Pre Makrona i oni su lomili jezik sa DŽ, Č, Ć, Š: Ko bolje govori srpski Tusk, Putin ili Sijarto?

Ovonedeljna poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji izazvala je oduševljenje kod većeg dela javnosti, jer je Makron održao govor na srpskom jeziku

  • 3
Peter Sijarto, Vladimir Putin, Emanuel Makron, Donald Tusk Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Profimedia/Nikola Tomić/ATA Images

Zvanične posete državnika jednoj zemlji izazivaju veliku pažnju kako domaće tako i inostrane javnosti. Kakve političke poruke gost ostavlja, šta u svom diplomatskom koferu donosi, a možda najviše kakva neobičnost će istaći aktuelnog gosta od ostalih. Sve oči javnosti uprte su gosta i svi se pitaju čime će najveći utisak ostaviti?

Ovonedeljna poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji izazvala je oduševljenje kod većeg dela javnosti, jer je Makron održao govor na srpskom jeziku.

Pored njega, svoj govor, obraćanje medijima ili jednostavno "Hvala" na jeziku domaćina izgovorili su u Srbiji, između ostalih Peter Sijarto, Donald Tusk i Vladimir Putin.

EMANUEL MAKRON 

Makron je boravio u dvodnevoj poseti prestonici, prvi dan zvanične posete završio je obraćanjem okupljenim građanima na Kalemegdanu.

Svoj govor započeo je na srpskom jeziku, a potom nastavio na francuskom. On je svoj govor pisao sam, a izgovor je vežbao vikend pre posete. Osim toga što se potrudio da govori na srpskom, Makron je prisutne oduševio i porukom da Francuska voli Srbiju, kao što je Srbija volela nju.

PETER SIJARTO

U aprilu ove godine na mitingu u okviru kampanje "Budućnost Srbije", prisutnim građanima na srpskom jeziku obratio se ministar inostranih poslova Mađarske, Peter Sijarto.

VLADIMIR PUTIN

Jedan od onih čija se poseta najviše iščekivala bio je svakako predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin. Putin je u januaru ove godine boravio u Srbiji, a prema mnogim anketama on je omiljeni inostrani zvaničnik kome domaća javnost najviše veruje.

Upravo zbog toga veliki broj okupljenih građana došao je da pozdravi ruskog predsednika ispred Hrama Svetog Save u Beogradu. Međutim govor je izostao, a ono što je, istini za volju na srpskom jeziku, Putin izgovorio bilo je jednostavno: "Hvala".

DONALD TUSK

Reklo bi se da je upravo Tusk i započeo trend obraćanja na srpskom jeziku. Poseta predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska bila je u aprilu prošle godine, a on se medijima obratio u celini na srpskom jeziku.

(A. T. /Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA