≫ 

Šef češke diplomatije otkrio da li će Prag povući priznanje Prištine

Češki premijer Andrej Babiš ali i ministar spoljnih poslova spremni su da razgovaraju za mesec dana sa predsednikom Češke Milošem Zemanom o njegovoj inicijativi da želi da proveri da li bi bilo moguće da Češka povuče priznanje Kosova

  • 5
Tomaš Petšiček Foto: Wikipedia/Public Domain

Šef češke diplomatije Tomaš Petšiček izjavio je danas u Pragu da ne vidi razlog da Češka povlači priznanje Kosova i dodao da bi za takvu odluku uslov moralo da bude to da su se promenile neke okolnosti, pre svega da tzv. Kosovo više ne ispunjava kriterijume državnosti na osnovu kojih ga je Češka 2008. godine priznala.

- Mi smo Kosovo priznali de jure. Ukoliko bi pristupili tome da povučemo priznanje onda bi to moralo da bude na osnovu toga da su se promenile neke okolnosti, pre svega da je prestalo da ima neke kriterijume državnosti koji su vodili njegovom priznanju 2008. godine - kazao je danas novinarima u češkom parlamentu ministar Petšiček.

Češki premijer Andrej Babiš ali i ministar spoljnih poslova spremni su da razgovaraju za mesec dana sa predsednikom Češke Milošem Zemanom o njegovoj inicijativi da želi da proveri da li bi bilo moguće da Češka povuče priznanje Kosova.

Češki predsednik je to obećao tokom posete Srbiji prošle sedmice a kao argument da ubedi premijera i vladu, koja je jedina odgovorna i kreira spoljnu politiku zemlje, želi da upotrebi činjenicu da su neki od najviših kosovskih zvaničnika pod istragom suda u Hagu za ratne zločine a kao drugi argument taj da je Poslanički dom parlamenta Češke tražio od tadašnje vlade premijera Topolaneka da Kosovo ne priznaje, što je vlada ignorisala.

Zeman na narednom neformalnom sastanku državnog vrha o koordinaciji spoljne politike nema argumente koje kao pravno nužne za povlačenje priznanja države pominje šef diplomatije.

- Spreman sam da sa premijerom i državnim vrhom pričam o tom pitanju, predstavim argumente. Ubedjen sam da naša spoljna politika treba da bude u kontinuitetu i čitljiva - kazao je danas Petšiček novinarima u Pragu.

Zemanova inicijativa da se Kosovu, koje on po vlastitim rečima ne voli, povuče priznanje nije na dnevnom redu formalne rasprave nijedne češke institucije ali je premijer Babiš rekao da će saslušati Zemanove argumente i da će se o njima raspravljati medju ministrima u vladi.

Češko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je 12. septembra da je Češka Republika Kosovo priznala kao državu u potpunosti i definitivno a da nikada do sada Češka nije povukla svoje priznanje neke države.

- Češka Republika ima nesumnjiv interes da očuva medjunarodne sporazume sa Republikom Kosovo uključujući tu i obaveze koje proističu iz njih za obe strane - stoji u saopštenju MSP-a.

MSP je navelo da je Češka potpisala sa Kosovom da kao država naslednica stupa u bilateralne medjunarodne ;sporazume iz perioda od 1936. do 1999. godine još iz vremena Čehoslovačke i bivše Jugoslavije a da su se sa sporazumima o readmisiji i o  izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa Kosovom kao državom složili svojim potpisom, odnosno punomoćjem, i tadašnji predsednik Vaclav Klaus i sadašnji Miloš Zeman koji su dosledni protivnici priznavanja nezavisnosti Kosova.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    17. septembar 2019 | 16:41

    Kosovo nije imalo atribute drzavnosti kada ga je evr opa priznala pod pritiskom amerike,engleske, it'd. To priznanje je nelegitimno I nije priznato ni u UN.Ne u EU,samo EKONOMSKI kontakti.Ruske VOJNE baze pod hitno.

  • Драган

    17. septembar 2019 | 16:35

    Господине Амбасадоре хиљаде убијених и несталих Срба и неалбанаца на територијиКосова и Метохије од окупације до данашњег дана ,толико срушених кућа , цркав , манастира ,отимачине и крађа ,неспособност завођења сигурности за кретање српске популације по земљи ,посете гробљима и уништавање истих ,дрога , проституција ,....нису одлике праве државе .Признати такву “државу “ је исмејавање целе светске организације .Шта би ви рекли да се ,не дај Боже , тако нешто дешава у вашој родној и високо цењеној Чехословачкој ? Ваша Екселенцијо волео бих чути Ваш одговор .Поздравите цео народ поштоване Чехословачке и Господина Председника ЗЕМАНА , ретког државника и одговорног ЧОВЕКА .

  • 👤

    17. septembar 2019 | 19:42

    Такозвану државу Косово воде људи који не само што се налазе на потерницама Хашког трибунала, већ и на потерницама Интерпола. Организациона структура коју они предводе никако не може бити држава, већ обична мафијашка организација. Подршка таквој организацији је такође кривично дело. Стога нису потребне никакве нове околности, јер таква структура постоји од самог почетка.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA