrednog fakulteta moraju da izuče jesu insekti koji nam čine štetu, uništavaju useve, lišće, plodove, ali i hranu koju skladištimo. Moraju da znaju da ih nacrtaju i prepoznaju, a oni koji se po prvi put susretnu sa njima na vežbama ponekad su i uplašeni.

- Naša zbirka insekata je stara preko 50 godina. Ona je oformljena kao učilo za naše studente i tu su uglavnom izložene najznačajnije štetočine u poljoprivredi. Dosta insekata je u kutijama u depoima i iznose se po potrebi. U našoj laboratoriji gajimo mnogo insekata, pogotovo onih koji oštećuju prehrambene proizvode - kazala je profesorka.

Insekti

Leptiri, skakavci, bube... Foto: Mateja Beljan

Gužva u hodniku ih je iznenadila, pa je izložba bila uspešna. Cilj je, kako kaže profesorka, da se razbije neopravdan strah koji imamo prema insektima, da se oni približe ljudima, ali i da se sa onim što ima fakultet upoznaju i neki budući studenti.

- Vrlo smo iznenađeni i obradovani. Došlo je mnogo ljudi i dece svih uzrasta, a svi su imali milion pitanja - priča profesorka Graora.

(Mateja Beljan - m.beljan@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA