Dejan (13) je imao ideju o izradi satelita, a NASA ga je prihvatila: Svet će upoznati mladog genija

Dejanov izuma pruža internet i mobilnu konekciju

  • 19
Dejan Lukić Foto: Banjaluka.com

Projekat Dejana Lukića (13) iz Broda o izradi satelita za komunikaciju prihvatila čuvena NASA (Nacionalna vazduhoplovna i svemirska administracija), koja će zajedno sa Evropskom Svemirskom Agencijom platiti i troškove licence za kontrolu satelita i papirologije.

Dejan kaže da satelit koji će biti sekundarni teret, za sada postoji na papiru, odnosno digitalno.

- 3D modeli, nacrti i software su bili najveća prepreka, jer po kriterijumima NASA-e sve mora biti profesionalno dokumentovano za javnost. Planiramo da nastavimo sa pravljenjem satelita, prihvatili su ovu ideju i dali su mi rok do maja 2020. godine - pojasnio je ovaj talentovani dečak, piše portal "Banjaluka.com".

Kako kaže, satelit pruža internet i mobilnu konekciju. Internet konekcija se bazira na CAT svetskom sistemu za internet do brzine od približno 4000Gbit/s (500GB/s) i bez kašnjenja (internet bi bio mnogo brži i jeftiniji nego sada), dok će mobilna konekcija podržavati kristalno čiste razgovore na udaljenim lokacijama.

TESLA KAO INSPIRACIJA

- Ideju za ovakav satelit sam imao još od 2016. godine (tada je imao 10 godina), ali tada nisam znao da postoji "NASA Launch Initiative program". Tek ove godine sam saznao da "NASA" mladima daje finansije za takve projekte. Radio sam na njemu od aprila 2019. godine, a u maju mi je pripomogao prijatelj Nikola Peulić, oko programiranja koda i otklanjanja grešaka, jer se glavni računar u satelitu sastoji od više od 400.000 linija koda.

- Informatički sam pismen, čitao sam mnogo o Nikoli Tesli, Ilonu Masku, Tomasu Edisonu i Albertu Ajnštajnu, to mi je pomoglo u ovome - pojašnjava Dejan.

Ističe da je od džeparca odvajao za satelit, malo, po malo i naglašava da "NASA" planira da odvoji 45.000 dolara ako lansiranje bude uspešno.

- Imao sam malo sumnje u to, ali sam pozitivno razmišljao. Mislio sam da će me izabrati jer ideja je inovativna - u Zemljinoj orbiti postoji samo par satelita za brzi prenos podataka - kazao je on.

Prema njegovim rečima, satelit bi trebao da bude lansiran pomoću "Falcon 9" ili "Falcon Heavy" rakete koju proizvodi "SpaceX" (prva kompanija koja je poslala privatnu raketu u svemir).

LANSIRANJE SLEDEĆE GODINE

- Datum lansiranja je 25-30 maj 2020. Biće lansiran iz Floride sa istorične lansirne podloge 39A, na kojoj je bila lansirana Saturn 5 raketa koja je odvela ljude na Mesec. Satelit će biti lansiran u nisku Zemljinu orbitu na visinu od 480 km i inklinaciju od 54 stepeni - kazao je on.

Satelit će biti u orbiti 120-180 dana, to zavisi od položaja Zemlje u odnosu na Sunce i ostale nebeske objekte zbog gravitacije.

Dejan Lukić Dejan sa svojom majkom Dijanom; Foto: Banjaluka.com

- Naišao sam na problem radijacije, satelit će imati digitalni Gajgerov brojač koji će pratiti radijaciju u svemiru i po potrebi gasiti i paliti elektroniku. Za tih 120-180 dana satelit će pružati internet konekciju svima koji imaju satelitske prijemnike - istakao je Dejan.

SLEDEĆA MISIJA - SATELIT ZA STOČARE

Dejan ističe da ako ova misija bude uspešna, planira da napravi drugi satelit koji će pomagati ljudima koji se bave stočarstvom. Satelit će nadgledati zemljište i pratiti pericipaciju.

Napravio je i hibridni raketni motor

- To sam uradio nedavno, ali zbog ovog satelita sam prekinuo taj projekat. Svojim vršnjacima poručujem da treba da prate svoje snove i da ih ne obeshrabraju propali projekti, manjak finansijskih sredstava. Nekada je sasvim dovoljna i podrška jednog roditelja koju ja imam. Ono što volite, za to se i borite - zaključio je Dejan.

ODVAJA OD DŽEPARCA DA BI KUPOVAO DELOVE ZA PROJEKTE

Dejanova majka Dijana Ždrnja kaže da se zbog uspeha sina oseća ponosno i uzbuđeno, jer je ipak reč o najvećoj svemirskoj agenciji, koja je odobrila ideju njenog sina, ideju jednog trinaestogodišnjaka.

- Uvek sam verovala u svog sina, zaista, jer je uvek vredno, nakon školskih obaveza, radio na svojim idejama, ali sam bila i realna. Ja sam nezaposlena, takoreći samohrana majka, tako da koliko god da je sin radio digitalno, kompjuterski, skicama na tome, znala sam da realno nemamo finansijska sredstva da se sve zamišljeno i ostvari. Ponekad od džeparca sin odvaja i kupuje sebi neke delove za izradu svojih projekata. Kada mi je rekao da je pisao NASA-I, iskreno nisam poverovala - kaže ona.

Dodaje da je podrška roditelja važna.

- Glavni izvor učenja mog sina o elektrotehnici, fizici, NASINIM projektima, o najpoznatijim naučnicima iz tih polja je internet. On je tek ove godine dobio fiziku kao predmet u školi, koja mu još uvek ne može pružiti dovoljnu količinu znanja, da ne pričam o elektrotehnici koja se uči u srednjoj školi, pa za znanjem koje mu je potrebno traga na internetu - ističe Ždrnja.

MAJKA ODLAZI NA RAD U ITALIJU DA POMOGNE DEJANU OKO NAUKE

Dijana je učiteljica po profesiji koja već duže vremena bezuspešno pokušava da nađe posao.

- Finansijski nije bilo lako ni projekat da pravi, a izrada samog satelita neće biti jeftina, ali ozbiljno razmišljam da idem da radim mesec dana u Italiju, popravim finansijsko stanje i pomognem sinu oko izrade satelita, jer za dete i njegove snove, mora se - zaključila je ona.

(Telegraf.rs/Banjaluka.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dijana Zdrnja

    6. avgust 2019 | 13:00

    VELIKO HVALA NA OBJAVI OD DEJANOVE MAJKE! 💙👏👏👏

  • Bravo Telegraf

    6. avgust 2019 | 12:52

    O ovakim ppzitivnim primjerima treba da se piše a ne o kretenima??!!

  • baki

    6. avgust 2019 | 13:22

    Ovo je covek o ovakvim talentima i intelektualcima i skolovanim mladim ljudima pisite a ne o kriminalcima i rijalitijima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA