Ti si ruski lobista! A, vi ste separatisti: Popović u klinču sa Čedom i Čankom

  • 38
Popović-Čeda-Čanak

Foto: Tanjug/Zoran Žestić, Telegraf, Milena Đorđević

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj i predsednik SNP Nenad Popović, izjavio je juče da političke poruke od zapadnih zemalja poslednjih nedelja, jasno govore da evropskih integracija više nema, i da je Briselski sporazum mrtav. Njegovu izjavu oštro je prokomentarisala premijerka Srbije Ana Brnabić, a isti stav zauzele su i LDP i LSV, dok su na Popovićevu stranu stali Narodni slobodarski pokret i  Srpska narodna partija.

- U teškim danima koji su pred nama, Srbija mora još čvršće da se drži svog Ustava i Rezolucije 1244, da pomaže gde god, koliko god i kad god može svoj narod na Kosovu, da se još više ekonomski i vojno konsoliduje i jača, oslanjajući se na svoje prijatelje i saveznike Rusiju i Kinu - rekao je između ostalog Popović.

Ana Brnabić, Johanes Han

Ana Brnabić - Foto: VLADA SRBIJE

Premijerka Srbije kazala je da Popović ovakve izjave može da daje samo kao predsednik svoje stranke, a ne u ime Vlade.

- Svaki ministar u Vladi je dužan da sprovodi zajednički dogovorenu politiku, a oni koji to nisu u stanju su slobodni da je napuste - navela je predsednica vlade u izjavi za javnost.

Reakcije o Popovićevom stavu nastavljene su i danas, i dok ga jedni brane, drugi ga napadaju i pozivaju na njegovu smenu.

Liberalno demokratska partija i Liga socijaldemokrata Vojvodine iznele su stav o tome da bi premijerka trebalo da smeni Popovića, i da bi na taj način pokazala da, kako su rekli, stoji iza svog ekspozea. Na taj način, navodi LDP, poslala bi jasnu poruku u kom pravcu Vlada ima nameru da nastavi dalje.

LSV je Popovića nazvala "ruskim lobistom" i da je, kako su rekli, zastupnik interesa onih koji žele da zaustave evropski put Srbije.

Stranu Nenada Popovića zauzeo je Narodni slobodarski pokret, koji se sa njim slaže u tome da Briselski sporazum treba odbaciti i da bi trebalo zatražiti učešće Rusije u pregovorima oko rešavanja kosovskog pitanja.

Pokret je ocenio i da je to što je premijerka reagovala na Popovićev stav, pokazatelj da, kako su rekli, premijerki smeta kada neko spomene da bi se politika države mogla voditi i drugačije i da ta alternativa podrazumeva tešnju saradnju sa Rusijom. A, zameraju joj i to što od nje, kako tvrde, nisu čuli osudu onih koji zagovaraju predaju Kosmeta i ulazak u NATO, kao i to što se protivi većem uticaju Rusije, sem kada su u pitanju energenti.

Srpska narodna partija podržava stav svog predsednika Nenada Popovića. Oni su, u saopštenju za javnost, ocenili da, kako su naveli, kada takvi pojedinci poput Nenada Čanka i Čedomira Jovanovića napadaju ministra Popovića, je to siguran znak da je sve što je rekao tačno i da vodi ispravnu patriotsku politiku u interesu Republike Srbije.

- Kada ova dvojica osvedočenih separatista, koji svoj sopstveni srpski narod smatraju genocidnim, koji jedva čekaju da srpske pokrajine Kosovo i Vojvodina postanu nezavisne, koji podržavaju Mila Đukanovića u progonu našeg naroda i naše Crkve u Crnoj Gori, i koji traže da se ukine Republika Srpska, napadaju Popovića, oni pokazuju da su samo produžena ruka onih političkih krugova spolja i iznutra kojima smeta njegova nacionalna i patriotska politika u kojoj oko ključnih državnih i nacionalnih interesa nema kompromisa - navodi se u saopštenju ove partije.

Oni smatraju i da je posao Čanka i Jovanovića, kako su rekli, razbijanje Srbije i svega srpskog i da, naveli su, to rade već godinama, a da će predsednik SNP Nenad Popović nastaviti da iznosi državničke stavove koje podržava većina srpskog naroda.

- Srpska narodna partija uvek je bila korektan i lojalan koalicioni partner, jer mi sve što radimo, radimo javno, a ne iza leđa. A ako to što branimo Kosovo i Ustav, i što kažemo da nećemo dati ni metar naše svete zemlje na Kosovu, i zbog toga što nikada nećemo prihvatiti da zbog evropskih integracija budemo genocidni narod, i što želimo da ojačamo naše odnose sa prijateljskim zemljama Rusijom i Kinom, neko želi da naša partija više ne bude deo Vlade, mi smo na to spremni - kažu iz ove partije i dodaju:

- Neka smene ministra Popovića i saopšte građanima da su ga smenili jer se zalagao za poštovanje Ustava i Rezolucije 1244 po pitanju Kosova. I zato što nije bio spreman da prekrši zakletvu koju je dao na Ustavu, kao i svi drugi ministri, da je čitavo Kosovo Srbija. Ni metar manje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Imenjak

    28. jul 2019 | 15:38

    U Sibir sa njim

  • KS

    28. jul 2019 | 16:09

    Bravo Popovicu!!! Sve separatiste u cuzu!!!

  • 🇷🇸🇷🇸🇷🇺🇷🇺👍

    29. jul 2019 | 08:58

    Sledeci izbori POPOVICA za Predsednika SRBIJE pravi Srbin odlucan,zajeban kad mu darnu u Srbiju i Srpstvo,takav nam vodja treba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA