≫ 

Mirko se dimio od udara 25.000 volti. Prijatelj ga prepoznao po pertlama, samo su one bile cele

Ljubiša Stanković je inače penzionisani mašinovođa

  • 11
Ljubiša Stanković, Niš, strujni udar, Mirko Foto: Telegraf

Mirka V. (89) kojeg je danas udarila struja napona 25.000 volti sa kabla za napajanje lokomotiva na području Železničke stanice "Crveni krst" pronašao je prijatelj Ljubiša Stanković koji se zabrinuo što starca duže vreme nije bilo kod kuće. Ljubiša, inače penzionisani mašinovođa, odlično poznaje mesta oko stanice, iako su se mnoga pretvorila u pravu džunglu, pa je znajući da Mirko ima običaj da tamo seče suva drva i bere dženarike, krenuo da ih obilazi.

Ono što je zatekao na zarasloj pruzi do koje se jedva probio kroz grmlje i kupinjare, kako kaže, neće lako zaboraviti.

Ljubiša Stanković Žica koja visi, Foto: Telegraf
Ljubiša Stanković Pruga zarasla u rastinje, Foto: Telegraf

- Ležao je na pruzi bez ičega na sebi, potpuno izgoreo, dimio se i krkljao. Samo su cipele bile cele, prepoznao sam ga po pertlama, jedna je bila crvena, a druga zelena, šalio se da nosi različite radi uroka. Udarila ga je struja sa kontaktnog voda, jer je zatezno uže koje ga je pridržavalo, stradalo u nedavnom nevremenu. Kabl pod naponom od 25.000 volti je bio na samo metar i po od zemlje, odmah mi je bilo jasno šta mu se desilo – priča Stanković koji je alarmirao Hitnu pomoć i policiju.

Ljubiša Stanković Spaljena trava na mestu udara, Foto: Telegraf

Ljubiša kaže da je zbog teškog stanja u kojem je bio, medicinska ekipa Mirka odmah priključila na infuziju, a zatim ga odvezla u bolnicu.

Ljubiša Stanković Ljubiša Stanković, Foto: Telegraf

- Mirko sa porodicom živi u drugom delu grada, ali ovde ima kućicu i voćnjak, pa često dolazi da u njemu radi. Zbog čega je tačno otišao tamo gde je stradao samo on zna. Nepristupačno je mesto koje je naročito u ovo vreme najbolje izbegavati i zbog zmija – objašnjava Stanković.

Ljubiša Stanković Urgentni centar, Foto: Telegraf

U niškom Kliničkom centru odmah je urađena hirurška intervencija, ali je starac i nakon nje u veoma teškom stanju.

- Pacijent je primljen sa opekotinama drugog i trećeg stepena, urađena je operacija koja je trajala jedan sat, a u kojoj su učestvovali i plastični hirurzi i lekari drugih specijalnosti. Dalje lečenje će biti nastavljeno na odeljenju intenzivne nege gde je pacijent, koji je životno ugrožen, priključen na aparat za veštačko disanje – saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

VIDEO: Evo kako tačno izgleda kada slučajno dodirnete žicu sa bandere

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kalča

    6. avgust 2019 | 21:56

    Kako bre kontaktni vod pod naponom od 25.000 V da budr metar od zemlje? Šta ako je bilo nevreme? Zar niko nije to video i i preduzeo mere da se isključi napon na tom vodu?! Sa našom železnicom stalno neka dešavanja van pameti.

  • Cvarci

    6. avgust 2019 | 22:48

    Kako je moguce da radnici zeleznice nakon nevremena nisu sagledali stanje svoje infrastrukture i ovakve kvarove eliminisali i sprecili stradanje neduznih ljudi.

  • Veteran

    7. avgust 2019 | 06:06

    Železnica da isključi nepotrebne kontaktne vodove, i da malo poradi na kosenju i krcenju oko koloseka, a ne da zarasta i da se ne vidi ništa, takođe da kontroliše stubove koji drže kontaktni vodovi, ponavljam ako se već ne koristi onda ga isključiti..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA