70 rudara provelo noć u jamama štrajkujući glađu, traže isplatu plata

Štrajkuje ukupno 150 rudara

  • 5

Rudari rudnika mrkog uglja u Zenici noć su proveli u jamama štrajkujući glađu, a služba Hitne pomoći intervenisala je tri puta kada je trojici rudara pozlilo zbog izgladnelosti.

Noć je u jamama provelo 70 rudara od ukupno 150 koliko štrajkuje, a u Staru jamu, Stranjane i Raspotočje jutros je stigla prva smena koja će se pridružiti kolegama i ostati ispod zemlje do ispunjenja zahteva, prenosi Klix.

Zeničkim rudarima danas i zvanično ističe kolektivni ugovor, a predstavnici rudara počeli su pripreme za generalni štrajk koji će biti održan 13. septembra.

U sve tri jame na snazi je radna neposlušnost, osim u jami Raspotočje gde se 24 sata dnevno radi na ispumpavanju vode iz jamskih prostorija kako bi se sačuvala skupa oprema.

Ogorčeni rudari koji su trebali opremiti đecu za školu, vratiti kredite i platiti režije ističu kako su prepušteni sami sebi te da u dubiozi u kojoj se trenutno nalaze nemaju više ništa izgubiti.

Rudari su stupili u štrajk jer traže da im se isplate neisplaćene plate, a kako se navodi računi zeničkog rudnika su blokirani zbog nagomilanog poreskog duga koji je premašio 70 milona evra.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA