Žestoka provokacija gradonačelnika Vukovara: "Od Srbije očekujemo priznanje i pokajanje za agresiju"

Kada dobijemo u tom smislu poruku, bićemo otvoreni za svaku moguću saradnju i međususedske odnose - rekao je Ivan Penava

  • 30
Ivan Penava, Vukovar

Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Printskrin: Dnevnik.hr

U Vukovaru je danas otkriven spomenik Gong svetskog mira, a gradonačelnik Ivan Penava je tu priliku iskoristo da pošalje poruku Beogradu da, kako je rekao, "Vukovarci od Srbije očekuju priznanje i pokajanje za počinjeni čin agresije 1991. godine".

- Kada dobijemo u tom smislu poruku, bićemo otvoreni za svaku moguću saradnju i međususedske odnose - rekao je Penava, inače, predstavnik vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Ocenio je pritom da je u Vukovaru nakon Domovinskog rata ostvaren zadovoljavajući nivo suživota, prenosi Index.hr.

- Ovim šaljemo i poruku svetu da nakon što smo izborili nezavisnost imamo veliku težnju i ideal da izgradimo trajni mir, da Hrvatska postane što je moguće kvalitetnija država, a svi mi kvalitetnije društvo - rekao je Penava.

Ivan Penava

Printskrin: Youtube/Hrvatska demokratska zajednica

On je poručio i da se sreo sa premijerom Andrejem Plenkovićem, ali da nisu razgovarali o proširenju prava Srba u tom gradu.

Rekao je novinarima da se s Plenkovićem sreo sinoć u Vinkovcima, da su tom prilikom razgovarali, ali ne i o vraćanju ćirilice u Vukovar, što je, inače, odluka Ustavnog suda.

- Bio sam u Vinkovcima, ali nismo pričali o tome i ne bih sada kvario time ovaj momenat - rekao je kratko Penava i naglasio da je to bio susret "bez obaveznih tema".

U akciji postavljanja Gonga svetskog mira, 50. takvo obeležje u nekom od svetskih gradova, kao simbol trajnog mmira u svetu, učestvovali su osim predstavnika gradske vlasti i Svetski odbor za mir (World Peace Committee), Republika Indonezija i vajar, slikar i grafičar Ante Sardelić Kraljević.

Kraljević je autor i dela od devet skulptura koje se nalaze uz Gong (Večna domovina, Feniks, Sveta sloboda, Prema iskonu, Prema suncu, Plamen slobode, Himna domovini, Vukovar - Grad heroj, Slavoluk mira), a koje su posvećene svim žrtvama grada Vukovara u prethodnom ratu.

Gong su otkrili predsednik Svetskoga odbora za mir Ðujoto Suntani i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Vukovarski Gong svetskog mira je postavljen na prostoru pored Gradske pijace.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Зоран Ловћенац

    21. septembar 2019 | 16:48

    Па који си ти болид,гори него ти председница

  • Dragoljub

    21. septembar 2019 | 18:19

    Oni ne zaboravljaju a komunisti iz redova Srba zaboravili Jasenovac za jedan dan.

  • nibrS

    21. septembar 2019 | 17:00

    Letite visoko, ali pad će biti jako bolan...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA