≫ 

"Nemaju podršku, pa biraju nasilje": Državni vrh o pokušaju nasilnog upada u zgradu Predsedništva

- Svesni da nemaju podršku građana za proteste, na kojima je iz nedelje u nedelju sve manje učesnika, organizatori biraju nasilje - rekla je premijerka Brnabić

  • 42
Jedan od pet miliona, protest, opozicija Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najoštrije je osudila pokušaj upada u zgradu Predsedništva u toku prostesta "1 od 5 miliona”, uz ocenu da to nije ništa drugo nego vandalski čin.

- Svesni da nemaju podršku građana za proteste, na kojima je iz nedelje u nedelju sve manje učesnika, organizatori biraju nasilje - rekla je Brnabić za Tanjug.

To nije pristojna Srbija za koju se borimo, istakla je Brnabić.

MIHAJLOVIĆ: POKUŠAJ IZAZIVANJA NASILJA I NEREDA NA ULICAMA

Potpredsednica vlade i članica Predsedništva SNS Zorana Mihajlović osudila je, kako je ocenila, pokušaj izazivanja nasilja i nereda na ulicama prilikom protesta pristalica opozicionog Saveza za Srbiju.

Zorana Mihajlović Foto: Marko Jovanović

- Svako u Srbiji ima pravo da iskaže svoj protest, ali niko, pa ni Boško Obradović, Vuk Jeremić i Dragan Ðilas ne smeju nasiljem na ulici da ostvaruju svoje ciljeve. Bilo bi dobro da se lideri Saveza za Srbiju dogovore i jasno kažu da li su za razgovore sa SNS i ostalim strankama o definisanju izbornih uslova, ili neće razgovore već žele incidente na ulicama - rekla je Mihajlović.

Ona je primetila i da što je manji broj pristalica na protestima opozicije u Beogradu, to više postaju nasilni, a da se priča o bojkotu koristi kao opravdanje za poraz na izborima.

- Srpskoj naprednoj stranci je više nego bilo kojoj drugoj stranci stalo da se redovni izbori na proleće održe u skladu sa svim demokratskim i međunarodnim standardima jer ne želimo da bilo kakva senka padne na još jednu pobedu koju SNS očekuje. U Srbiji će se na vlast dolaziti isključivo podrškom građana na izborima, a ne sukobima na ulici - kaže Mihajlović.

JOKSIMOVIĆ: OVAKVI NAPADI POKAZUJU MANJAK DEMOKRATSKIH VREDNOSTI

Povodom sinocnjeg incidenta i izazivanja nereda ispred zgrade Predsednistva Srbije tokom protesta "1 od 5 miliona", ministar za evropske integracije i internacionalni sekretar SNS Jadranka Joksimovic izjavila je za Tanjug da su sve učestaliji ispadi ove vrste pokazatelj nervoze i suštinskog nerazumevanja opozicije prema onome što jeste i mora biti jedini legitiman način i sredstvo u demokratskoj borbi.

Kako je naglasila, demokratija nisu samo reči i deklaracije, već vrednosti koje se dokazuju svaki dan i u svakoj aktivnosti, a posebno obavezuju političke stranke i aktere.

Kajl Skat, Jadranka Joksimović Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Nasilni upadi u institucije su eklatantan dokaz nerazumevanja demokratskih principa politicke utakmice, ali i nepoštojanja političkih ideja koje mogu da dobiju podršku građana - istakla je Joksimović.

MIRKOVIĆ: U SRBIJI NEMA MESTA NASILJU

Šef odborničke grupe SNS u Skupštini grada Beograda Aleksandar Mirković ocenio je da je sinoćni napad na Predsedništvo nastavak nasilja koje sprovode takozvani studenti "kojima šefuju i koje finansiraju Ðilas, Jeremić, Ovradović i Bastać" uz poruku da nasilju i takvom ponašanju nema mesta bilo gde u Srbiji.

- Najnovije divljanje Ðilasovih plaćenika, sakrivenih iza nekakve organizacije nebuloznog imena 1 od 5 miliona, jer realno predstavljaju manje od pet odsto građana Srbije, novi su dokaz da sem mržnje, nasilja, huliganskog ponašanja nemaju šta drugo ni da ponude, a ni da urade - ističe Mirković, saopštio je Gradski odbor SNS.

Mirković poručuje da svi oni moraju da shvate da Beograd više nije privatna firma Dragana Ðilasa i da Srbija nije više zemlja u kojoj režim demokratske stranke može da radi šta hoće, krade koliko hoće i da, kkao kaže, političke neistomišljenike ubija na ulici samo zato što im se može, kao što je bilo u slučaju pokojnog Ranka Panića.

SRBIJA SKUPSTINA GRADA SEDNICA Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Pozivam ih još jednom da prestanu sa napadima i fizičkim razračunavanjem sa svakim ko ne podržava Ðilasa, Jeremića i Obradovića, jer nasilju i takvom ponašanju nema mesta ni u Beogradu niti bilo gde u Srbiji - istakao je Mirković.

On navodi da su vešala, upad sa motornom testerom u RTS, pozivanje da se kamionom zgaze policajci, napadi na radnike Gradske čistoće, kao i sinoćni napad na Predsedništvo "slika i prilika politike mržnje propalog SzS-a i krajnje vreme je da se sa tim prestane".

- U redu je imati drugačije mišljenje, ali je apsolutno nedopustivo da agresivna manjina teroriše i napada svakog ko ne misli kao oni i to čine bukvalno svuda i na svakom mestu - ističe Mirković.

Poručio je da će "izbori koji nam predstoje pokazati da svi rezultati koje su postigli gradska i republička vlast na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem su od interesa svim građanima i naša ubedljiva pobeda biće najbolji odgovor Ðilasu, Jeremiću, Obradoviću i njihovim poltronima na kontinuriano nasilje i mržnju koju sprovode mesecima unazad".

VESIĆ: U IME GRADA NAJOŠTRIJE OSUĐUJEM NASILJE

- U ime Grada Beograda najoštrije osuđujem novo nasilje koje je večeras Dragan Đilas organizovao ispred Predsedništva Republike Srbije - napisao je sinoć na Fejsbuk nalogu zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je poručio da "Dragan Đilas verovatno misli da ga činjenica da je na odmoru vam zemlje abolira od odgovornosti za novi nered koji je stotinak njegovih pristalica večeras napravilo ispred Predsedništva Republike Srbije".

- Posle uništavanja gradske imovine, zaustavljanja radova zbog čega je grad već platio štetu u iznosu od više miliona dinara, napada na komunalne radnike i komunalne milicionere i uništavanja Terazijskog tunela, Đilasovi huligani, od kojih mnogi u alkoholisanom stanju, pokušali su večeras da upadnu u Predsedništvo Srbije. Pošto su protesti, u koje je uložio milione - propali, očigledno je da Đilasu trebaju incidenti kako bi pokušao da skrene pažnju na svoj propali projekat - napisao je.

- Sada se jasno da Đilasu nisu važni bilo kakvi izborni uslovi jer njega izbori ne interesuju. Đilasova jedina želja je da se po svaku cenu na silu dočepa vlasti. Pokušao je pre nekoliko meseci upadom u RTS, večeras napadom na Predsedništvo i jasno je da neće odustati od namere da se nasiljem dočepa vlasti u Srbiji - navodi se u objavi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boja

    11. avgust 2019 | 14:57

    Kada bi tako upali u neku instituciju u nekoj zapadnoj državi, sigurno ne bi lepo prošli.

  • Daliborka

    11. avgust 2019 | 13:09

    Znači opet testere,vešala,nasilje i sve po čemu je SZS prepoznatljiv.

  • popp

    11. avgust 2019 | 13:07

    savez SZSa 5 % nece imati

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA