≫ 

Plenkovićevi rođaci oteli stan Srbima na Hvaru uz pomoć hrvatskog Ustavnog suda!

Jednostavan sudski postupak u kome je Beograđanka dokazala vlasništvo nad stanom stigao je do najviših pravnih instanci, a iz Plenkovićevog kabineta tvrde da to nema veze sa premijerom

  • 17
Andrej Plenković

Foto: Tanjug/HINA/Edvard Susak

Josip i Andro Makjanić, rođaci Andreja Plenkovića, pravosnažnom presudom splitskog Županijskog suda već su bili ostali bez stana u Starom Gradu na Hvaru koji su, prema mišljenju sudija, bespravno oduzeli porodici Vuličević iz Beograda, kada im je sa Ustavnog suda stigao ne baš uobičajeni spas u zadnji čas - piše Index.hr.

U januaru ove godine veće Ustavnog suda za odlučivanje o ustavnim tužbama pod predsedanjem Ingrid Antičević Marinović privremeno je odložilo izvršenje pravosnažne presude, jer su Josip i njegov brat Andro podneli "pravovremenu i dopuštenu ustavnu tužbu". Ustavni sud je smatrao da bi eventualna sprovođenje pravosnažne presude uzrokovala štetu, pa ju je odložilo do rešenja ustavne tužbe. Za 90-godišnju Ljiljanu Vuličević valjda ne može nastupiti šteta. Kad je čekala dosad, može još čekati, očit je stav Ustavnog suda, piše Index.hr.

hvar, hrvatska

Beograđai su uredno kupili i uknjižili stan na Hvaru 1986. godine. Hrvati sada tvrde da on nije njihov Foto: Pixabay.com

Osim toga, advokat Makjanića, Ivan Šurjan, pokrenuo je i reviziju presude na Vrhovnom sudu tako da je njena pravosnažnost danas, kako se to često i popularno kaže, mrtvo slovo na papiru. "Mrtvije" ne može biti.

U KORIST PLENKOVIĆEVIH ROĐAKA NA SUDU SVEDOČIO I PLENKOVIĆEV OTAC

O Josipu Makjaniću Index.hr je pisao nekoliko puta: nedavno, kada je zaposlen u Hrvatskim cestama i još ranije, kada je kao građevinski inspektor pravosnažno osuđen zbog primanja mita. Njegova i Andrina majka Anjuška je sestra Marija Plenkovića, oca premijera Hrvatske, jednog od svedoka u ovom postupku.

Plenković je svedočio u korist Makjanića, ali sud je odlučio drugačije. No samo do Ustavnog suda koji je zaključio da sudska odluka treba da pričeka još neko vreme. Inače, Josip živi na Hvaru, gde je i sporni stan - u porodičnoj kući Makjanića, dok je Andro nastanjen u Rijeci.

Andrej Plenković

Otac Andreja Plenkovića svedočio na sudu Foto: Tanjug/HINA/Edvard Susak

Spor Makjanića i Vuličevića tipična je hrvatska pravosudna peripetija, duga 20-ak godina. Splitski Županijski sud konačno je u junu prošle godine pravosnažno utvrdio da je danas 90-godišnja Ljiljana Vuličević vlasnica stana u kući u Starom Gradu za koji Makjanić, a i Plenković stariji, tvrde da pripada njihovoj porodici.

Vuličević je svoje pravo dokazivala koječim - od kupoprodajnog ugovora koji su ona i pokojni suprug Radojko potpisali u julu 1986. godine s Josipovim i Andrinim pokojnim ocem, takođe Josipom Makjanićem, preko potvrda o plaćanju poreza, pisama razmenjivanih s pokojnim Makjanićem, do potvrda o novcu koji su slali Makjanićima za plaćanje režija...

PLENKOVIĆEV OTAC TVRDIO DA SE IZA KUPOPRODAJNOG UGOVORA KRIJE POZAJMICA NOVCA

Makjanići, a i Plenković, tvrde, da se Vuličevića uopšte ne sećaju, da su kroz kuću prolazili brojni gosti, pa možda i oni, a da je ugovor s Ljiljanom i njenim pokojnim suprugom bio fiktivan, kako je tvrdio premijerov otac Mario. Prema njegovim rečima, niko u porodici nije znao za ugovor s Vuličevićima, odnosno kuća 1986. godine nije bila ni dovršena - iako tvrdi i da su je Makjanići iznajmljivali turistima.

hvar

U pitanju je stan u kući u Starom gradu Foto: Pixabay/ Dieter_G

Konačno, Plenković je zaključio da se iza tobožnjeg kupoprodajnog ugovora krije pozajmica novca uz kamatu, "a taj ugovor da bi bio kao osiguranje". Mariju Plenkoviću novinari Index.hr su poslali mejl, na koji im još nije odgovorio.

Bilo je u dugom sudskom postupku i drugačijih svedočenja. Prema jednome, prijatelj Vuličevića iz Korčule došao je 1994. godine kod mlađeg Josipa Makjanića - stariji je već preminuo - koji ga je lepo primio i obećao da će čuvati stan, pa mu je prijatelj dao ključ. Već 1996. godine, druga pesma. Na Hvar stižu Ljiljanini rođaci iz Zagreba i zatiču Josipovu suprugu koja "nije htela da ih pusti dalje od ulaza u dvorište, bila je vrlo neljubazna, te govorila da se njen suprug bori za Hrvatsku, a oni pomažu Srbima".

Koju godinu kasnije Vuličevići pokreću sudski postupak. Do danas nije okončan.

VLASNICA STANA LJILJANA VULIČEVIĆ: "ONI ČEKAJU DA JA UMREM"

Ljiljana Vuličević od 2000. godine živi u Kanadi kod sina. Bila je profesorka u beogradskoj klasičnoj gimnaziji i na Filozofskom fakultetu, a u penziji je od 1998. godine. Pokojni suprug bio je direktor Philipsa za Jugoslaviju, pre toga radio je na elektrifikaciji železničkih pruga. Umro je 1990. godine. Na pitanja odgovara koncentrisano, dobro pamti mnoge detalje.

hvar

Ljiljana je samo dva leta provela ovde Foto: Pixabay/ Dieter_G

- Oni čekaju da ja umrem - počinje Ljiljana svoju priču osvrtom na beskrajan sudski postupak.

- Čudi me da hrvatski pravni sistem sebi može da dopusti da posle svih odugovlačenja ovako jednostavan slučaj stigne do Ustavnog suda. Kako sam ja to narušila hrvatski Ustav? Kupovinom stana od 43 kvadrata? Obraćala sam se i hrvatskim predsednicima, jer je predmet godinama ležao po fiokama i svaki put sam dobijala pristojan odgovor da idem redovnim sudskim putem, što sam i činila - priča Vuličević pa se vraća u prošlost.

- Do stana smo došli slučajno. Moj muž je našao oglas u novinama, a moji su roditelji imali kuću pored Budve. Prodali su je, podelili novac, pola je dobio brat, pola ja. Muž i ja hteli smo kuću u Hrvatskoj, volimo tu obalu, kristalno čisto i bistro more. Kad smo našli oglas, otišli smo na Hvar i kupili stan od Josipa Makjanića, platili ga, overili ugovor, platili porez, prijavili stan opštini - priseća se Ljiljana.

hvar

Ostrvo Hvar Foto: Pixabay/ JoelleLC

A stan su Makjanići prodali, svedoči Ljiljana, jer im je ponestalo novca za izgradnju kuće.

Kada je dovršen, u njemu su proveli svega dva leta. Već 1989. godine suprug joj se razboleo, sledeće godine umire, počinje rat.

- Više nikad nismo otišli na taj Hvar.

Prema Ljiljaninim rečima, između njih i Makjanića razvio se prijateljski odnos, čak su pokojnog Josipa i ugostili u Beogradu. No stvari su kasnije krenule u drugom smeru. Vuličević je nakon pravosnažne presude čak uspela i  da se uknjiži kao suvlasnica, ali onda je stigao Ustavni sud... I sada opet čeka.

PROBLEMATIČAN ODGOVOR USTAVNOG SUDA

Što je rekao Ustavni sud o ovome?

- Člankom 67. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH propisano je da ustavna tužba, u pravilu, ne sprečava primenu osporenog akta. No, na predlog podnositelja ustavne tužbe, Ustavni sud može da odloži izvršenje do donošenja odluke ako bi izvršenje prouzrokovalo podnositelju ustavne tužbe štetu koja bi se teško mogla popraviti, a odlaganje nije suprotno javnom interesu, niti bi se odlaganjem nanela nekome veća šteta - započinju mejl ustavne sudije. Prema njihovu mišljenju, dakle, 90-godišnja Ljiljana Vuličević može još da čeka, ali bi sprovođenjem izvršenja za premijerovog rođaka, brata od tetke, nastala šteta "koja bi se teško mogla popraviti".

Ustavni sud Hrvatske

Ustavni sud Hrvatske smatra da bi najbolje bilo sve odložiti na nedodređeno vreme Foto: Wikipedia/Suradnik13

Ustavni sud se silno brine za štetu koji bi mogli da pretrpe Plenkovićevi rođaci.

Da su "u konkretnom slučaju" doneli rešenje o privremenom odlaganje izvršenja, jer je jedan premijerov rođak penzioner sa nešto više od 2.000 kuna mesečnih primanja (oko 32.000 dinara), drugi je nezaposlen, a prema pravosnažnoj presudi su bili dužni da isplate malo više od 256.000 kuna (oko 4.080.000 dinara) "sa zakonskom zateznom kamatom od 10. januara 2004. godine".

Ustavni sud, nadalje, nakon 21 godine sudovanja lucidno je zapazio kako je reč o "pravno složenijem predmetu", da mu je "za odlučivanje o navodima ustavne tužbe o povredi ustavnih prava potreban spis predmeta, jer se bez njega neće moći meritorno odlučiti o navodima ustavne tužbe, a spis se nalazi kod Vrhovnog suda te u ovom stepenu razmatranja u ustavnosudskom postupku nije moguće isključiti nastanak štete za podnositelje, ako bi bio pokrenut postupak izvršenja osporenih presuda".

Drugim rečima, Ustavni sud smatra da bi veću štetu pretrpeli Makjanići kad bi došlo do izvršenja presude, nego Ljiljana Vuličević kad joj se poručuje da još čeka.

Arhiva, papiri, dokumenta, dokumentacija, kartoni, kartoteka, bolnički, biblioterka, arhiv

Slučaj se vuče već 20 godina Foto: Guliver/John Moore/Getty Images

Ustavne sudije navode kako im "nisu poznati podaci da je podnositelj ustavne tužbe rođak premijera, niti da je u postupku svedočio premijerov otac, niti bi te okolnosti, da su i bile poznate Ustavnom sudu, uticale na odlučivanje Ustavnog suda o predlogu za odlaganje izvršenja, niti će uticati na odlučivanje o samoj ustavnoj tužbi" rečenica je kojom Ustavni sud brani svoju nezavisnost od lidera parlamentarne većine koja je birala njegove sudije.

PREMIJEROV KABINET: TO NEMA VEZE S PREDSEDNIKOM VLADE

Iz Plenkovićevog kabineta novinari Index.hr su dobili kratku informaciju kako se "radi o privatnim stvarima gospodina Makjanića koje nemaju nikakve veze s predsednikom Vlade".

Javili su se i Ivanu Šurjanu, advokatu porodice Makjanić. Odgovorio im je mejlom u čijem ih je uvodu podsetio da su akteri postupka bili s jedne strane bračni par Vuličević, a s druge Josip i Andro, te njihova pokojna majka Anjuška, rođena Plenković, "koja je i učsetvovala do svoje smrti u ovoj parnici", dok je njen suprug Josip umro pre.

Andrej Plenković

Iz Premijerovog kabineta kažu da nemaju ništa sa ovim jednostavnim slučajem koji je nekako stigao do Ustavnog suda Foto: Tanjug/HINA/Edvard Susak

ADVOKATI IZNOSE RAZLIČITE VERZIJE PRIČE

Prema Šurjanu, "prvostepena odluka uopšte ne sadrži određene valjane razloge o odlučnim činjenicama i primeni propisa", zatim "u drugostepenoj odluci Županijskog suda u Splitu, kojom je potvrđena prethodno spomenuta odluka, konstruiše se posve drugi predmet spora s posve pogrešnim obrazloženjem", kaže Šurjan i dodaje da je u drugostepenom postupku kod donošenja jedne odluke, "kao sudinica-predsednica veća učestovala Blaženka Rilov Ćurin, supruga advokata Silvija Ćurina koji u ovom postupku zastupa tužiteljku Ljiljanu Vuličević".

Šurjan ima primedbe i na način na koji je saslušan Josip Makjanić, dodaje da njegov brat Andro uopšte nije pozvan na ročište, žali se i na to kako je saslušana Ljiljana Vuličević, zapaža da je njegovim klijentima onemogućeno raspravljanje pred sudom, zaključuje da pravosnažnost i izvršenje sudske odluke nije "svetinja", te se ona vanrednim pravnim lekovima "može dovoditi u pitanje", a najavljuje i eventualno obraćanje Evropskom sudu za zaštitu ljudskih prava.

Na koncu, došli smo i do Silvija Ćurina, advokata Vuličevića, čija je supruga, kako tvrdi suprotna strana, kao sudinica sudelovala u donošenju jedne odluke. Prema Ćurinovim rečima, to je monstruozna laž. Kaže da se njeno ime kompjuterskom greškom pojavilo na jednom sudskom dokumentu.

- To je odmah ispravljeno - naglašava Ćurin. O ostalim aspektima slučaja nije hteo da govori.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SERGIJE

    25. avgust 2019 | 09:12

    .....и све по законууууу....... тако ти је у НДХ ред и закон

  • Mimi

    25. avgust 2019 | 09:46

    U njihovim bolesnim umovima to mu je još jedan veliki plus.

  • ns

    25. avgust 2019 | 08:44

    jel neko stvarno ocekivao pravdu od njih?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA