≫ 

Novi put je hrast budućnosti za našu decu koja ostaju ovde: Vučić otvorio auto-put "Miloš Veliki"

Vučić je zahvalio svima koji su došli da uveličaju svečanost ističući da je danas veliki dan za Srbiju

Predsednik Aleksandar Vučić podsetio je večeras da je viševekovni hrast morao da bude posečen da bi se izgradio autoput "Miloš Veliki" i istakao da će on biti hrast budućnosti za svu decu, koja treba da ostanu u Srbiji.

Vučić je otvarajući ovu modernu deonicu od Obrenovca do Ljiga, podsetio da ga je, kada je izbio problem oko starog hrasta koji se našao na trasi autoputa, tadašnji predsednik Tomislav Nikolić pitao šta da radi, rekao da je on sam ostao pri stavu da autoput mora da se izgradi.

- I danas imamo autoput, ali on će da bude hrast budućosti za našu decu koja treba da ostanu ovde. To će da dovede fabrike, investitore u Čačak, Požegu, Arilje, Ivanjicu, Ub, Lajkovac, Obrenovac... - rekao je Vučić.

Predsednik je zahvalio svima koji su radili na izgradnji puta, ali i svim građanima koji su došli na otvaranje novog puta, na veliki dan za Srbiju.

Kako je istakao, 70 godina i malo više je sanjan ovaj san i čekan današnji dan.

- Hvala svima koji se raduju uspesima i napretku Srbije. Svima vama koji želite da Srbija bude uspešnija i ne tražite razloge da budete protiv svoje zemlje, već imate dovoljno razloga da budete uz svoju otadžbinu i da je volite više nego sto drugi mogu da zamisle - poručio je predsednik Vučić.

On je zahvalio građevinarima, vrednim ljudima koji su radili u najtežim mogućim uslovima, borili se sa prirodnim nepogodama, kosinama, tunelima, i izašli na kraj sa brojinim mukama i dodao da će moći svojim unucima da govore da su oni pravili budućnost Srbije.

- Hvala svima koji Srbiju vole više od svega i svima koji su dobro razumeli šta nam je činiti pre nekoliko godina, kada je zemlja bila na ivici ambisa. A, za samo nekoliko godina preokrenuli smo stvari - rekao je Vučić.

On je istakao da je Srbija od jedne od najsiromašnijih zemalja pred bankrotom, u koju niko nije polagao nadu, stigla do zemlje koja je u Fajnenšl tajmsu proglašena za zemlju koja ima najviše direktnih stranih investicija s obzirom na broj stanovnika.

Ali, primetio je, kao da smo se uplašili i kao da se stidimo, kao da to nije niše i kao da smemo da primamo medalje u drugim oblastima, od sporta do umetnosti, ali u radu i ekonomiji kao da ne smemo.

Aleksandar Vucic Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju auto-puta - Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

- Postali smo bolji deo sveta, među najboljima smo u mnogo čemu i popravljaćemo i dalje u budućnosti i životni standard građana, penzije i plate. Ovaj autoput je novi kvalitet života za sve građane - poručio je Vučić.

On je dodao da se mnogo novca ulaže u putnu infrastrukturu, a sve to ne dajući niko ništa u koncesiju.

- To je vaš novac, koji ste vi zaradili jer ste imali poverenje u politiku koja govori istinu, ne daje šarene laže, nije obećavala kule i gradove, već je ozbiljna politika, teška i odgovorna koja je izvela Srbiju na pravi put. Politika koja gradi, povećava plate. To je Srbija budućnosti i nastavićemo sa tim i bićemo još snažniji - rekao je Vučić

.On je rekao da ne postoji dovoljno velika reč da opiše značaj auto-puta Miloš Veliki, od Obrenovca do Ljiga, koji je danas otvoren, ističući da je reći "istorija" malo.

- Danas ni u čemu ne možemo da preteramo. Ne postoji dovoljno velika reč, dovoljno snažna metafora da opiše značaj onoga čemu prisustvujemo. Reći tek istorija, malo je, jer ovo ima veze i sa sudbinom koju smo stvarali, baš kao i sa snovima koji su ovde nastali, da budu jači od raznih prepreka, nedaća, sila i svega zbog čega ne bi trebalo da budu ostvareni, a ostvareni su baš ovde - rekao je Vučić na svečanom otvaranju auto-puta Miloš Veliki, kod Ljiga.

Vučić je naveo da Miloš Obrenović, posle bitke na Paležu, današnjem Obrenovcu, 25. aprila 1815. godine krenuo ka Čačku, gde je stigao posle 34 dana, 29. maja.

- Danas nam, knjaže, treba 45 minuta da taj put pređemo. I danas smo postali i narod i država i jesmo do slobode, po njegovom uputstvu, morali da idemo raznim putevima i bespućima. I imamo put i imamo slobodu, koje ne idu jedno bez drugog. Tome nas je knjaž naučio - rekao je Vučić.

Baš kao što nas je, naveo je, nepismen naučio da moramo da učimo, pa je jedna od prvih sloboda koju je izvojevao ona koja je narodu Srbije omogućio da se školujemo.

Aleksandar Vučić, otvaranje auto-puta Okupljeni građani na otvaranju auto-puta "Miloš Veliki" - Foto: Tanjug/Rade Prelic

- Ne bi bilo ovog puta ni slobode da nam Miloš nije ostavio 84 škole, prve škole, gimnazije, bogosloviju i licej, da nije doveo prve inženjere i lekare, da nije znao šta je važno i kad je važno - rekao je Vučić.

On je istakao da je Miloš Obrenović, jedan od tvoraca naroda i države, ostavio više lekcija srpskom narodu.

Prva i osnovna je da možemo toliko toga sami da uradimo, bez ozbira na okolnosti, ako smo vredni i pametni.

Druga da se za svoju zemlju borimo i ne idemo bez preke potrebe, rekao je Vučić i dodao da je to i Knjaž uradio 1813. godine, kada nije hteo u Nemačku, jer je Srbija bila i ostala njegov jedini izbor i put.

On je pozvao Srbe koji su otišli iz Srbije da razmotre mogućnost povratka, da prenesu svoje znanje i navike na generacije koje dolaze.

- Razmislite, Srbija je vaša otadžbina, znamo da ste morali da odete, nema porodice iz koje neko nije otišao, ali dolazi vreme za povratak u Srbiju. Pomoći ćemo na svaki način, ovo je vaša zemlja, uz vašu pomoć ćemo brže izgraditi i brže ćemo se njome ponositi - istakao je Vučić.

Aleksandar Vučić, otvaranje auto-puta Predsednik Aleksandar Vučić na otvaranju auto-puta - Foto: Tanjug/Rade Prelic

Treća lekcija knjaza Miloša je, kaže Vučić, a je mir najvažniji uslov da Srbija bude država, da raste i da se razvija.

- Ako bih morao da navodim postulate svega što radimo i svega što nam je činiti u budućnosti, naveo bih upravo Miloševe, jer su oni večni i nepromenjivi - rekao je Vučić.

On je naveo da danas auto-putem pokazujemo da sami možemo mnogo, ne sve, jer moramo da živimo i radimo sa drugima, ali da možemo mnogo, ako smo vredni.

Vučić je kazao da autoput "Miloš Obrenović" je put kojim je nekada i Miloš Obrenović išao oslobađajući našu zemlju od Turaka, ali gradnjom puteva, ističe predsednik, građani Srbije se povezuju i oslobađaju samoće.

- Svaki kilometar puta znači ovoj zemlji, a značaj povezivanja razumeo je i Knjaz Miloš. Ova zemlja može da bude velika ako je učinimo dostupnom, ako joj omogućimo da se kreće otvoreno za sebe, ali i za druge, ako jedni drugima budemo biliži da možemo zajedno da radimo i delimo zajedno snove i ciljeve - poručio je Vučić.

Svaki kilometar puta koji se gradi, kaže Vučić, putokaz je zrelosti jedne države i naroda, ali i simbol slobode, sloge i mira.

- Kao što je knjaz ostao reper šta Srbija treba da bude, a to je odgovorna i mudra država, tako će svaki kilometar puta koji smo izgradili ostati standard šta je urađeno za Srbiju, ali će i odrediti sve druge investicije, radna mesta i razloge da ljudi ovde ostanu da žive ili da se vrate - rekao je Vučić.

Kako je rekao, nastaviće se sa ulaganjima, ne samo u vodovod i kanalizaciju, veću pruge i nove puteve.

Za kratko vreme, naveo je Vučić, u saradnji sa kineskim partnerima očekuje se pruga do Preševa i granice sa Severnom Makedonijom.

- Za sve to ćemo imati dovoljno novca a da pri tome ne ugrozimo budućnost naše dece, da ne podižemo javni dug. Hoćemo da radimo i podižemo puteve i pruge našim trudiom, našim rukama a deci da ostavimo čiste račune -  poručio je Vučić.

Aleksandar Vucic Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Vučić, kaže, želi da svi u Srbiji imaju pođednake uslove za život, rad, nadu, za budućnsot, za ostanak.

- Ta Srbija biće i zaokruženje i knjaževog velikog sna. Slobodna, uređena, povezana, brza, jaka, sigurna, bezbedna, vredna i dostojna svog političkog i državničkog oca - poručio je on.

Podsetio je u kakvom stanju se nalazila vojska Srvije pre šest-sedam godina, kada je reč o opremljenosti i naoružanju.

- Pogledajte kako izgleda danas, i videćete veliku razliku u državi, ogromnu razliku koju ste vi građani napravili u prethodnih nekoliko godina. I time se ponosim i time Srbija danas treba da se ponosi - rekao je on.

I ako nešto mogu da obećam, dodao je Vučić, to je da ćemo baš takvu zemlju da gradimo, da ćemo nastaviti sa putevima, ulaganjima, da nećemo stati i da ćemo imati u Srbiji puteve, pruge na nivou evropksih standarda. To nam nije samo obaveza, dužnost, više je od toga - san koji nas je veliki knjaz naučio da sanjamo, da nije neostvariv, da može da postane java.

Rekao je i da želi da se zahvali građevinarima, pokloni kineskim partnerima i srpskim radnicima koji su izveli ovaj poduhvat.

- Veliko hvala jer vi ste stvorili ove puteve, nama je bilo lako da gledamo da vas bodrimo, vi ste radili - rekao je Vučić.

Aleksandar Vucic Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

NOVA ULAGANJA OD MILIJARDU EVRA 

U naredne četiri godine biti uloženo skoro milijardu evra u izgradnju pet hiljada kilometara regionalnih i lokalnih puteva, najavio je večeras predsednik Aleksandar Vučić otvarajući svečano autoput Miloš Veliki.

- Uradili bismo i više, nego nemamo firmi i kompanija koje to mogu da urade. Nije nam problem u novcu, nemamo tesara, varilaca koji to mogu da urade, ali ćemo i to promeniti drugačijim obrazovanjem i prosvetnim sistemom - rekao je Vučić.

On je naveo da je danas imao dug sastanak u vezi sa nacionalnim investicionim planom, ističući da je dogovoreno da se Srbija ubrzano menja.

Istakao je da je odlučeno da u svakoj opštini u Srbiji bude završeno sve u vezi sa snadbevanjem vodom, kanalizacijom, fabrikama za otpadne vode...

- Sramota je da Srbija nema to rešeno u 21. veku - istakao je Vučić.

"SRBIJA JE ČELIČNI PRIJATELJ KINE"

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio se večeras Kini, čija kompanija "Šandong" je radila dve deonice auto-puta, predsedniku Si Ðinpingu, premijerki Ani Brnabić, ministarki Zorani Mihajlović, kao i Tomislavu Nikoliću, navodeći da su kineski prijatelji uradili sve što su Srbiji obećali i pomogli kad je bilo najteže.

On je na otvaranju autoputa Miloš Veliki zamolio ambasadorku Kine Čen Bo da prenese poruku predsedniku Si Ðinpingu da je Srbija čelični prijatelj Kine i da "ga čekamo".

- Čekamo vas, predsedniče, da vas ugostimo onako kako niko u svetu nije. Samo recite kad dolazite, jedino od vas ne privhatamo ne, cekamo a vi sami recite da li vas je neko u svetu dočekao bolje od Srbije - istakao je Vučić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA