Pušteni na slobodu vlasnik i kapetan broda u kom su se otrovali italijanski turisti na Hvaru

Utvrđeno je da nema elemenata za njihovo dalje zadržavanje u pritvoru

  • 1

Vlasnik i kapetan broda na kom su se ugljen-monoksidom otrovali italijanski državljani, a jedna osoba je preminula na Hvaru, pušteni su da se brane sa slobode. Uhapšeni su u sredu i uz krivičnu prijavu zbog teškog krivičnog dela protiv opšte sigurnosti odvedeni su prd tužioca, ali je danas odlučeno da nema elemenata za određivanje pritvora.

Vlasnik broda je, prema saznanjima "RTL-a" od njegovog advokata, u svojoj obrani rekao da se ne oseća krivim. Izrazio je žaljenje zbog nemilog događaja i saučešće porodici preminulog Italijana. Advokat je dodao da je njegov klijent pomagao oštećenima.

NAPROPISNO UGRADILI AGREGAT

Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su njih dvojica protivno pravilima struke, kao i izričitim tehničkim uputstvimaa u pogledu bezbednosti korišćenja uređaja 8. avgusta 2019. ugradili benzinski generator-agregat sa vazdušnim hlađenjem u prostor strojarnice motorne jahte. Zbog njegovog rada došlo je do isticanja otrovnih gasova ugljen-monoksida u prostor potpalublja broda, odnosno putničkih kabina, i posledično trovanja putnika.

Podsetimo, u utorak je u hvarsku luku uplovio motorni brod sa telom premiinulog muškarca, a pet osoba je zbog teškog zdravstvenog stanja hitno hospitalizovano u Splitu. Radi se o tri osobe starosti od 64, 56 i 44 godine koje su u stabilnom stanju, kao i dvoje životno ugrožene dece od pet i 11 godina.

Telo preminulog 57-godišnjeg muškarca odvezeno je na Odeljenje patologije radi obavljanja obudkcije.

DECA I DALJE U KOMI I NA APARATIMA

- Devojčica i dečak su i dalje životno ugroženi s višeorganskim zastojem. I dalje su na respiratoru, intenzivno lečenje se nastavlja. Prema pristiglim nalazima povišen je nivo karboksihemoglobina, što može biti posledica udisanja ugljen-monoksida - rekla je šefica Zavoda za intenzivnu pedijatriju splitskog KBC-a Branka Polić i dodala kako je na nadležnim državnim institucijama da dovrše ovu istragu.

Naglasila je kako u ovom trenutku lekari ne mogu da kažu koliko će trajati njihovo lečenje i koliko će biti životno ugroženi jer sve zavisi od daljnjih laboratorijskih nalaza i kliničkog stanja dece.

PREŽIVELI SA BRODA: NAŠLI SU NAS POTPUNO ONESVEŠĆENE 

Prvi put nakon izlaska iz bolnice tragediju je opisao i jedan od preživelih.

- Ujutro oko 10 sati još nisu videli nikoga od nas pa su otvorili vrata naših soba i šokirali se. Našli su nas potpuno u besvesnom stanju, u dubokom snu. Nažalost, Eugenija su našli mrtvog u kupatilu. Izgleda da mu je tokom noći pozlilo, da je pokušao pokušao da ustane i udario galvom u kadu, te je ostao da leži mrtav - rekao je za HRT Bruno Mankuzo, prijatelj žrtve i gradonačelnik Sent Agata di Militelja.

Dvoje dece koja su bila na brodu i dalje su u kritičnom stanju. Njihova majka je stabilno, a preostalo dvoje pacijenata se oseća dobro i za nekoliko dana mogli bi da otputuju u Italiju.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Misko

    15. avgust 2019 | 20:26

    Na kraju ce turisti bit krivi sto su iznajmili brod, nista novo za divlji zapad. Onaj gradjevinar je ubio 4 osobe i jos seta na slobodi. Sve za pare.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA