To je igra koja ne donosi korist, samo političku štetu: Dačić o pozivu Prištini za samit u Helsinki

Prema njegovim rečima, taj sastanak u Helsinkiju i pored učešća Prištine neće biti prilika da se razgovara o nastavku dijaloga Beograda i Prištine

  • 1
Ivica Dacic

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da smatra da šefica EU diplomatije Federika Mogerini, pozivom Prištini da učestvuje na skupu u Helsinkiju na koji su pozvane zemlje kandidati za članstvo u EU, pokušava da napravi predsedan koji bi Beograd morao da prihvati, a što se, kako je dodao, svakako neće desiti.

Mogerini je prvi put, na kraju svog mandata, promenila praksu i pozvala Prištinu na taj sastanak, podsetio je Dačić u izjavi za Tanjug i dodao da je zbog Prištine promenila format održavanja skupa i rekla da je pozvala na njega i "partnere".

- U formalnom smislu to neće narušiti naš principijelni stav, jer će biti primenjen Gimnih format - i istaknuto samo ime i prezime učesnika bez državnih obeležja. Ali, suštinski gledano to je bilo potpuno nepotrebno jer ima mnogo sastanaka na kojima Kosovo učestvuje i ne treba da bude na mestu do koga razvojem nije stiglo - rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, taj sastanak u Helsinkiju i pored učešća Prištine neće biti prilika da se razgovara o nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Ivica Dacic

Ivica Dačić - Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Neće se tamo razgovarati o dijalogu jer je to sastanak koji se dešava jednom u šet meseci kada predsedavajući EU organizuje sastanak ministara spoljnih poslova koji vodi visoki predstavnik u ovom slučaju Federika Mogerini - rekao je Dačić i dodao da upravo visoki predstavnik šalje poziv i dodatnim učesicima.

- Zbog čega bi Kosovo bilo nagrađeno kada nisu ispoštovali ni berlinske zaključke, ni briselski sporazume, ni mnoge druge dogovore, a uveli su i takse čime su direkno ubili dijalog - upitao je Dačić i podsetio da je i Španija zbog tog poziva protestovala.

Beograd će ići na stastanak, ne zato što mislimo da Kosovo treba da učestvuje već da bi, ako su promenili format i ako će se koristiti Gimnih formula, ostavili do znjanja da Beograd ne gleda sa odobravanjem na takav potez, rekao je Dačić.

Dačić smatra da je Mogerini pozvala Prišitnu da ne bi rekli da ništa nije uradila za njih.

- I eto, pozvala ih je. Do sada ih je pozivala na ručak, a sada na formalni sastanak ali promenivši naziv da nisu kandidati već partneri - rekao je Dačić uz ocenu da su to sve igre.

To su ipak igre koje ne donose nikakvu korist, samo donose političku štetu, rekao je šef srpske diplomatije.

Ivica Dacic

Ivica Dačić - Foto: Tanjug/Tanja Valič

O 15. DRŽAVI KOJA JE POVUKLA PRIZNANJE NEZAVISNOG KOSOVA

Ministar spoljinih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će ime još jedne hrabre zemlje koja je povukla odluku o poriznanju nezavisnosti Kosova saopštiti po povratku presednika Srbije Aleksandra Vučića iz Njujorka.

Dačić je u izjavi za Tanjug rekao da su bez obzira što kao narod nismo zadovoljni snagom zemalja koje povlače odluku o nezavisnosti Kosova te odluke za Srbiju veoma važne.

- Potcenjujemo one koji donose takve odluke, a za to je potrebna velika hrabrost jer iza Prištine stoje velike sile koje lobiraju za interese Kosova - rekao je Dačić.

- Tačno je da je 15 zemlja povukla i suspednovala priznanje Kosova .Ta odluka nije od juče, oni su notu naslovili na Vidovdan što nosi neku poruku i još nisam otkrio o kome je reč i neću dok se predsednik ne vrat -  rekao je Dačić za Tanjug upitan koja je to 15 zemlja jer se pominje Togo, dok je on lično kazao da je Somalija na putu da ispita svoju odluku zbog Somalilenda.

Dačić je podsetio da sa Vučićem ima dogovor da ne objavljuje ime države, još odonog dana kada je Kvinta izdala saopštenje u kome poziva Beograd da odustane od lobiranja za svoje interese.

Ivica Dacic

Ivica Dačić - Foto: Tanjug/Tanja Valič

Odluku smo doneli da ne ispada da se inatimo i svađamo, rekao je Dačić i dodao da Beograd nastavlja da radi na očuvanju sopstvenih interesa

Kako kaže situacija po pitanju povlačenja priznanja potpuno je jasna.

- Proces nije gotov i to je ono što najviše boli i što je nateralo velike sile da preispitaju pozicije oko nezavisnosti Kosova - rekao je Dačić.

Zahvaljujući diplomatskim atkvinostima Srbije i ministra Dačića do sada su odluku o priznavanju nezavisnosti povukle Unija Komora, Komonvelt Dominika, Surinam, Liberija, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja, Lesoto, Grenada, Madagaskar, Solomonska Ostrva, Palau, Centralno Afrička Republika.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    23. avgust 2019 | 05:35

    Ruske i Kineske baze odmah.Prebaciti pregovore u UN uz pomoc prijatelja ,pa sta bude.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA