Radnik Hitne pomoći radio 21 sat bez odmora, zaspao za volanom i udario u majku i ćerku

Mladić i dete prošli su sa lakšim povredama. Žena će, prema prvim procenama, morati da provede u bolnici još minimum mesec dana

  • 2

Medicinski tehničar koji je radio ukupno 21 sat, odnosno 12 sati smenu u Hitnoj službi (od 7 do 19 h) i odmah nakon toga 9-satnu smenu na festivalu Ultra u Splitu (od 20 do 5) seo je za volan i uputio se u 35 kilometara udaljen Sinj. Pritom je zaspao za volanom i zakucao se u automobil u kojem su bile osmogodišnja devojčica i njena majka koja je u nesreći teško povređena, te se nalazi u splitskoj bolnici.

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske saopšteno je da još nije završeno kriminalističko istraživanje, niti je podnesena prijava protiv osobe koja je skrivila nesreću.

- Nesreća se dogodila 15. jula u 6.47 sati na državnom putu D1 u mestu Brnaze kod Sinja. U nesreći su učestvovala dva automobila. BMW-om je upravljao 24-godišnjak, a Hjundaijem 49-godišnjakinja. U saobraćajnoj nesreći je lakše povređen vozač BMW-a, dok je dete starosti osam godina iz Hjundaija zadobilo ogrebotine. Teško je stradala 49-godišnja žena koja je upravljala Hjundaijem i ima prelom noge. Utvrđeno je da je BMW prešao u suprotnu traku. U ovom trenutku još nije završeno kriminalističko istraživanje, tako da u ova dva dana nismo završili podnošenje prijave - rekla je za "Index.hr" Ana Čepić iz odnosa s javnošću PU splitsko-dalmatinske.

"BILA SAM SA ĆERKOM KADA SE AUTOMOBIL ZAKUCAO U NAS"

S. V. (49) nalazi se u splitskoj bolnici, gde će ležati još minimum mesec dana.

Hrvatska policija Hrvatska policija; Foto: Shutterstock

Tog jutra krenula je na posao, a s njom je u automobilu bila i njena osmogodišnja ćerka koja, srećom, nije teže povređena, već je u nesreći samo zadobila udarac glavom u sedište i nekoliko ogrebotina.

- Išla sam na posao, ćerka je bila na zadnjem sedištu, vezana sigurnosnim pojasom. Vozile smo se na preglednom, ravnom kolovozu i odjednom sam videla automobil koji je prilazio iz suprotnog smera. Izgledalo je kao da će da skrene u prodavnicu sa te strane i još sam rekla ćerki: "Vidi, nije dao žmigavac." U sledećem trenutku smo se sudarili, prešao je u moju traku, a ja nisam imala gde da skrenem jer je s moje strane bio zid. Sreća pa je moj stari automobil iz '98. dobar i ima tvrd čelik pa je motor zadobio većinu udara, a meni je volan pao na nogu te mi je slomljena bedrena kost i kuk - rekla je S. V.

Povređena žena dodala je kako je vozač koji ih je udario odmah dotrčao do njih i izvukao devojčicu, a njoj držao volan. Ubrzo su, kaže, došli hitna pomoć, policija i vatrogasci koji su morali da seku vrata da bi je izvukli.

"ĆERKA ME POMILOVALA I PITALA ME DA LI SAM DOBRO"

Odmah su joj operisali bedrenu kost, a kad ona zaraste, onda će joj operisati kuk i u bolnici će, smatra, ostati minimum mesec dana, a uz sve to je i samohrana majka.

- Ćerka se jako uplašila, sedela je iza mene i nakon nesreće me pažljivo pomilovala po glavi i pitala: "Mama, jesi dobro?" Tek kad je izašla iz automobila počela je da plače. taj zvuk kad prsnu stakla je strašan. Kad su nju izvukli, laknulo mi je. A momak koji se zabio u nas je odmah došao do mene i rekao mi: "Oprostite, zaspao sam, radio sam celu noć". Držao mi je volan, pokušao je da pomogne, pomogao je oko malene, sve u tih par minuta - rekla žena u čije se vozilo zakucao automobil iz suprotnog smera.

Saobraćajna nesreća, sudar, saobraćajka, lančani sudar Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Spomenuti mladić radi kao medicinski tehničar na Hitnoj službi u Splitu i radio je ceo dan i potom celu noć na Ultra festivalu. Povređenoj ženi je rekao da je radio ceo dan od 7 do 19 h na Hitnoj u Splitu i potom su ga poslali na dežurstvo na Ultru od 2 h do 5h,  te je nakon toga trebalo da vrati automobil, da se razduži i potom je krenuo kući za Sinj, koji je udaljen 35 kilometara.

"ZAPOSLENI U HITNOJ SU PREMORENI, NE MOGU NI U TOALET"

Od dobro upućenog izvora "Index.hr" saznaje da su radnici Hitne pomoći u Splitu premoreni, da rade po 12 sati smenu, te često nakon toga odmah nastavljaju i u noćnu. A raditi na Ultri je, kaže izvor, posebno naporno. Bila su samo tri automobila Hitne za celu Ultru.

Inače, dodaje izvor, na području Splita Hitna pomoć ima samo tri vozila s lekarom, te jedno bez doktora.

- Zaposlenici Hitne se stalno žale, premoreni su, ne stignu u toalet, nemaju gde da legnu, a telefoni ne prestaju da im zvone. Kad se žale, onda im samo poručuju neka se obrate županiji koja je njihov osnivač. Lekari na Hitnoj ostaju da rade maksimalno po dva meseca, evo u godini dana se izmenilo 10 doktora, svi odlaze iz zemlje. Nema ljudi, a ovi postojeći padaju s nogu - rekao je izvor.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lav

    17. jul 2019 | 14:16

    ISKORISCAVANJE RADNE SNAGE BEZAKONJEM KOJE JE ZAKONOM UTVRDJENO. ZAKONI SU KOD NAS TAKVI DA ZAKON PODRZAVA NEZAKONJE. TO SU ODLIKE SVIH CENTRALISTICKIH SISTEMA GDE JE PLANIRANO BEZAKONJE. NEKE DRZAVE IMAJU ZAKON GDE STITE GRADJANINA RADNIKA DECU PORODICU I DRZAVU. DRZAVA JE SKUP POZITIVNIH ILI NEGATIVNIH ODREDBA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA