≫ 

Vučić pokrenuo inicijativu da ruski heroj Kravcov dobije ulicu u Beogradu

- Neretko smo ostajali dužni junacima, jer smo se rukvodili dnevnom politikom - rekao je predsednik Srbije

  • 9
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Foto: Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će ruski heroj Nikolaj Kravcov, jedan od onih koji su dali život za slobodu Beograda i Srbije, dobiti ulicu u glavnom gradu.

- Uputio sam predlog Skupštini grada Beogada da Kravcov dobije ulicu, lepu, prelepu, da zauvek ostane zapamćeno da je taj mladi čovek sa 24 godine položio život za odbranu i slobodu Beograda - rekao je predsednik Srbije na svečanoj akademiji povodom 75 godina od oslobođenja Beograda kojoj je prisustvovao i predsednik ruske vlade, Dmitrij Medvedev.

- Neretko smo ostajali dužni junacima, jer smo se rukvodili dnevnom politikom - rekao je predsednik i dodao da smo tako bez spomenika ostavili i tog mladog čoveka, koji je u borbama u Beogradu ubio više desetina okupatorskih vojnika, i koji se borio za slobodu našeg glavnog grada i Srbije kao da se borio za svoju otadžbinu.

U uvodnom delu svečanosti večeras je inače prikazan film "Put pobede", u kome je navedeno da je Kravcov bio jedini borac Crvene armije koji je dobio zvanje "heroja SSR" za borbe u Beogradu.

Svečana akademija u Centru Sava

Foto: Predsedništvo Srbije

U toku Beogradske operacije, oktobra 1944. godine, brigada u kojoj je Kravcov bio ukljucena je u sastav Cetvrtog gardijskog mehanizovanog korpusa, pod komandom generala Vladimira Ždanova.

Kravcov je 13. oktobra učestvovao u uništavanju i zarobljavanju neprijateljske grupe od 180 vojnika koja je pokušavala da pobegne iz voza u železnickoj stanici Ripanj.

Nekoliko dana kasnije našao se na čelu jurišne partizansko-sovjetske grupe, koja se iz Bulevara kretala ka zgradi Glavne pošte. U blizini crkve Svetog Marka naišli su na nemački bunker iz koga su ih zasuli vatrom. Porucnik Kravcov je odlučio da reaguje.

Borcima je naredio da gađaju puškarnicu, dok se on prolazeći kroz miniran prostor i žičane prepreke približio bunkeru i ubacio bombu.

Poslednji rafal iz bunkera ga je teško ranio. Od posledica ranjavanja preminuo je u bolnici u Beogradu, 18. oktobra.

Sahranjen je u zajedničkoj grobnici boraca Crvene armije na Pozorišnom trgu, današnjem Trgu Republike, ispred zgrade Narodnog pozorišta, a od njega se tada oprostio i general Vladimir Ždanov.

Nakon izgradnje Groblja oslobodilaca Beograda, 1954. godine njegovi posmrtni ostaci su preneti na ovo groblje.

Kravcov je posle rata dobio ulicu u Beogradu, ali ju tu ulicu, koju je svojim životom zaslužio, "izgubio", iako bi njegovo ime trebalo pamiti, kao i imena svih onih boraca Crvene armije, a bilo ih je 960 koji su živote dali za našu slobodu, navedeno je u filmu.

Njihova besmrtnost živi, kao što ju je i Kravcov zaslužio, ne dočekavši 24. rođendan.

Kravcov je rođen 8. marta 1921. godine u zemljoradničkoj porodici, sa 18 godina stupio je u Crvenu armiju, a 1940. godine završio je Vojno-medicinsku školu u Harkovu.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    19. oktobar 2019 | 22:20

    Ali se zato krse prava vojnih ratnih vererana iz rata 1999 protiv nasih prijatelja.Prava nasih ljudi.NASIH.Ja ih imam 4 medju blizim i daljim rodjacima.Samo nek je stranac, srpska vas krv ionako ne interesuje.

  • Nole

    19. oktobar 2019 | 23:47

    Istog dana kada je cuveni Major Gavrilovic komandovao Juris u slavu za odbranu Beograda poginula je kod zgrade Narodnog Pozorista ceta muslimana iz okoline Pazara I Sjenice. Pruzali su otpor okupatoru do pos1ednjeg. Postaviti im barem spomen plocu.

  • Sibin

    19. oktobar 2019 | 23:53

    Dosadan si vise sa Tim rusima!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA