≫ 

Da li odlaskom Boltona Srbija gubi saveznika u Beloj kući?

Kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, Bolton je imao jedan konstruktivan pristup sa željom da dođe do finalnog dogovora između dve strane, što je, tvrde stručnjaci, veliki korak kada su odnosi dve zemlje u pitanju

  • 12

Savetnik za nacionalnu bezbednost, Džon Bolton, podneo je ostavku pošto je američki predsednik Donald Tramp saopštio da mu njegove usluge u Beloj kući nisu potrebne i time izazvao diplomatski potres.

Obavestio sa prošle noći Džona Boltona da njegova aktivnost više nije potrebna u Beloj kući - poručio je američki predsednik na Tviteru i naglasio da se u mnogim predlozima njih dvojica nisu slagali.

Dojučerašnji savetnik za nacionalnu bezbednost SAD, kome su pripisivali da je dolaskom Belu kuću tiho "očistio" Stejt department od "negativnih segmenata" prethodnih administracija i na taj način otvorio put novim diplomatskim inicijativama, prvi je američki diplomata koji je pomenuo korekciju granica u dijalogu Beograda i Prištine.

Na njegova nastojanja da se u pregovorima čuju i potrebe zvaničnog Beograda podsetio je i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, koji se sa Boltonom sastao u Vašingtonu u julu ove godine, prilikom zvanične posete SAD.

- Bez obzira što neki naši ljudi misle da se pozicija SAD prema Kosovu nije dovoljno promenila, što bismo mi voleli da je ona principijelno drugačija što se tiče nezavisnosti Kosova, mi to ne možemo da promenimo, ali se ipak nešto promenilo - kazao je šef diplomatije tada i naglasio da je ono što se promenilo je to da SAD više ne prate taj, kako je Bolton rekao, autopilot spoljne politike od pre 20, 30 godina i da grade kreativan pristup da se nađe kompromisno rešenje.

Iz tog razloga se, posle Boltonovog odlaska sa mesta savetnika za nacionalnu bezbednost, otvara pitanje da li Srbija gubi saveznika u Beloj kući?

Njegova izjava iz avgusta prošle godine, da američka administracija ne isključuje korekciju teritorije i granica, poslala je jasan signal da SAD menja svoju politiku prema Srbiji. Od stava da je pitanje KiM zauvek rešeno 2008.godine priznanjem nezavisnosti Kosova, došli smo do toga da se iz Vašingtona prvi put pokazuje razumevanje za interes Srbije.

Spor između Srbije i Kosova najvažniji je na Balkanu. Od raspada Jugoslavije je ostalo mnogo dugotrajnih tenzija i rizika - kazao je tada Bolton i dodao da je veoma važno konačno uspostaviti stabilnost na Balkanu.

Kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, Bolton je imao jedan konstruktivan pristup sa željom da dođe do finalnog dogovora između dve strane, što je, tvrde stručnjaci, veliki korak kada su odnosi dve zemlje u pitanju.

ODNOSI SRBI/ALBANCI ISTRAZIVANJE Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- On je prvi uneo novi, izmenjeni ton u američkoj administraciji, po pitanju rešavanja konačnog statusa Kosova, jer je govorio da taj stav može biti fleksibilniji i da je prihvatljivo sve ono oko čega se dogovore Beograd i Priština. Nakon njegovog odlaska biće pravi test za američku administraciju, ali i Beograd i Prištinu, da pokažu koliko su zaista spremni za neku vrstu fleksibilnijeg rešenja odnosno koliko je pre svega Beograd uspeo da ubedi, ne samo Boltona nego i druge predstavnike administracije u neko rešenje koje će značiti kompromis i određenu vrstu ustupka prema Srbiji - rekao je za Telegraf.rs asistent sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Stefan Surlić.

Da je Bolton neko ko je i ranije vodio računa o interesima Srbije, čak i kada su stavovi američke administracije bili radikalniji, rekao nam je i asistent na Fakultetu političkih nauka, Milan Krstić, koji je u izjavi za naš portal podsetio da je Bolton neko ko se još u predvečerje proglašenja jednostrane nezavisnosti Kosova razlikovao od spoljnopolitičkog establišmenta u SAD time što je izražavao svoju skepsu prema priznanju nezavisnosti i pozivao na pronalazak rešenja koje bi bilo prihvatljivo i za Srbiju.

- Za vreme svog mandata na poziciji savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika Trampa, Bolton je slao poruke podrške "kreativnim rešenjima" za Kosovo, što je faktički značilo spremnost da se odstupi od stava da je nezavisnost Kosova u trenutnim granicama "gotova stvar". U tom smislu, svakako da bi za Srbiju bilo dobro da je čovek sa ovakvim stavovima ostao u Beloj kući. Sa druge strane, imajući u vidu izraženu skepsu prema Rusiji i ruskom uticaju koju poseduje Bolton, a koja bi u nekom trenutku mogla da bude inicijalna kapisla i za daleko veći pritisak na Srbiju zbog saradnje sa Rusijom - izjavio je Krstić.

Izazovi i perspektive procesa normalizacije odnosa izmedju Beograda i Pristine Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ipak, tvrdi on, imajući u vidu da će ga na ovoj poziciji, barem privremeno, zameniti njegov dosadašnji zamenik, kao i da je u pitanju važna, ali prevashodno savetnička funkcija, ne treba očekivati radikalne promene u spoljnoj politici SAD.

S druge strane, u Prištini ovaj Trampov potez ocenjuju kao "dobru vest za Kosovo".

- Strpljenje je neophodno za diplomatiju. Pre nekog vremena naš dobar prijatelj nam je rekao da su Boltonovi dani u Beloj kući odbrojani - napisao je na Fejsbuku zamenik ministra spoljnih poslova tzv. Kosova Anton Beriša, kandidat na listi Alijanse za budućnost Kosova.

- Srećni smo što je predsednik Tramp tražio njegovu ostavku. Dobre vesti za Kosovo, loše vesti za ujedinjenu vojsku lobista protiv naše države, bili oni u albanskom okruženju ili u Srbiji - dodao je on.

VIDEO Najveći Trampov blam ikada: 1775. naši su Englezima oteli vojni aerodrom

(J.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mijo

    11. septembar 2019 | 17:11

    Nemamo mi saveznika u Beloj kući..

  • Mimi

    11. septembar 2019 | 17:25

    Koji saveznik? Za podelu? Bio bi saveznik da je rekao da je KiM deo Srbije!

  • K M

    11. septembar 2019 | 17:29

    Nije nam ni potreban ni ti nam ikad biti potreban nakon svog zla koje su nam uradili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA