≫ 

Svi su pomislili na jedan dan da Sosijete ženeral banka odlazi iz Srbije, a istina je potpuno suprotna

U francuskoj banci su nam rekli da znaju da je sve poteklo od EU Scoop, malog nezavisnog bugarskog portala koji objavljuje vesti na engleskom "čiju pouzdanost informacija neće da komentarišu"

  • 0

Vest da francuska bankarska grupacija Sosijete ženeral napušta centralnu i istočnu Evropu i prodaje banke u šest zemalja tog regiona uzburkala je domaću javnost i klijente banke koji su u strahu da bi mogla da se povuče i iz Srbije. Vođeni time, požurili smo da saznamo da li nas čeka sličan scenario. Iako banka "u skladu sa poslovnom politikom, ne komentariše glasine na tržištu, izvesno je da njeni klijenti za sada neće morati da razmišljaju kojoj bi drugoj banci poverili poverenje.

VRATITE SVOJ NOVAC! Sve ovo vam banke naplaćuju, a nije po zakonu

U francuskoj banci su nam rekli da znaju da je sve poteklo od EU Scoop, malog nezavisnog bugarskog portala koji objavljuje vesti na engleskom.

Podsetimo, prošla godina bila im je jedna od najboljih po ostvarenim rezultatima u Srbiji, povećali su broj odobrenih kredita i u decembru prošle godine kupili deo portfolija klijenata Jubanke, nekadašnje Alfa banke koja je od aprila 2017. godine u stoprocentnom vlasništvu AIK banke Beograd.

Tada je preuzet kreditni portfolio u kojem su stambeni i keš krediti, kreditne kartice za stanovništvo, kao i krediti odobreni malim i srednjim preduzećima.

Ovo, kako su nam nezvanično protumačili, dovoljno treba da nam kaže o planovima ove bankarske grupacije.

Tako da to što je Capital.bg objavio informaciju o povlačenju SG jer nisu zadovoljni svojom pozicijom na tržištu u Bugarskoj, Albaniji, Makedoniji, Crnoj Gori i Moldaviji ne treba da nas obeshrabri da će banka koja ima 100 ekspozitura i jedina banka sa stranim kapitalom tokom devedesetih godina prošlog veka u zemlji da se ugasi.

Capital još navodi da je reč o prezasićenim i trenutno neatraktavinim tržištima, zbog čega je doneta odluka o povlačenju, pogotovo što ni u jednoj od njih banka nije u top-tri.

Daljinac

(S.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA