≫ 

Stigao prvi helikopter H145M za Vojsku Srbije, uskoro još 8: Vučić otvorio sajam naoružanja (VIDEO)

"Partner 2019" se održava na Beogradskom sajmu u halama 1 i 4

  • 77

Predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je otvaranju devetog sajma naoružanja i vojne opreme "Partner 2019".

Predsednik je rekao da će biti ukupno 9 ovakvih helikoptera, 4 za vojsku, a 5 za policiju. Uspostavljena je dobra saradnja i uključivanje "Mome Stanojlovića" će da jača dubinsku strukturu za popravljanje i rekonstrukciju helikoptera. Veoma smo zahvalni vama na dobroj saradnji, i nadamo se dobroj saradnji u buduće. Danas Srbija ima ugled u svetu jer sve plaća na vreme, i to je ono što nije bilo ranije, više ni dana ne kasnimo u plaćanju, pa je u to ime zahvalio i Evanu što je prvi helikopter stigao na vreme. Dali smo 105 miliona i nikome ne dugujemo ništa, ponašamo se kao odgovorna država.

Naručene su jos tri "super pume", najbolji i najskuplji helikopteri, što je ukupno 12 Erbasovih helikoptera, rekao je Vučić i najavio da će biti još narudžbina za tu kompaniju.

- Mi ćemo ove i sledeće godine nabaviti ukupno 19 helikoptera, a zajedno sa dva od pre dve godine, biće ukupno 21 helikopter. Imamo nešto i od ranije u policiji i vojsci - rekao je Vučić.

On je rekao da će ovakav helikopter mnogo pomoći u kriznim vremenima kao što su poplave. I ponovo ćemo naručivati, ali jedino je važno da ne ugrozimo javni dug. Krajem juna meseca imaćemo 400 miliona evra suficita.

On je rekao da će videti kako još može da se pomogne namenskoj industriji. Predsednik je rekao da Srbija više nikad nije imala više investicija nego danas.

SRBIJA SAJAM NAORUZANJA Predsednik Srbije obilazi sajam - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik Srbije obišao je štandove na sajmu, a potom je prisustvovao potpisivanju ugovora o Servisnom centru između Vazduhoplovnog zavoda "Moma Stanojlović" i Erbasa, kao i svečanom otkrivanju helikoptera H 145M.

SRBIJA SAJAM NAORUZANJA Aleksandar Vulin - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

OBRAĆANJE ALEKSANDRA VULINA

U ime 13 hiljada radnika u odbrambenoj industriji Srbije Vulin se zahvalio predsedniku Srbije jer je verovao u njih i u tu industriju. Vulin je rekao i da je 2011. godine rađeno u tri puta manjem obimu, a da je sada izveženo proizvoda u vrednosti od preko 500 miliona dolara. Vojska Srbija je ponosna što može da sarađuje sa odbrambenom industrijom rekao je on i naglasio da je malo naroda kao srpski koji znaju šta je sloboda i da su za nju spremni da urade baš sve, a da bez moderne i naoružane vojske nema ni slobode - zaključio je ministar odbrane.

OBRAĆANJE JUGOSLAVA PETKOVIĆA

On je sve prisutne pozdravio ispred kompanije "Jugoimport" SDPR. On je rekao da su sledili primer predsednika Srbije i da su za zadnjih 6 godina investirali više od 100 miliona evra u proizvodnju. Petković je naglasio da je investirano u mnoge projekte, vozila, bespilotne letilice i da su neka od tih sredstava već u upotrebi. Na kraju svog obraćanja on se posebno zahvalio predsedniku jer je verovao u ovu kompaniju.

OTVARANJE SAJMA

Na otvaranje sa predsednikom Aleksandrom Vučićem došao je i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

SRBIJA SAJAM NAORUZANJA Milorad Dodik, Aleksandar Vučić, Aleksandar Vulin, otvaranje sajma "Partner 2019" - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Otvaranje sajma je počelo intoniranjem nacionalne himne Republike Srbije "Bože pravde".

Posle intorniranja himne prisutni imaju priliku da pogledaju filmove o najnovijim dostignućima Vojske Srbije i srpskim fabrikama koje se bave proizvodnjom naoružanja među kojima su "Prva Petoletka Namenska" iz Trstenika, "Milan Blagojević Namenska" iz Lučana, "Krušik" iz Valjeva, itd.

Posle zvaničnog otvaranja sajma predsednik je obišao štandove, a potom prisustvovao potpisivanju ugovora o Servisnom centru između Vazduhoplovnog zavoda "Moma Stanojlović" i Erbasa. Ovom prilikom on je sa izvršnim direktorom Erbasa Brunom Evanom otkrio prvi od naručenih devet helikoptera za vojsku i policiju. U pitanju je heliktopter H145M.

Ove godine publika će imati prilike da, u halama jedan i četiri, kao i na otvorenom prostoru, vidi 96 izlagača iz Srbije i 32 iz inostranstva.

Sajam će za građane biti otvoren 28. juna, kada će svi zainteresovani moći da pogledaju izloženo naoružanje i vojnu opremu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stefan Pantic

    25. jun 2019 | 13:45

    Ovo je neverovatan posao nasih inzinjera.Ja sam odusevljen.

  • željko85

    25. jun 2019 | 14:50

    Danas možemo biti ponosni na svoju državu i na Vojsku Srbije koja se konačno oporavila i koja je posle toliko godina ponovo jaka.

  • Mašnica

    25. jun 2019 | 16:20

    Srbija se ponosi svojom vojskom i opremom koju poseduje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA