EU nema luksuz da čeka pet godina na proširenje: Lajčak o članstvu zemalja Zapadnog Balkana

Prethodno, Lajčak je novinarima rekao da je stava da Evropska unija treba da bude aktivna, vidljiva i prisutna na tom području

  • 2

Ministar spoljnih poslova Slovačke, Miroslav Lajčak, smatra da Evropska unija nema luksuz da čeka narednih pet godina na proširenje članstva zemljama Zapadnog Balkana.

Taj stav Lajčak je izneo uoči svečane ceremonije uručivanja počasnog doktorata, koji mu je dodelio Univerzitet u Mostaru.

Primajući počasni doktorat, Lajčak, koji je bio visoki predstavnik u BiH, zahvalio je na odluci da mu se dodeli to priznnje, koje, kako je rekao, visoko ceni jer je Univerzitet u Mostaru dobo poznat u svetu.

Prethodno, Lajčak je novinarima rekao da je stava da Evropska unija treba da bude aktivna, vidljiva i prisutna na tom području.

- Nije tajna da pitanje proširenja trenutno nije vrlo popularno, jer ima mišljenja da Evropska unija mora prvo da izvrši unutrasnju konsolidaciju - da završi pitanje Bregzita, reši pitanje Turske i tek onda da počne da se bavi proširenjem - rekao je Lajčak.

On, međutim, smatra da je to greška.

- Svi ti procesi moraju da idu paralelno, jer nemamo taj luksuz da ostavimo ovo područje da čeka pet godina. Stoga, moramo se angažovati, jer Balkan je deo evropskih rešenja, nije to usluga koju Evropska unija daje ovom području - rekao je šef slovačke diplomatije.

Predsednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović, koji je ranije danas razgovarao sa Lajčakom, rekao je da se nada da će nakon subote i Kongresa SDA, početi intenzivnije da se razgovara o ključnim pitanjima, kako bi vlast u BiH na svim nivoima mogla da profunkcioniše.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA