≫ 

Zašto su osnovcima otkazani izleti? Razlog su kvalifikacione kartice koje važe od 1. septembra

Od 10 vozača prevoznika "Banbus" i "Lasta" samo su trojica imala kvalifikacione kartice što po propisima koji važe od 1. septembra svi vozači moraju da imaju

  • 8

Oko 60 autobusa juče i danas nije odvezlo đake iz Beograda na ekskurzije jer nisu bili ispunjeni svi uslovi propisani novim Pravilnikom o organizovanom prevozu dece.

Najveći problem su kvalifikacione kartice. U Juti kažu da vozači imaju potvrde da su predali dokumentaciju za izdavanje kvalifikacionih kartica i da su do samo pre dva dana sa tim potvrdama mogli da voze.

U turističkim agencijama tvrde da su svi autobusi bili tehnički ispravni. U beogradskim osnovnim školama otkazana je većina ekskurzija.

U Komitetu za bezbednost saobraćaja kažu da problem nisu kartice, već falsifikovanje lekarskih uveranja vozača i ostale dokumentacije.

Direktor Osnovne škole "Pavle Savić" iz Mirijeva Milan Krstić rekao je za RTS da 650 đaka te škole jutros nije moglo da krene na izlete.

Prema njegovim rečima, škola je preuzela sve neophodne mere predviđene procedurama o organizovanju ekskurzija.

Decak i devojcica, autobus

Foto-ilustracija: Shutterstock

Na jednodnevne izlete trebalo je da krenu đaci drugog, trećeg i četvrtog razreda.

Trebalo da putuju na Srebrno jezero, Viminacijum, Tršić...

 

Na izlet nije otišlo 219 đaka drugog razreda koji su trebali da idu u Viminacijum i na Srebrno jezero, 250 đaka trećeg razreda koji su trebali da idu u manastir Tronošu i Tršić, kao i đaci četvrtog razreda čija je destinacija bio Orašac i Aranđelovac.

Direktor kaže da je tokom detaljnog pregleda saobraćajna policija vozačima uradila alko-test koji je bio uredan, konstatovana je tehnička ispravnost svih autobusa, kao i da vozači imaju uredne vozačke dozvole i druga dokumenta.

Od 1. septembra svi vozači moraju da imaju kvalifikacione kartice

 

Međutim, od deset vozača prevoznika "Banbus" i "Lasta" samo su trojica imala kvalifikacione kartice što po propisima koji važe od 1. septembra svi vozači moraju da imaju.

Direktor Osnovne škole "Pavle Savić" kaže da žali što su izleti danas otkazani posle višesatnog čekanja i nada se da će oni biti uskoro realizovani ukoliko se sa tim saglase roditelji. Krstić naglašava da nijedno dete i roditelji neće biti oštećeni.

Da podsetimo, Pravilnik o organizovanom prevozu dece donet je 22. jula 2019. godine, a počeo je da se primenjuje 1. septembra 2019. godine.

Majka dvoje učenika iz Osnovne škole "Pavle Savić" u Mirijevu rekla je za RTS da je čula prevoznike kako su rekli da su podneli zahtev za izdavanje kvalifikacionih kartica.

Video: Osnovcima iz Mirijeva otkazan izlet

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • taksista

    16. oktobar 2019 | 20:11

    Ta kartica kosta 6000 din. jos malo da punimo amss malo im je sto placamo raznorazne ateste i potvrde a vozac autobusa zna da vozi i bez te kartice makar je tako bilo do sada.

  • 6y66

    16. oktobar 2019 | 17:18

    Od 22.jula do danas su mogli po 15 puta da izvade te kartice a ne da se prave pametni.......

  • Crni

    16. oktobar 2019 | 21:02

    Diso nemate pojma vozilo je tehnicki neispravno ako jedan pojas ne radi, ako je jedna guma celava i itd. Za mnogo bezazlenije stvari ljudi ne mogu regostrovati kola a ne za vozilo za masovan prevoz dece. Nemas licencu neispravan si iliti kao vozacbne postojis. U potpunosti podrzavam inspektore, trebalo bi ako postoji mogicnost u Zakonu zabraniti rad na par godina svima, vozila( kao predmet vrsenja krivicnog dela) i preduzecu astronomsku kaznu da nauce da nikome ne padne na pamet nesto slicno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA