≫ 

Brnabić u ponedeljak sa Zaevim: Otvaraju integrisani prelaz između Srbije i Severne Makedonije

Tokom boravka u Skoplju planiran je i sastanak delegacija i potpisivanje više sporazuma o saradnji između Srbije i Severne Makedonije

  • 2
Ana Brnabić, Zoran Zaev, Poznanj, Samit

Foto: Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u ponedeljak će se sastati sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim sa kojim će označiti početak rada inegrisanog graničnog prelaza Preševo-Tabanovce između dve zemlje.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, posle otvaranja graničnog prelaza, Ana Brnabić će u Skoplju razgovarati s makedonskim premijerom, a planiran je i sastanak delegacija dve zemlje i potpisivanje više sporazuma o saradnji.

Predsednica vlade ranije je Tanjugu rekla da je Srbija veoma zainteresovana za dobre regionalne odnose, bolje povezan i stabilniji region, a da je saradnja sa Severnom Makedonijom jasan dokaz takvog zalaganja.

- Mnogo smo radili na tome da Srbija postane ekonomski i politički stabilna i sve jača zemlja, ali, iako smo najveća zemlja i najveće tržište u regionu, ipak smo komparativno mali. Bilo kakav potres u regionu mora da se odrazi na sve zemlje - rekla je Brnabićeva.

Ona je ocenila da je upravo zbog toga regionalna saradnja jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije i istakla da bez stabilnog regiona nema stabilne Srbije.

Ana Brnabic

Ana Brnabić - Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljevic

Premijerka je navela da je regionalna sarađa išla uzlaznom putanjom od 2014. godine, kada je počela implementacija Berlinskog procesa, ali da je ugrožena pošto je Priština uvela takse od sto odsto na robu iz centralne Srbije i BiH i time prekršila CEFTA sporazum o slobodnoj trgovini.

Tada je sve krenulo drugačijim tokom, jer svi ostali regionalni sporazumi koji se potpisuju nemaju nikakvog smisla ako se osnovni sproazum o slobodnoj trgovini ne poštuje, rekla je Brnabićeva.

- Srbija je odlučila da ne sedimo i samo čekamo, već da umesto CEFTA bilateralno razgovaramo sa svim partnerima u regionu i tako povučemo saradnju tamo gde je bila 2018, odnosno pre uvođenja taksi od strane Prištine i da damo jasnu poruku da je saradnja jedino što se isplati, a ne izolacija ili stavljanje nekoga u izolaciju - rekla je Brnabićeva.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Knene8

    21. avgust 2019 | 14:01

    Znaci integrisani prelaz,kao oni na Jarinju,Brnjaku i Merdaru?

  • A.V.

    21. avgust 2019 | 14:18

    Srbija bi trebala zatvarati granične prelaze prema izdajnicama srbskog naroda, a ne otvarati. Jesmo lud narod.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA