≫ 

Prof. Jasminka ima platu od 47 evra i jede svaki 2. dan, a redovno obavlja dužnosti i vraća dugove

Za potrebe Međunarodne filozofske Olimpijade zadužila se u restoranima, hotelima, računarskim radnjama. Iako je tada očekivala da će Ministarstva pokriti troškove Olimpijade, to se nije dogodilo, pa su svi dugovi stigli na njen račun

  • 16
Jasminka Milosevic

Printskrin: Youtube/Vijesti Online

Slučaj profesorke filozofije u podgoričkoj Gimnaziji "Slobodan Škerović", Jasminke Milošević, privukao je pažnju crnogorske javnosti nakon što je pre nekoliko dana na društvenim mrežama objavila kako zbog plate koja iznosi svega 47 evra, jer joj izvršitelji skidaju novac zbog dugovanja, čak nije ni u prilici da ima svakodnevne obroke.

- Večeras ću imati prvi obrok posle dva dana. Iako gladujem, jer mi je plata 47 evra, ja redovno obavljam svoje dužnosti, čak i one na Fejsbuku. Ne govorim ovo da bi me neko sažaljevao, takve šaljem gde im je mesto. Samo iznosim stanje stvari. Jedem svakog drugog ili trećeg dana - napisla je tada Milošević.

Miloševićeva je generalna sekretarka NVO "Udruženje profesora filozofije", koje je 2018. organizovalo 26. Međunarodnu filozofsku Olimpijadu, pod generalnim pokroviteljstvom Ministarstva prosvete.

Troškovi Olimpijade iznosili su 48.000 evra, od čega je NVO raspolagala sa oko 12.000 evra. Da bi troškovi bili podmireni, Miloševićeva je na sebe preuzela obavezu pronalaženja ostatka sredstava.

Tako se za potrebe Olimpijade zadužila u restoranima, hotelima, računarskim radnjama. Iako je tada očekivala da će Ministarstva pokriti troškove Olimpijade, to se nije dogodilo, pa su svi dugovi stigli na njen račun.

- Ministarstvo prosvete se u potpisanom memorandumu nije obavezalo da finansira Olimpijadu, ali i nije dostavilo rešenje o tome da li hoće ili neće dati sredstva za ovu manifestaciju. Samim tim, u daljoj proceduri, NVO nije mogla da traži sredstva od ostalih ministarstava - priča Miloševićeva.

Dodaje da je tražila od aktuelnog ministra Damira Šehovića da je primi, kao i da se iz tog Vladinog resora izjasne, kada je došlo vreme za organizovanje olimpijade, da li će dati novac.

Pošto je njena organizacija već bila u procesu organizovanja Olimpijade, Miloševićeva tvrdi da nije postojala mogućnost da se od nje odustane, pa su odlučili da događaj finansiraju iz prikupljenih donacija ili iz sopstvenog džepa.

Danas, godinu dana nakon organizovanja Olimpijade, NVO duguje 33.000 evra. Novac potražuju hotelijeri, vlasnici restorana, operateri i mnogi drugi, a Miloševićeva dugove vraća od svoje plate. Od ministra prosvete, sa kojim je razgovarala, dobila je predlog da napiše molbu, te da će Ministarstvo pokušati da Organizaciji uplati 1.800 evra.

Kako pišu crnogorski mediji, Jasminki je trenutno, zbog rešenja sudskih izvršitelja, blokirana plata koja inače iznosi oko 520 evra. Ona je, dok smo živeli u zajedničkoj državi, došla sa svojim sinom u Bar, okačila diplomu o zid, i radila svaki pošten posao koji joj je obezbeđivao platu od koje je mogla da plaća stan i izdržava sebe i dete. Prala je sudove, bila sobarica, radila po raznim firmama... dok nije dobila posao u prosveti, pre 20 godina. Već 17 godina predaje đacima u Podgoričkoj gimnaziji.

- Nije bilo lako. Sama sam podizala sina, preživela porodične tragedije, smrt roditelja, smrt mlađe sestre, koju nisam videla na bolesničkoj postelji, jer nisam imala novca za autobus do Srbije. Moj sin je često išao u školu gladan. Jednom smo, deset dana, on i ja živeli na beskvasnom hlebu sa solju, koji sam sama pravila. Ne žalim se, samo iznosim činjenice. Znam da su mnogi, naročito mnoge samohrane majke bile, i da jesu u sličnoj situaciji - izjavila je.

Sastanak sa ministrom

 

Posle njene potresne objave, ministar prosvete Crne Gore Damir Šehović se sastao sa profesorkom Milošević.

Tokom sastanka saopštio joj je da će Ministarsto prosvete pomoći njenu NVO Udruženje profesora filozofije, koja je ostala u dugovima i najavio je i da će se angažovati na premeštaju profesorke na radno mesto u Baru.

Profesorka Milošević je kazala da je njen razgovor sa ministrom trajao oko 50-ak minuta, da je on bio pristojan, ali da nije dobila konkretan odgovor ni na jedno njeno pitanje.

Video: Mala Tijana ima samo jednu želju - da jede

(Telegraf.rs/Vijesti.me/Novosti.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N

    13. novembar 2019 | 11:37

    Ž R T V A SISTEMA !!!

  • Miki

    13. novembar 2019 | 11:41

    Čekaj, na raspolaganju imaš 12 hiljada a napraviš račun 48 hilljada? I još očekuješ drugi da ga plati.

  • Ax

    13. novembar 2019 | 12:22

    Sin joj je često bio gladan i to joj nije bila dobra opomena. Radi tamo neke olimpijade filozofa ona ide lično da se zadužuje. Nije moglo da se odustane to je verovatno i tačnob, ali sigurno ju niko nije motkom terao da se zadužuje. Ima ona da se neko rodi glup ali kroz život se opameti pa umre pametan, ali ima i onih koji se rode glupi žive glup, a onda i umru glupi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA