≫ 

Haradinaja će iz Haga pustiti posle 48 sati, ovo je politički trik: Vučić o planovima Prištine

Ramuš Haradinaj juče je podneo neopozivu ostavku na funkciju premijera privremenih institucija u Prištini, zbog poziva Specijalnog suda u Hagu

Državni vrh Srbije, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem sastao se sinoć u Beogradu kako bi razgovarao o neopozivoj ostavci koju je Ramuš Haradinaj podneo na funkciju premijera privremenih prištinskih institucija.

Tim povodom, predsednik Srbije je danas poručio da će država reagovati smireno i bez bilo kakve euforije.

- Razumemo i potrebu i očekivanje našeg naroda za zadovoljenjem pravde naših ljudi koji su trpeli stigmu jedinih zločinaca, razumemo zadovoljstva kod našeg naroda zbog poziva Ramušu Haradinaju na saslušanje. Međutim, smatramo da razloga za radost nema, ne što pozitivno mislimo o Haradinaju, već zbog posledica koje dolaze posle tog čina, pre svega kako će se Albanci i međunarodna zajednica odnositi prema srpskom narodu i Srbiji - poručio je predsednik.

Aleksandar Vučić, Ramuš Haradinaj

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je rekao da je položaj Srba posle ove ostavke biti još teži nego što je to bilo do juče, jer će doći do još jače neskrivene mržnje Albanaca.

To će, kako je rekao, dovesti do sve ekstremnijih stavova Albanaca na Kosmet, jer Haradinaj postaje junak koji se bori za jedinstvevno i celovito Kosovo, a svi ostali, kaže, ostaju nedostojni velikog vođe koji ih vodi u sveltu budućnost.

Vučić je istakao da postoji neskriveno ćutanje međunarodne zajednice o zločinima na Srbija, i delom Albanaca i drugih nealbanaca, pre svega Roma.

- Mogli ste da vidite plejadu albanskih političara iz Albanije, koji su se izređali govoreći o Hardinaju kao o velikom fantaštičnom junaku i koji su okrivljavali sve druge za to što se dogodilo. Ova ostavka je njegov politički trik da bi dobio još veću popularnost i pregazio političke protivnike sto će dovesti do jos većeg eskretmizma, a on postane junak koji se bori za Kosovo, a svi drugi nedostojni velikog vođe - izjavio je predsednik.

Naglasio je da će Srbija posvetiti još veću pažnju opstanku, životu i bezbednosti srpskog naroda na KIM te da naš narod može da računa na Srbiju. Istakao je da Srbija smatra da je nastavak dijaloga najvazniji za očuvanje mira i stabilnosti, i to je, kaže, činjenica i suština svega.

- Plašimo se da politički razvoj događaja ide u smeru za daljim odlaganjem dijaloga između Beograda i Prištine - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić, Ramuš Haradinaj

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Naglasio je da će suštinski politička situacija u Prištini stremiti daljem približavanju, ujedinjavanju i nastavku priše o "Velikoj Albaniji".

- Naša su predviđanja da će Haradinaj otići u Hag i da če ga pustiti posle 48 sati, on će se vratiti u Prištinu kao heroj. On time želi da obezbedi pobedu najtvrđe albanske opcije na izborima koji će se najverovatnije desiti u septembru ili oktobru, cilj će biti osvajanje većine, bez Srpske liste. Istovremeno, dok to traje, nemoguće će biti da mi nastavimo dijalog, takse će ostati i to je njihov plan - poručio je predsednik Vučić i naglasio da u narednih meseci očekuje prebacivanje pritiska na Srbiju.

Rekao je da će oni, koji bi pokušali da pronađu drugog mandatara, bili suočeni sa činjenicom da će to biti nemoguće bez Haradinaja zbog delegitimnosti drugih političara.

- Iako nigde ne piše u papirima EU da mormao priznati nezavisnost. I ja vam kažem sad, ti pritisci će biti usmereni na to da priznamo nezavisnost Kosova, jer Albanci od Srbije ništa drugo - rekao je on i poručio da je Srbija suverena zemlja koja želi dobre odnose sa svima, ali da nije naš posao da štitimo interese svetskih sila, već interese Srbije.

VIŠE VERUJEM TRAMPU NEGO STEJT DEPARTMENTU

SAD će od septembra krenuti sa svojim inicijativama po pitanju KiM, ocenio je predsednik Srbije i istakao da će stav SAD biti jedinstven, ali da svakako neće biti lagan za nas ni na koji način.

Aleksandar Vučić, Ramuš Haradinaj

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Vučić je na pitanje novinara, kako vidi to što je juče ministar spoljnih poslova iz Vašingtona rekao da SAD odustaje od autopilot spoljne politike i da se okreće kreativnijem pristupu, iako je ta izjava izrečena pre ostavke Ramuša Hardinaja, i šta bi takava kreativnija politika mogla da znači, kazao da ne veruje da za nas tu ima dobrih stvari.

- Mnogo više verujem da za nas tu nema idelane stvari i nema dobrih stvari, mnogo više verujem Trampu i njegovim ljudima i sekretaru za nacionalnu bezbendost Boltonu, nego što verujem mnogim ljudima u Stejt departmentu - kazao je Vučić.

Dodaje da će SAD izaći sa svojim jedinstvenim stavom.

- Od septembra kada SAD bude krenula sa svojim inicijativama koje očekujem, njihov stav biće potpuno jedinstven, ali svakako neće biti lagan za nas ni na koji način, šta god bilo i kako god bilo - napomenuo je.

Podsetimo, Ramuš Haradinaj je podneo neopozivu ostavku, a kao razlog naveo to što je dobio poziv Specijalnog suda kao osumnjičeni za ratne zločine.

On je na kraju sednice Vlade Kosova saopštio da podnosi neopozivu ostavku, a kao razlog je naveo to što je dobio poziv da da iskaz pred Specijalnim sudom u Hagu, u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine.

Video: Haradinaj na srpskom jeziku o svojoj ostavci

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wien

    20. jul 2019 | 10:50

    Ja sam to znao prije 10 godina ...bitno je da ste sve nase generale poslali u Hag...sramota Srbije ...

  • Rastko

    20. jul 2019 | 12:15

    Njihovo cedo pa ga zovu na cas prevaspitanja ali od budaka violina nikad ne moze se napravi.

  • Rastko

    20. jul 2019 | 12:13

    Kakvu facu ima i nije za drugo mesto osim za Hag u kome su SVI koji tamo dele ''pravdu'' nista manje takvi ''lepotani''kao on.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA