Izjava Angele Merkel vratila u život politiku proširenja: Joksimović o stavu nemačke kancelarke

Evropa će biti istinski ujedinjena samo kada sve zemlje na zapadnom Balkanu postanu članice Evropske unije, poručila je prethodno nemačka kancelarka Angela Merkel

  • 2

Izjava nemačke kancelarke Angele Merkel da će Evropa biti istinski ujedinjena samo sa državama Zapadnog Balkana nedvosmisleno je vratila u život politiku proširenja, koju su mnogi u periodu pre izbora za evropske institucije svesno gurali u zapećak, a protivnici politike širenja omalovažavali.

Ovo za "Novosti" kaže ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, komentarišući stav kancelarke o evropskoj perspektivi našeg regiona.

- To je poznat stav kancelarke, koji je, inače, utemeljen geopolitički, kao deo nemačke spoljne politike, i nije slučajno što je to izjavila baš na obeležavanju "panevropskog piknika", koji simbolizuje ujedinjenu Evropu svih njenih nacija, i u prisustvu mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je veliki i glasan zagovornik politike proširenja i koji posebno podržava evropski put Srbije - rekla je Joksimovićeva za "Novosti".

Kajl Skat, Jadranka Joksimović Joksimović - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ona navodi da je važno to što je Merkelova ovaj stav jasno izložila uoči zaokruživanja nove konstelacije evropskih instititucija.

- Nisam neutemeljeni optimista ili evrofanatik zato što ponavljam koliko je važno ostati odgovorno i rešeno dosledan na našem evropskom putu, već verujem i znam da Srbija jeste deo utemeljene i snežne Evrope i da naš istorijski i kulturološki doprinos svi prepoznaju, kao i ekonomski i ljudski potencijal - zaključila je ministarka.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krca

    21. avgust 2019 | 13:24

    Samo se nadaj i veruj da ćeš dobro živeti od obećanja, kao do sada.

  • Milorad Vujicic

    22. avgust 2019 | 10:30

    Trebamo graditi svoju zemlju I bice bolje nego u njemackoj sigurno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA