Albanija ne može biti deo dijaloga između BG i PR: Meta kaže da bi time kršili kosovsku nezavisnost

Meta je istakao da je Albanija među prvim zemljama koja je priznala i koja poštuje nezavisnost tzv. Kosova i njenih institucija, ali da je dijalog sa Srbijom tema za kosovske institucije

  • 3

Predsednik Albanije Iljir Meta istakao je da Albanija ne može biti deo dijaloga između Beograda i Prištine, jer je to tema za kosovske institucije.

U intervjuu za RTV21, Meta je rekao da dijalog tzv. Kosova i Srbije treba da se završi na najbolji način za obe zemlje, ali i za čitav region, jer smatra da je to ključno pitanje koje može ubrzati ili usporiti sve procese evropeizacije, prenosi Kosovo onlajn.

Njegov stav je da je odnos između Albanije i Srbije veoma važan, a podsetio je na saradnju koju je kao premijer imao sa bivšim premijerom Srbije Zoranom Đinđićem.

Meta je istakao da je Albanija među prvim zemljama koja je priznala i koja poštuje nezavisnost tzv. Kosova i njenih institucija, ali da je dijalog sa Srbijom tema za kosovske institucije.

- Albanija ne može da bude deo dijaloga između Kosova i Srbije, jer svaka intervencija Albanije u tom dijalogu, ili u određenim temama dijaloga, praktično predstavlja kršenje nezavisnosti i legitimiteta - kazao je Meta.

Prema njegovim rečima, uloga Albanije da doprinese podsticanju kosovskih institucija i političkih faktora da blisko sarađuju, kako bi se postigao konsenzus o ključnim temama i najprihvatljivijim rešenjima koja bi učinila mogućim završetak dijaloga i međusobno priznavanje.

(Telegraf.rs/Kosovo Online)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA