Gradonačelnik Dubrovnika zatražio od zvaničnika Trebinja da "dođu, kleknu i izvine se Hrvatima"

U svom izlaganju dobio je aplauz prisutnih

  • 72
dalmacija, dubrovnik, hrvatska, plaza, more Dubrovnik; Foto: Pixabay

Dubrovački gradonačelnik HDZ-ov Mato Franković, danas se na obeležavanju 16. godišnjice otkrivanja spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Osojniku u svom obraćanju ponovo osvrnuo na odnos Grada Dubrovnika i Grada Trebinja.

- Poslednjih dana se ponovo problematizuju odnosi Grada Dubrovnika i Grada Trebinja. Neko pokušava da nas prikaže pomalo nazadnima, kako ne možemo napred i ne želimo saradnju. Mi želimo saradnju, ali pre saradnje je potrebno izvinjenje - poručio je Franković i pozvao predstavnike Trebinja da to učine.

- Jasno sam rekao i ponoviću to ovde - gospodo, dođite u Dubrovnik, dođite na groblje na Boninovu, kleknite pod krst, izvinite se za sva zlodela koja ste učinili našem Gradu i domovini pa možemo dalje da razgovaramo. To je ono što je civilizovano i to je ono što hrvatski narod i dubrovački narod želi - izjavio je u svom govoru i dobio aplauz prisutnih.

Dodao je kako im je u cilju da ''Dubrovnik bude tolerantna sredina prema drugima i drugačijima'', ali i kako ''treba držati do sebe i svoga''.

trebinje panorama grada Trebinje; Foto: Pixabay

Podsetimo, predstavnici Grada Dubrovnika godinama odbijaju bilo kakvu saradnju s Trebinjem zbog toga što je s njihove strane izostalo izvinjenje za, kakao kažu, razaranje Dubrovnika tokom Domovinskog rata.

"Dubrovnik treba da se izvini nama"

S druge strane, Trebinje smatra kako je Dubrovnik taj koji bi njima trebalo da uputi izvinjenje. Pre nešto više od dve godine na otvaranju novoizgrađenog graničnog prelaza Ivanica između Hrvatske i BiH dogodio se incident. Tom prilikom deo novinara iz BiH izvređao je Frankovića koji je odbio da se fotografiše sa zamenikom gradonačelnika Trebinja Mirkom Ćurićem, a jedna novinarka BiH tada je pljunula u pravcu dubrovačkog gradonačelnika.

No, bez obzira na napete odnose među čelnicima dvaju gradova, Dubrovčani redovno posećuju Trebinje, najprije zbog vrlo niskih cena od onih na jugu Hrvatske, dok veliki broj Trebinjaca radi u Dubrovniku gde su plate bitno više od onih u Trebinju.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mila

    5. oktobar 2019 | 20:42

    Mam'cu vam bezobraznu. Unistili ste grad koji je oduvek bio srpski, pa jos trazite izvinjenje... djubrad smrdljiva!

  • Jasminka

    5. oktobar 2019 | 20:35

    Hrvati bi trebalo da se izvinjavaju Srbima sve dok postoje..i tada ne bi bilo dovoljno da im se oproste zločini prema Srpskom narodu.

  • Dejan

    5. oktobar 2019 | 20:59

    Siroti gradonačelnik i ne zna da je nekada bio Srbin te da je konvertita sada i ustaća verovatno. Neka pogleda popis stanovništva sa početka dvadesetog veka . Izmišljena hrvatska nacija od strane Vatikana je najbesramnija tvorevina samog zločinačkog legla satanizma a to je Vatikan. Ali vidim propadaju polako ali sigurno !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA