≫ 

Hrvatske škole od danas u štrajku, Vlada ne pristaje na dogovor

Vlada je u potpunosti odbila zahteve

  • 4

Postupak mirenja između Vlade Hrvatske i školskih sindikata počeo je u ponedeljak, nastavljen je danas, a završio se neuspehom. Nakon višesatnog sastanka predsednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je da mirenje nije uspelo.

- Štrajk započinje 10. oktobra u osnovnim i srednjim školama - najavio je on.

Kako je rekao, vlada je u potpunosti odbila zahteve.

- Ponudila je kroz dodatke povećanje dodatka od 2 odsto od 1. oktobra i 2 odsto od 1. juna 2020. To je za sindikate neprihvatljivo i iz tog razloga mirenje se neuspešno završilo. Možemo da najavimo da će sutra početi štrajk u sistemu osnovnog i srednjeg školstva. Biće cirkularni štrajk, prvi dan, sutra, cela Hrvatska će biti u štrajku, ostale dane će biti nekoliko županija iz oba sindikata zajedno - rekao je on.

Ministar rada Josip Aladrović koji je bio pregovarač sa strane Vlade, upitan brine li ga što će škole od sutra biti u štrajku, rekao je da štrajk sam po sebi nije ugodan Vladi Republike Hrvatske, ali da se mora voditi računa o fiskalnim i finansijskim mogućnostima koje se moraju poštovati.

- Mi smo za ovu godinu izdvojili preko 500 miliona kuna za plate učitelja, a ovim pregovorima još dodatnih 320 miliona - rekao je Aladrović.

Ministarka obrazovanja Blaženka Divjak obratila se javnosti povodom sutrašnjeg štrajka i rekla da je ljuta.

- Na prvom je mestu sigurnost dece. Važna je dostupnost informacija roditeljima i učiteljima, koje molim da prate informacije i web-stranice škola, da budu u kontaktu sa školama. Direktori su dobili uputstva. Najvažnije je da su vrata škola otvorena, i da organizuju vaspitnoobrazovni ili neki drugi rad za decu. Oni organizuju prihvat dece u školama. Tamo gde je štrajk, naravno, ne može biti nastave, ali sigurnost učenika je prioritet. Od procesa mirenja očekuje se rezultat. Ako proces mirenja završava štrajkom, naravno da sam ljuta, ne mogu reći da sam zadovoljna tim rezultatom. Ja ću nastaviti da se borim - rekla je ministarka i pozvala roditelje na razumevanje i strpljenje.

Školski sindikati zahtevaju povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto. O tome se na kraju nije ni pregovaralo.

Premijer Andrej Plenković izjavio je pre nekoliko dana kako su razgovori koje Vlada vodi s predstavnicima školskih sindikata otvoreni i dobre volje. Vladina je ponuda da od 1. oktobra plate porastu za dva posto, a onda da se nastave razgovori za iduću godinu, jer se mora videti celokupna konstrukcija hrvatskog budžeta.

Video: Deca iz Dalmacije slave pobedu nad malim Srbima uz povike Za dom spremni

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA