Premijerka Srbije posetila Srpski kulturni centar u Luksemburgu (FOTO)

Brnabić je zahvalila gradu Luksemburgu na pomoći koju pruža Srpskom kulturnom centru, kao i Srbima koji se sami organizuju, uz malu pomoć ambasade

  • 0
Ana Brnabic Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja boravi u zvaničnoj poseti Luksemburgu, obišla je večeras Srpski kulturni centar, mesto koje neguje srpsku kulturu i tradiciju i okuplja Srbe u toj zemlji.

U državi Luksemburg, prema nekim statistikama, živi oko 5.000 Srba, većina njih je visoko obrazovana, rade u finansijskom, IT, građevinskom sektoru i predstavljaju važan deo luksemburškog društva.

Brnabić je zahvalila gradu Luksemburgu na pomoći koju pruža Srpskom kulturnom centru, kao i Srbima koji se sami organizuju, uz malu pomoć ambasade.

Ona je istakla da Srbija radi na tome da se otvori još kulturnih centara širom Evrope i posebno zahvalila SKC što organizuju časove srpskog jezika za najmlađe.

Istakla je i da će razgovarati sa ministrom obrazovanja Mladenom Šarčevićem o tome na koji način Srbija može da pomogne centru.

- Ulaganje u kulturu i kulturnu diplomatiju ostaje prioritet vlade i veoma znači za naš narod - poručila je Brnabić.

Premijerki je društvo tokom posete Sprskom kultrunom centru pravila i gradonačelnica Luksemburga Lidi Puafe, koja je navela da je ponosna što je Luksemburg postao demokratsko, otvoreno društvo koje poštuje različitosti i trudi se da svaki čovek, bez obzira na nacionalnost, da svoj maksimum i za sebe, svoju porodicu, ali i društvo u kojem živi.

Ana Brnabic Ana Brnabić i Lidi Puafe - Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

- Teško je reći koliko ima Srba u Luksemburgu, jer većina ima dvojno državljanstvo, pa se ne vodimo u statistici. Ali taj broj je između četiri i pet hiljada, što je za zemlju koja ima ukupno 620.000 stanovnika, velika zajednica - rekao je Tanjugu predsednik Srpskog kulturnog kluba Marko Katanić.

On je dodao da u Luksemburgu, prema nekim procenama, živi 15.000 do 20.000 ljudi sa prostora bivše Jugoslavije.

Katanić navodi da je škola srpskog jezika osnovna aktivnost centra, jer se trude da deca srpskih porodica ne zaborave, odnosno nauče jezik.

Ana Brnabic Premijerka Srbije u Srpskom kulturnom centru u Luksemburgu - Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

- Organizujemo razna druženja, imamo kulturne i sportske aktivnosti - rekao je Katanić i dodao da se u SKC organizuju projekcije filmova, sportske utakmice…

Tako će se i sutra mnogi Srbi koji žive u Luksemburgu okupiti u SKC kako bi gledali fudbalsku utakmicu dve reprezentacije.

Srpski kulturni centar svake godine učestvuje na festivalu imigracije u Luksemburgu, na kojem prodaju srpske proizvode, promovišu srpsku kulturu i istoriju, ali i turističke potencijale naše zemlje.

Kako kaže Katanić, centar često organizuje pomoć za Srbiju, pa su tako pomogli i nakon poplava 2014. godine.

Katanić kaže da članovi sami organizuju i finansiraju rad centra, a ističe i da im je opština Luksemburg besplatno dala prostorije na korišćenje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA