Organizacija Crta predstavila 46 preporuka za unapređenje rada parlamenta

Mi želimo da vidimo funkcionalni parlament - kazala je Crnjanski

  • 1

Organizacija Crta danas je predstavila 46 preporuka koje bi trebalo da unaprede rad parlamenta u Srbiji, a kao neki od ključnih predloga izdvojeni su "sužavanje" upotrebe hitnog postupka za usvajanje zakona, ograničenje objedinjene rasprave i sprečavanje podnošenja istovetnih amandmana koji smisaono ne menjaju zakon.

- Ono što želimo je da ponudimo platformu za dijalog i da pozovemo sve aktere koji imaju veze sa Narodnom Skupštinom da pomognu da se kriza u parlamentu prevaziđe - kazala je direktorka Crte Vukosava Crnjanski i dodala da spisak od 46 preporuka nije konačan.

Ona je istakla da je potrebna i podrška međunarodnih institucija, a ocenila je i da nedavni izveštaj Evropske komisije upravo potvrđuje sve probleme na koje Crta već godinama ukazivala.

- Pozivamo Parlment da se obrati Venecijanskoj komisiji, a nju opet da se izjasni o kvalitetu trenutnog i važećeg Poslovnika, jer se veliki broj ovih preporuka odnosi na to - kazala je Crnjanski.

Ona je najavila da će predlozi biti predočeni predsednici Skupštine Srbije, a očekuje se i izjašnjavanje i reakcija svih poslanika, kao i civilnog sektora i predstavnika medija. Komentarišući odluku opozicije da bojkotuje parlament ona je ocenila da je to "par ekselans" politička odluka.

- Mi želimo da vidimo funkcionalni parlament, želimo da vidimo opoziciju u parlamentu i da se tamo vrati diskusija - kazala je Crnjanski.

Što se tiče bojkota izbora, ona smatra da je na opoziciji da donese odluku.

- Mi se zalažemo za demokratsku Srbiju i želimo da svi imaju jednake uslove da se takmiče. Nadamo se da ćemo uspeti ceo sistem da otkočimo tako da kada dođu redovni izbori 2020. da smo svi spremni da trčimo demokratske, fer i slobodne izbore - kazala je Crnjanski.

Koordinatorka inicijative Otvoreni parlament Tara Tepavac, predstavila je mere koje će biti predložene parlamentu, a kao problem je istakla usvajanje velikog broja zakona bez skupštinske rasprave, kao i nedovoljno korišćenje mehanizama parlamentarne kontrole.Cilj je da se o zakonima podrobnije raspravlja i da poslanici budu bolje informisani o njima.

- To je potrebno da bi se sprečile zlouotrebe u rada parlamenta. Javnost je uskraćena za suštinsku diskusiju u Skupštini - kazala je Tepavac.

Ona ukazuje da takav nači rada za posledicu ima usvajanje manjkavih zakona, a kao primer se izdvaja Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom koji se menja i dopunjava, a donesen je po hitnoj proceduri, bez rasprave. Istakla je i neophodnost unapređenja procedure za usvajanje Zakona o budžetu, kako bi on bio kvalitetno razmatran.

Predlog je da se obezbedi dvostruko vreme za raspravu o predlogu budžeta, a ideja je i da se poslanicima osigura najmanje 15 dana za upoznavanje sa predlogom budžeta pre rasprave.

Crta je u svojim predlozima izvdojila i niz konkretnih mera koje se odnose na postavljanje poslaničkih pitanja, organizovanje javnih slušanja, saradnju sa nezavisnim institucijama, rad skupštinskih odbora, kao i redovno usvajanje godišnjeg plana rada parlamenta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA