Detalji horora na Hvaru: Večerali su školjke u restoranu, muškarac je umro, a deci otkazuju organi

Radi se o unosu toksina preko usta ili disanja, za sad su potvrdili lekari

  • 7
Rovinj, Zadar, Hvar

Foto: Pixabay.com

Tri odrasle osobe koje su primljene u splitski KBC zbog navodnog trovanja hranom stabilno su, dok su simptomi kod dvoje male dece teži i oni se nalaze na intenzivnoj nezi, izjavio je doktor Dragan Ledina iz Kliničkog bolničkog centra Split.

- Nisam još siguran da je uzrok njihovih tegoba infektivne prirode, to jest zarazna bolest, ali radi se o unosu toksina preko usta ili disanja - rekao je Ledina na vanrednoj konferenciji za novinare nakon što je jedan muškarac koji se nalazio s tim osobama u društvu preminuo, a ostali helikopterom dovezeni u splitske bolnice.

Prema informacijama iz medija šest osoba, italijanskih državljana, četiri starije i dvoje dece, bilo je na večeri u restoranu na Hvaru, da bi kasnije tokom noći jedna od njih preminula, a brod na kojem su plovili morao je da pristane u hvarsku luku. Policija je prethodno saopštila da sumnja da je reč o trovanju hranom. Rekao je i da nije siguran da li je uzrok tegoba neka zarazna bolest, ali radi se o unosu toksina preko usta ili disanja.

- Njihova obrada je u toku, u dva smera, infektivno i toksikološka analiza njihovih uzoraka krvi - naglasio je Ledina i dodao da su sprovedeni osnovni laboratorijski nalazi, te da u krvnoj slici ima samo malih odstupanja.

Doktorka Branka Polić izjavila je da su deca u životnoj opasnosti. Dečak od nepunih pet godina i 14-godišnja devojčica, nalaze u jako teškom stanju i na respiratoru su, a došlo je i do otkazivanja više organa.

- Najpre je počelo sa neurološkim simptomima, a onda su počeli da otkazuju srca, pluća, jetre. Svi vitalni organi su trenutno otkazali - rekla je Polićeva.

Više informacija biće dostupno sutra, a Ledina je zaključio da je potrebna detaljna epidemiološka analiza hrane i restorana u zadnja tri dana, da bi se moglo pretpostaviti da je reč o trovanju hranom. Rekao je i da je moguće da nisu školjke uzrok trovanja, s obzirom da su poslužene samo dve porcije, a obolelo je šest osoba. sumnja se i na trovanje plinom.

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Срб

    13. avgust 2019 | 19:46

    Рекох ја тко преживи хрватску причаће ма какво тровање плином не лупетајте

  • Aleksa Srbin

    13. avgust 2019 | 21:19

    Zao mi coveka i dece , al da ne pripise rvatska ovo trovanje kao i englezi ono sa Skripaljem , Rusima , ko ce ga znati mozda su Ruske skoljke !?

  • dunja

    13. avgust 2019 | 20:40

    ne zna se da je od školjki.Moaliznguće od klima uređaja.Analiza za osam dana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA