SAD i EU neće povući priznanje, ali su priznali da status nije rešen: Ljajić o kosovskom pitanju

On je dodao i da Srbija nema iluziju da će EU i SAD povući stav oko priznanja

  • 10

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da je najava predsednika Češke Miloša Zemana da će preispitati odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova kao i navodi iz Brisela i SAD o potrebi za pronalaženje kompromisnog rešenja ukazuju da nije stavljena tačka na to pitanje i da nisu završeni pregovori o statusu Kosova.

On je za RTS rekao da ne treba širiti optimizam da će najava češkog predsednik dramatično da utiče na druge članice EU, ali jeste pokazatelj da u samoj Češkoj ne postoji saglasnost oko pitanja Kosova, kao ni u EU.

- Ne samo u Češkoj, već u Evropskoj uniji pet država nije priznalo Kosovo. Suština ove i sličnih izjava koje su stizale iz Brisela i SAD jeste da nije stavljena tačka na ovo pitanje i da se mora rešiti kroz dijalog i pregovore - rekao je Ljajić.

On je dodao i da Srbija nema iluziju da će EU i SAD povući stav oko priznanja.

- Ali jeste velika promena činjenica da su oni ako ništa drugo de fakto priznali da status nije rešen i da treba tek voditi pregovore i težiti kompromisnom rešenju. Svako nametnuto rešenje može eskalirati, a to nikome nije potrebno - rekao je on.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    12. septembar 2019 | 11:16

    Bilo cije nebuloze tipa dovde je moje a odavde je moje NISU i ne mogu biti dobre ali ako je TO jedino resenje da sukobi dveju strana najzad prestanu tako neka Amerika i EU i POSTUPE a sukobljene strane da se obavezu da takvo resenje TRPE i to pod PRETNJOM trajnih medjunarodnih sankcija pa neka vide sta ce!!!

  • Rastko

    12. septembar 2019 | 10:19

    Sta nas se samo tice vazno je da Srbija zna sta hoce a oni koji hoce sve obicno ne dobiju nista.

  • Rastko

    12. septembar 2019 | 10:30

    Zasto Srbija reciprocno NE povuce priznanje Amerike i drzava EU ciji statusi ne samo da prakticno vec ni teoretski nisu blizu da budu reseni .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA