≫ 

Zbog prištinskih taksi Srbija izgubila milione evra, Ljajić ocenio: Dugoročno će šteta biti još veća

- To su direktni finansijski gubici - rekao je Ljajić

  • 16
Kina, Rasim Ljajić Foto: Telegraf

Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je za "Novosti" da je za osam meseci, koliko su prištinske takse na robu iz centralne Srbije na snazi, na KiM plasirano za 260 miliona evra manje robe nego u istom periodu prošle godine.

- To su direktni finansijski gubici, ali će dugoročna šteta biti još veća, jer će naši privrednici možda trajno izgubiti to tržište - naglasio je Ljajić.

Srpske komšije profitirale su od taksa koje su vlasti u Prištini uvele na robu iz centralne Srbije, a najviše su se okoristili Grci, Mađari, Slovenci, Bugari, Makedonci i Hrvati! To je, ipak, sasvim očekivan potez ovih zemalja, jer su iskoristili slobodno tržište i upražnjene trgovačke rafove.

Tako je Grčka u maju povećala izvoz na KiM za tri i po puta, Mađarska, Slovenija, Bugarska i Hrvatska više od dva i po puta, a Severna Makedonija za 50 odsto, prenosi list.

Takse od 100 odsto na srpske proizvode uvedene su 21. novembra prošle godine.,

Takse od 100 odsto na srpske proizvode uvedene su 21. novembra prošle godine i vlasti u Prištini, uz sve pritiske međunarodne zajednice, ne popuštaju. Traže, između ostalog, da Srbija prizna nezavisno Kosovo i dok to ne uradi, dodatni nameti na robu iz centralne Srbije ostaju. Procene su da Srbija dnevno gubi milion evra.

U PRIŠTINI SE HVALE DOMAĆOM PROIZVODNJOM

I dok su se prištinske vlasti javno hvalile da se zahvaljujući ovim taksama povećala "domaća" proizvodnja, ali i broj zaposlenih radnika, Institut GAP u Prištini nedavno je objavio da su najveći profit ostvarili Slovenija, Izrael i Turska. Kako su tada naveli, podaci ne ukazuju na ubrzan rast prerađivačke industrije na Kosovu ili stvaranje novih radnih mesta. Zabeležen je, međutim, porast cene kosovskih proizvoda.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RICINUS

    1. avgust 2019 | 08:46

    A što neizvozite na drugu stranu recimo rusiju

  • violeta

    1. avgust 2019 | 09:48

    Dokle samo kuknjava, kuknjava, kuknjava ? Gde su vam davno obecane reciprocne i ostale mere ? Umete li da okrenete glavu malo i na drugu stranu ka drugim trzistima ? Ovo sto radite je krajnje malodusno, kokavicki, destruktivno !! Valjda osim Kosova postoji i jos neko trziste kad vec toliko kukate zbog izgubljenih para !!

  • Boris BB

    1. avgust 2019 | 08:56

    - Sto neko ne napise koliko kosovske Albance do sada kosta to sto moraju da kupuju skuplju (verovatno i kvalitetniju) robu koja se uvozi iz drzava koje su uskocile na mesto Srbije ? - Jos nigde nisam video tekst da oni (kosovski Albanci) negde protestvuju sto nema proizvoda iz Srbije pa umesto njih kupuju one iz drugih zemalja...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA