Stav Kine po pitanju KiM dosledan: "Cenimo napore srpske strane u pronalaženju kompromisnog rešenja"

Ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo je naglasila da je stav Kine po pitanju Kosova i Metohije jasan i dosledan

  • 48

Ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo veruje da će biti sve više kineskih investicija u Srbiji i ističe da šefovi država dve zemlje, Aleksandar Vučić i Si Đinping, pridaju veliku pažnju bilateralnim odnosima i planiraju ih sa strateške pozicije.

Čen je u intervjuu za "Politiku" istakla da je Srbija prva među zemljama centralne i istočne Evrope i jedina na Balkanu sa kojom je Kina uspostavila sveobuhvatno stateško partnerstvo.

- Praktična saradnja Kine i Srbije je po obimu najveća, po sadržaju najopsežnija, a po obliku najraznovrsnija. Kada govorimo o ovom regionu, najintenzivnija je komunikacija između predsednika Si Đinpinga i predsednika Aleksandra Vučića - istakla je ambasadorka.

Aleksandar Vucic

Foto: Tanjug/PREDSEDNISTVO SRBIJE

Čen je naglasila da je stav Kine po pitanju Kosova i Metohije jasan i dosledan.

- Kineska strana poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije, razume i podržava legitimne zahteve Srbije po ovom pitanju. Smatramo da je u okvirima Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti i drugih relevantnih rezolucija najbolji način da se reši pitanje Kosova i Metohije i da zainteresovane strane putem dijaloga postignu obostrano prihvatljivo rešenje - poručila je ona, dodajući da Kina ceni napore srpske strane u pronalaženju kompromisnog rešenja putem dijaloga.

Čen, koja je od 1996. do 1999. godine bila ataše, treći sekretar u ambasadi Kine u SR Jugoslaviji, kaže da je, kada je ovaj put došla u Srbiju, bila impresionirana napretkom u razvoju, koji je naša zemlja postigla. Ona je istakla da je primetila dosta novih građevina, prodavnica, auto-puteva, kao i to da se svuda gradi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tanjica

    25. avgust 2019 | 13:39

    Kina je prijatelj sa Srbijom i na njihovu poruku mozemo da racunamo.

  • Ana

    25. avgust 2019 | 14:57

    Kina je bila uz Srbiju uvek,i uz nas narod uvek kada je tesko.

  • danijela

    25. avgust 2019 | 15:48

    Hvala Kini, objektivno sagledava situaciju u vezi KiM-a.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA