Doktorka vozača krivog za udes kod naplatne rampe: "Mene su odmah kaznili, a čoveka nisam ni videla"

Doktori se slažu kako se na ovaj način narušava odnos pacijent - lekar, koji je najvažniji za lečenje

  • 6
BMW naplatna rampa Zagreb zakucao se

Prinstkrin: Youtube/24sata News

Porodična doktorka vozača, koji se pre mesec dana pod uticajem droge autom zabio u drugi automobil, kažnjena je s 5.000 kuna (80.000 dinara) jer nije policiji prijavila izmenjene okolnosti njegovog zdravstvenog stanja. Na takvu odluku doktorka će se žaliti, a u međuvremenu se ne želi javno eksponirati. Međutim, zbog celog ovog iskustva oseća se istraumatizovano.

- Njoj su u ordinaciju došla četiri policajca i inspektor u pretres. Došli su oduzeti dokazni materijal. Ona tog pacijenta nije videla dva-tri meseca. Nije li trebao MUP-u neko iz bolnice u kojoj se lečio javiti da mu je zdravstveno stanje promenjeno? I šta to uopšte znači? Uostalom, mi kao lekari ne znamo ko je od naših pacijenata vozač, kako bismo mi to znali, da sad ispitujemo ljude imaju li vozačku i voze li? – govori dr Vikica Krolo, predsednica Koordinacije hrvatske porodične medicine (KOHOM).

Njene reči potvrđuje sama osuđena doktorka koja je krivom proglašena po dva osnova; jer je odbila dati dokumentaciju vozača i jer nije javila njegovo izmenjeno zdravstveno stanje. Cela je situacija očigledno apsurdna bila otpočetka jer je, kako je opisala, po dokumentaciju pacijenta došao policajac s običnom beležnicom i jednostavno je zatražio. Bez ikakvog papira odnosno naloga.

- Onda su se vratila njih četvorica i imali su nalog za pretres koji nije bio potreban jer ja nisam odbila dati dokumentaciju, nego sam samo tražila da imaju nalog za to! I naravno kad je u pitanju pretres, onda sam trebala potpisati da je dokumentacija oduzeta što nije istina jer je nisu morali oduzimati zato što sam im je dala. Ali, pre nego što smo uopšte uspeli napisati prigovor na pretres, koji se inače ni ne može raditi bez prisutnosti člana Hrvatske lekarske komore, dobila sam presudu da sam kriva. Tako sam vam ja osuđena po hitnom postupku pred svoju penziju, a pacijenta nisam ni videla, niti je u bolnicu upućen od mene, niti sam upućena u njegov karton za bolničko lečenje - govori doktorka dodajući da sama ne zna kako je preživela te dane.

Vozač kojem je ona porodična doktorka je, podsetimo, na naplatnim stanicama Sveta Helena punom brzinom udario u auto koji je čekao prolaz na rampi. Teško je povredio troje putnika tog automobila, bračni par s detetom. Analiza njegove krvi i urina pokazala je prisutnost koktela droga i lekova te se potom saznalo da je svega dva dana pre izašao iz bolnice na Rabu gde je bio zbog lečenja od zavisnosti.

Naplatna rampa, saobracajna nesreca, Sveta Helena, Hrvatska

Foto: Facebook/Nezavisni cestarski sindikat

Ta informacija, međutim, nikad nije potvrđena iz te bolnice zbog zaštite podataka pacijenta i poverljivog odnosa lekar - pacijent. A upravo na taj odnos sada upozoravaju porodični lekari koji su odlučili doslovno da slede sporne zakonske odredbe i prijave MUP-u sve svoje "sumnjive" pacijente.

Članak Zakona o sigurnosti saobraćaja motornim vozilima kaže da "ako se na lekarskom pregledu ili u toku lečenja utvrdi da vozač boluje od bolesti ili ima invalidnost radi koje nije više sposoban sigurno upravljati vozilom, lekar koji je obavio pregled ili lečio vozača te izabrani lekar dužan je uz upozorenje bolesniku o tome obavestiti policijsku upravu ili stanicu u kojoj osoba ima prijavljeno prebivalište".

Stoga su porodični lekari već započeli s doslovnom primenom citirane zakonske odredbe te je i lekarska ovog vozača MUP-u poslala podatke o više od stotinu svojih pacijenata. Prema rečima dr Krolo, i drugi kolege počele su činiti isto pa su neki MUP-u ovih dana "prijavili" 200 svojih pacijenata.

- Želimo da pokažemo apsurdnost. Svi mi, i bolnički lekari, moramo da javimo MUP-u svaku promenu u zdravstvenom stanju pacijenta. Tako bismo valjda morali sve na lekovima prijaviti, nijedan dijabetičar onda ne bi sme voziti ili šta? - govori dr. Krolo.

U saopštenju KOHOM-a ponovili su svoje upozorenje da Zakon ne definiše koje bolesti i stanja treba prijaviti MUP-u radi vanrednog pregleda te da su izmene tražili više puta pa tako i nakon ovog užasa na naplatnim rampama proteklog jula. Istim saopštenjem pozvali su sve lekare da revno ispunjavaju zakonsku odredbu, što bi u praksi moglo značiti masovno slanje podataka o pacijentima policiji!

Citirani Zakon, kako su objasnili iz HLK, propisuje izuzetke od čuvanja lekarske tajne. Svaka promena u nečijem zdravlju, od bola u leđima, bola u zglobovima, alergija, lekarima će biti potencijalan uzrok moguće nesreće i predmet prijave. Svi ti prijavljeni ljudi trebali bi onda biti kontaktirani od nadležne policijske stanice i upućeni na vanredni pregled na medicinu rada, naravno ako su uopšte vozači...

Porodičnim lekarima jasno je da ovakvim potezom narušavaju svoj odnos s pacijentima.

- Naše pacijente molimo za razumevanje jer nas država prisiljava da MUP kontinuirano obaveštavamo o njihovom zdravstvenom stanju. KOHOM smatra da se ovime gubi poverenje između lekara i pacijenata, a upravo je poverenje ključno za kvalitetno lečenje - stoji u saopštenju.

Da je u ovom slučaju i sama policija prekršila Zakon, i to onaj o lekarstvu, smatraju u HLK rekavši da ih nadležni sud nije službenim putem obavestio o određivanju pretrage lekarske ordinacije.

(Telegraf.rs/Vecernji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    13. avgust 2019 | 10:59

    Ko ne radi za njih taj bolje nek se sam seli iz Srbije.

  • mmm

    13. avgust 2019 | 10:07

    Znači na primer, živim u Hrvatskoj i odem kod lekara zato što imam ostipaciju ona mi da lekove i mora to da prijavi policiji. Nikad se nezna možda mi za vreme vožnje prorade creva.

  • KK

    13. avgust 2019 | 10:37

    U celoj prici , doktorka je postupila ISPRAVNO, zna se ko i pod kojim uslovima ima pravo na uvid u med. dokumentaciju.!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA