U napuštenoj kući pronađeno 100 kilograma katrana od maka: Policija dobro zna čemu on služi i zašto ga zovu "crno zlato"

Policija istražuje ko je i zašto ostavio toliku količnu katrana

  • 1

U napuštenoj kući u Kavadarcima, gradu na jugu Severne Makedonije, policija je juče pronašla 10 kanti sa oko 100 kilograma "tvrde braon materije", najverovatnije katrana od maka, saopštio je MUP Severne Makedonije.

Ko je i zašto ostavio toliku količnu katrana, istražuje policija, ali je sigurno da je neko na tome hteo dobro da zaradi budući da se od njega pravi kvalitetan opijum i heroin.

Opijum je mlečni sok koji se dobija zasecanjem čaure maka iz kojih curi. Kada se sakupi, sok vremenom oksidira, postaje tamniji i gušći. Kada se zgusne od njega se prave takozvane opijumske pogače, nazvane još i "crno zlato".

Određenim procesom fabrikacije od opijuma se dobija morfin i njegovi derivati - heroin, kodein, dionin, dilaudid.

Severna Makedonija je nekada bila vodeći proizvođač opijumskog maka. On je u toj zemlji počeo da se gaji 1835. godine za vreme vladavine Otomanske imperije. Krajem 19. veka, čak 30 odsto ukupne proizvodnje u turskoj imperiji dolazilo je iz Severne Makedonije.

Foto: MUP

Zahvaljujući agrobiološkim prednostima makedonskoga zemljišta, u tom delu Turskog carstva mak je dobro uspevao i bio je među najkvalitetnijim u svetu. Sadržavao je od 14 do 16 posto morfina, za razliku recimo od kineskoga, koji je sadržao samo od 3 do 5 posto.

Prema pričanju starijih žitelja Severne Makedonije, u selima nekada gotovo da nije bilo kuće koja nije imala makar jednu "pogaču" opijuma – za lek. Bake i dede su njome lečile reumu tako što bi komadiće "pogače" opijuma zamotali oko bolnog mesta, a mlade majke, pre nego što bi krenule na njivu, od čaura maka

bi kuvale čaj svojoj deci da bi ona spavala dok one rade.

- Makedonija bez maka je kao Francuska bez svojih vinograda, Španija bez serano šunke ili Holandija bez lala - smatra profesor Poljoprivrednog fakulteta u Skoplju, Zoran Dimov.

O maku se ponovo počelo pričati od kako je početkom 2016. godine u Severnoj Makedoniji legalizovana proizvodnja i prodaja kanabisa u medicinske svrhe.

Eksperti su ubeđeni da se proizvodnja maka lako može povećati na 3.000 hektara, ako to dozvole vlasti.

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiza

    6. april 2019 | 10:13

    Pa siptari ostavili braci Amerima kao zahvalnost za Kosovo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA