≫ 

"SAD su ključne u kosovskom pitanju, a ova promena može pokrenuti dijalog sa mrtve tačke"

Malo ko veruje da se bez neke promene može doći do uzajamno usaglašenog rešenja

  • 6

Malo je verovatno da će se po pitanju rešavanja kosovskog problema bilo šta dešavati pre konstituisanja novih organa u EU, smatra analitičar Dejan Vuk Stanković.

Dodaje da će verovatno novi komesar za bezbednost i spoljnu politiku, koji će zameniti Federiku Mogerini, dijalog pokrenuti sa mrtve tačke.

Kako kaže, ako bude i bilo nekih susreta u Briselu, oni će, prema njegovom mišljenju, imati simbolički karakter, odnosno nosiće poruku, koja danas ne izgleda uverljivo, a to je da EU još uvek ostaje posvećena rešavanju problema Kosova.

- Međutim, uzimajući u obzir učinak Federike Mogerini mislim da malo ko veruje da bez neke promene u pristupu, pa i u formatu razgovora, može doći do nekog rešenja koje bi bilo uzajamno usaglašeno i racionalno, a samim tim i održivo u budućnosti - rekao je Stanković za Tanjug.

Odgovarajući na pitanje da li tvrdnje američkog ambasadora u Srbiji Kajla Skata, koji je rekao da se Amerika neće uključivati u dijalog, mogu da se tumače da SAD želi da zadrži uticaj na dijalog preko EU, a izbegne promenu okvira razgovora i uključenje Rusije Stanković je kazao da nikada nije bilo dileme da Amerikanci imaju suštinski uticaj na dinamiku i tempo i prioritete u rešavanju spora između Srbije i Kosova pod pokroviteljstvom EU.

- Ne verujem da postoji izolovana politika EU koja nije po svojim bazičnim principima usklađena sa politikom SAD - kaže Stanković i dodaje da i vodeće zemlje EU i SAD imaju identičan stav po pitanju Kosova, a to je da je Kosovo nezavisna država.

On smatra da su SAD možda i odlučujuća konstanta što se tiče Kosova.

KOSOVO MERKEL STANKOVIC Dejan Vuk Stanković - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kada je reč o Rusiji, Stanković kaže, da ona nikada nije imala tu vrstu uticaja kao SAD, osim u trenutku kada je sprečila da Savet Bezbednosti donese odluku o prihvatanju nezavisnosti Kosova svojim vetom.

- To je jedina tačka u kojoj se video ruski politički uticaj - navodi Stanković i dodaje da između zapada i Rusije Kosovo jeste jedno od konfrotirajućih pitanja u ovom regionu.

Navodi, da međutim, to nije prvorazredno pitanje u njihovim odnosima, kao i da bi ulazak SAD i Rusije u pregovore imao smisla samo u slučaju da i jedni i drugi žele kompromis po tom pitanju.

- Pošto su im pozicije isključujuće, čak i da sede za stolom, osim intenziviranja polemika po pitanju statusa Kosova, ne bi bilo ništa drugo - kaže Stanković i dodaje da je mogućnost uključivanja velikih sila u Briselski dijalog blisko povezana sa aktivnošću neke tajne diplomatije i stvaranja preduslova da se nađe minimum zajedničkog rešenja.

- Ovako ono što se dešava na relaciji Beograd - Priština samo bi se transponovalo na relaciju Moskva - Vašington. Ostalo bi stanje konflikta, razmimolilaženja u pristupu i stavovima i to je vidljivo i u načinu na koji se tretira to pitanje - kaže Stanković.

Pojasnio je da Rusija kada govori o Kosovu uvek ima na umu Rezoluciju 1244 koja podrazumeva Kosovo kao sastavni deo Srbije, dok Amerikanci uvek govore o Kosovu kao nezavisnoj državi.

- I da sednu i jedni i drugi za sto, bojim se da se ne bi napravili neki pomaci, ukoliko to unapred ne bi bilo rešeno i ako ne bi bio paket za rešavanje različitih kriznih žarišta, ne samo u ovom regionu, već i šire - zajkjučuje Stanković.

VIDEO Vučić: Za Srbiju nemoguće da svi koji žele glavnu ulogu budu oni koji su priznali nezavisnost Kosova

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    25. jun 2019 | 16:40

    Zemlje koje su 1999 bombardovale Srbiju u zastiti albanskih OVK terorista NEMAJU STA TRAZITI SA SRBIJOM NATO EU VOJNA OKUPACIJA JUZNE SRBIJE KOSOVO I METOHIJE SE RESAVA POVRATAK SRBIJE NA CELO KOSOVO I METOHIJU ISKLJUCIVO U UN ZAJEDNO SA RUSIJOM I KINOM !

  • Rade

    25. jun 2019 | 22:02

    Zasto se razgovara I Veselin pritisci na Srbiju ako je tacna sto zapad kaze da je Kosovo nezavisna drzava??? Istina je da je taj deo Srbije okupiran I za sada otet ispod Srpske nadleznosti, medjutim, I to ce se promeniti uskoro. Kosmet ne moze I nikada ne e biti osvojen od Srbije. To je Srpski Jerusalem I bez tog dela nema ni Srbije!!!

  • Jaca

    25. jun 2019 | 17:48

    Naravno da su pozicije Rusije i SAD isključujuće, jer Rusija se poziva na medjunatodno pravo, a SAD ga krši.. Zato bi za nas bilo značajno da se Rusija uključi u dijalog o Kosovu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA