≫ 

Kajl Skat ocenio: "Nije realno da Srbija vrati Kosovo, a 95 odsto stanovnika to neće"

- Ali, mora se postići neko rešenje kako bi se živelo zajedno - rekao je Skat

  • 65

Za kosovski problem mora se postići rešenje, kako bi Srbi i Albanci mogli živeti zajedno, jer nije realno očekivati da Srbija vrati Kosovo, a da na njemu ne žive Albanci, ocenjuje ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat i ističe i činjenicu da 95 odsto stanovnika Kosova ne želi da bude u sastavu Srbije.

- Nažalost, pregovori su bez pomaka poslednjih godinu dana, zbog uvedenih taksi, a sada i zbog izbora na Kosovu. To je žalosno. Potrebno je iznaći načina da obe strane krenu napred i da pregovaraju - ocenjuje Skat u intervjuu za frankfurtske "Vesti".

Zbog toga će, kaže, Amerika podržati sledeću vladu Kosova, kako bi započeli razgovori, jer obe strane moraju da se sastanu i nađu teška rešenja, koja neće biti laka ni Srbima, ni Albancima

- Ali, mora se postići neko rešenje kako bi se živelo zajedno. Nije realno očekivati da Srbija vrati Kosovo, a da na njemu ne žive Albanci, a činjenica je da 95 odsto žitelja Kosova ne želi da bude u sastavu Srbije. Činjenica je i da Srbi ne žele da 25 posto njenog stanovništva budu Albanci. To su činjenice - kaže Skat.

Na pitanje da li je izvodljivo i pod kojim uslovom da Amerika preispita svoje priznanje Kosova, rekao je da sumnja da će se to desiti.

- Mi podržavamo nezavisnost i suverenitet Kosova i mislim da je to nepovratan proces. Srbi to i dalje ne prihvataju, ali na kraju mora doći do normalizacije odnosa jer je to u interesu obe strane - naglasio je američki diplomata.

On je, na pitanje, pošto se pominje više mogućih scenarija - od razmene teritorija do "zamrznutog konflikta"- šta je najbolja opcija, istakao da bi najbolje bilo da Amerika ne preporučuje dvema stranama šta je najbolje, već da Srbi i Albanci nađu svoje rešenje.

Što se uloge SAD tiče, kaže da Amerika i dalje podržava vođstvo Evropske unije, ali činjenica je da ni Evropa to ne može da reši.

- Pitanje Kosova mogu da reše samo lideri Kosova i Srbije i jedini način za to je da se vrate u pregovore - podvukao je Skat i dodao da će SAD biti tu da pomognu, sugerišu, ali - ništa drugo.

Kajl Skat, Jadranka Joksimović

Kajl Skat - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"SAD ČINE SVE DA SE TAKSE UKINU"

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skat rekao je danas da SAD rade sve što je u njihovoj moći da utiču na sledeću prištinsku vladu da se vrati za pregovarački sto, a to pre svega znači - da ukinu takse.

Skat je u Pranjanima, posle obeležavanja 75. godišnjice operacije Halijard, na pitanje novinara da li će SAD uticati na kosovske Albance da ukinu takse ali i da omoguće da Srbi mogu da glasaju sa važećim dokumentima na predstojećim izborima, rekao da SAD rade sve što mogu.

- Mislim da smo bili jasni - i sa moje strane i sa strane predstavnika američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan - da ćemo učiniti sve što možemo da utičemo na sledeću vladu Kosova da se vrati za pregovarački sto, a to pre svega znači da ukinu takse koje nikako ne pomažu u traganju za pomirenjem između Srbije i Kosova - rekao je on.

Što se tiče izbora na KiM, Skat kaže:

- Mi posmatramo situaciju. Koliko sam razumeo ista pravila su bila važeća i na prethodnim lokalnim izborima na severu Kosova i svi ljudi su uspeli da glasaju. Nadam se da će svaki građanin Kosova upotrebiti svoje pravo da glasa, kako Srbi tako i Albanci - rekao je on.

"90-TE NISU ALFA I OMEGA ODNOSA SAD I SRBIJE"

Velika je greška smatrati da su 90-te alfa i omega odnosa Srbije i Sjedinjenih Država, ocenjuje ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.

- I današnje obeležavanje 75. godišnjice od najveće operacije spasavanja savezničkih pilota tokom Drugog svetskog rata u Pranjanima važan je znak da američko i srpsko savezništvo traje mnogo više godina, nego problemi i nerazumevanje - rekao je Skot u intervjuu za frankfurtske "Vesti.

Upitan čija greška je što su se ta istorijska fakta do sada zanemarivala, kazao je da su obe strane krive za to, ali da je ponosan što smo ipak u prilici da radmo na tome da se sećamo i tog događaja, ali i drugih činjenica koje nas povezuju i u Drugom svetskom ratu, ali i kada smo bili saveznici u Prvom svetskom ratu, baš kao i tokom perioda komunizma kada Amerika nije zaboravila narod sa ovih prostora i takođe ga je pomagala.

- Sve su to koraci u našoj istoriji i pravi primeri za sve one koji smatraju da su 1999. zapravo alfa i omega naših odnosa. To je velika greška - rekao je američki diplomata.

- Prisetimo se samo neprijateljstva Nemačke i Francuske, a da su ove zemlje veoma brzo ušle zajedno u Evropsku zajednicu. Sličan primer možemo da izvučemo i iz odnosa SAD i Japana, ali i mnogih drugih zemalja u svetu. To treba da shvate i narodi sa Balkana i da više ne gledaju u prošlost, već isključivo u budućnost - rekao je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radnaskela

    15. septembar 2019 | 15:12

    Чекај Скотино, а зашто се не питају становници целе Србије, а не само Косова? Шта је то Косово, свемир за себе или дао НАШЕ државе?! Примиш подстанаре у кућу, они доведу рођаке са планине, свако роди по десеторо деце и онда могу да президају и отму колико њима треба? Јођ доведу корумпираног полицајца који те пребије и досуди у корист дивљака? Све опструирати, забранити им пролаз, обуставити испоруке струје, променити пасоше, па нека се отцепљују сами од себе.

  • arsa

    15. septembar 2019 | 16:18

    Eto simetrije u parolama siptara decenijama unazad i amera danas "95% stanovnistva na KIM su albanci".To su nam decenijama ponavljali siptari a sada evo i ovog Skota.Taj podatak nije tacan ni danas kada je nakon 1999 proterano vise od 250.000 srba sa KIM a tek nije bio tacan 90 tih.A sta mislite koji je odnos bio 60 tih i td.Pre drugog sv.rata srba na KIM je bilo 55%.Ovo dokazuje da im je cilj svo vreme bio da broj srba na KIM svedu na 5% a sto nikada nisu uspeli.Komunisti na celu sa Titom zdusno su se trudili da taj broj srba bude 5% pa su cak doneli i zakon kojim se srbima nakon 1945 zabranjuje povratak svojim kucama.Taj zakon nikada i niko nije ukinuo.Tako da gospodo, priznajem mnogo ste se trudili za tih cuvenih 5% ali to pored svega niste uspeli da uradite.

  • Pedja

    15. septembar 2019 | 17:48

    DAKLE USELIMO SE U TVOJU KUCU I ZAPOSEDNEMO SVE TVOJE STO IMAS I KAZEMO DA NIJE REALNO DA VRATIMO JER 95% NAS KOJI SMO TI SVE OTELI NE ZELIMO DA TI VRATIMO TVOJE... DA LI SI TI NORMALAN I DA LI ZNAS SRA UOPSTE PRICAS...???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA