≫ 

Slovenački poslanici u Beogradu: Članstvo Srbije u EU veoma značajno

Sagovorici su se složili da su odnosi Srbije i Slovenije na najvišem nivou od uspostavljanja zvaničnih diplomatskih odnosa 2000. godine

  • 2

Potpredsednik parlamenta Veroljub Arsić razgovarao je danas sa delegacijom Državnog zbora Slovenije na čelu sa Predragom Bakovićem koji je potvrdio spremnost Ljubljane da pomogne Srbiji na putu EU.

- Baković je izneo mišljenje da je od velikog značaja pridruživanje Srbije Evropskoj uniji, gde je Slovenija spremna da pomogne iskustvima i pružanjem tehničke podrške - saopšteno je iz parlamenta nakon sastanka.

Na Arsićevo podsećanje da je članstvo u EU strateški cilj Srbije, kao i na probleme nastale zbog prištisnke administracije, Baković je rekao da je politika Slovenije prema Kosovu konzistentna, ali da Ljubaljana ne podržava takse na robu iz Srbije i formiranje vojske Kosova.

Baković je dodao da odluka o formiranju vojske, ne samo da je u suprotnosti sa Rezolicijom 1244, već utiče na stabilnost i mir celog regiona.

Sagovorici su se složili da su odnosi Srbije i Slovenije na najvišem nivou od uspostavljanja zvaničnih diplomatskih odnosa 2000. godine i dodali da je ona potpisivanjem Memoranduma o saradnji parlamenata dobila novi institucionalni oblik i novi prostor, posebno za saradnju u procesu evropskih integracija.

Tokom susreta bilo je reči i o položaj slovenačke manjine i činjenici da Vlada Srbije ima najviše standarde za poštovanje prava i sloboda nacionalnih manjina.

Baković - predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom je dodao da su i Srbi u Sloveniji zadovoljni uslovima i standardom života.

On je podsetio i na to da oko 1.500 slovenačkih preduzeća radi u Srbiji i dodao da se očekuje još bolji privredni rast, naročito u oblasti digitalizacije i elektroinfrastrukture.

U delegaciji su bili i Lidija Divjak Mirnik, Staša Kobi Šmid i Franc Trček.

Sredinom oktobra, na 141. skupštini Interparlamentarne unije Slovenija će, kako je dodao Arsić, biti predstavljana na najvišem nivou.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    18. septembar 2019 | 10:55

    Ruske baze hitno.S500 i nuklearno oruzje za mir i postivanje Srbije i Srba.Treba govoriti jezikom koji zapad razume,sve ostalo je gubitak .

  • RICINUS

    18. septembar 2019 | 06:57

    Hoće slovenci da nas uvale u četvrti rajh

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA