Memorijalnim defileom obeleženo oslobađanje Beograda

Po završetku memorijalnog defilea, na Trgu Republike, ruski nacionalni ansambl Aleksandrov održao je koncert povodom 75 godina od oslobađanja Beograda

  • 0
Goran Vesić Foto: Skupština grada

Oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu danas je obeleženo i memorijalnim defileom "Pobeda slobode", tokom kojeg se od hotela "Moskva" na Terazijama do palate "Albanija" sa vojnog kamiona puštala radio-drama "Slobodni Beograd".

Počasni vod pitomaca Vojne akademije Vojske Srbije formirao je kolonu u kojoj su bili i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, drugi predstavnici Grada, Ministarstva odbrane, SUBNOR-a, kao i brojni građani.

Trideset diplomaca nosilo je replike zastava brigada koje su učestvovale u oslobođenju Beograda, a potomci onih koji su živote dali za oslobođenje Beograda pre 75 godina nosili su i slike svojih slavnih predaka.

Radio drama "Slobodni Beograd", koja je puštana sa vojnog kamiona tokom defilea nastala je po tekstu Milovana Vitezovića, u režiji Vladimira Putnika, predstavlja rekonstrukciju oslobađanja prestonice Srbije, u kojoj se osim radio stanice Moskva i London, javlja i Radio Beograd. U drami je korišćen dokumentarni radio materijal, a scene su napisane prema uspomenama partizanske doktorke Saše Božović, partizanke Dane Milošević i prema knjigama "Razgovori Aleksandra Saše Nenadovića sa general - lajtnatom Kočom Popovićem" i "Uspomene generala Peke Dapčevića".

Goran Vesić Foto: Skupština grada

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić istakao je u izjavi za medije da Grad Beograd šestu godinu zaredom s ponosom organizuje memorijalni defile "Marš pobednika", sećajući se tako svih onih koji su dali svoje živote u oslobađanju Beograda u Drugom svetskom ratu.

Podsetio je na obnavlanje obeležavanja oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu od 2014. godine, navodeći da je odlukom Skupštine grada Beograda ove godine ozvaničena manifestacija "Dani pobede", kojom su objedinjeni datumi oslobođenja glavnog grada u dva svetska rata.

- Podsećamo se događaja iz naše istorije jer sećanjem na one koji su dali živote, sebi ukazujemo na to koliko je važna sloboda i koliko treba da je čuvamo. Posebnost obeležavanja ''Dana slobode'' jeste to što je u školama jedan čas posvećen važnim datumima naše istorije, 20. oktobru i 1. novembru, kako bi deca naučila šta se sve dešavalo u prošlosti i kakve smo sve žrtve dali da bismo danas bili slobodni - kazao je Vesić.

Goran Vesić Foto: Skupština grada

U ime Grada Beograda, događaju su, između ostalih, prisustvovali zamenica predsednika Skupštine grada Beograda Andrea Radulović, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, glavni urbanista Marko Stojčić i član Gradskog veća Fadill Eminović.

Po završetku memorijalnog defilea, na Trgu Republike, ruski nacionalni ansambl Aleksandrov održao je koncert povodom 75 godina od oslobađanja Beograda.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA