Predsednica Vlade Srbije danas u Berlinu: Dve teme na stolu pred Brnabić i Merkel

Nemačka je i dalje prilično ustrajna na pozicijama da ne dozvoljava ono što smatra promenom granica na Zapadnom Balkanu - rekao je Dragan Đukanović

  • 62
Ana Brnabić, Angela Merkel, Poznanj, Samit EU - Zapadni Balkan Foto: Vlada Srbije

Predsednica Vlade Ana Brnabić danas će se sastati u Berlinu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Cilj posete je, kako je najavljeno, da se dodatno unaprede i učvrste odnosi Srbije i Nemačke. Direktor Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović rekao je za RTS da će u fokusu biti dve bitne teme, pitanje Kosova i relaksiraniji dijalog koji će se voditi oko ekonomske saradnje.

Na pitanje da li očekuje da Nemačka zauzme "labaviji stav" po pitanju razgraničenja, kao mogućeg rešenja kosovskog problema, Ana Brnabić kaže da ne očekuje kvantitativne pomake na sastanku.

- Ne bežim od realnosti da se Nemačka i Srbija ne slažu oko nekih pitanja, ali je veoma važno što redovno vodimo razgovore na najvišem nivou. Posebno je važna i kontinuirana posvećenost kancelarke Merkel Zapadnom Balkanu i integraciji celog našeg regiona u Evropsku uniju - rekla je premijerka u intervjuu za Telegraf.rs.

Ana Brnabić Berlin Foto: VLADA SRBIJE

Govoreći o temamam današnjeg sastanka, direktor Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović rekao je za RTS da će u fokusu biti pitanje Kosova i relaksiraniji dijalog koji će se voditi oko ekonomske saradnje. Ukazao je da će jedna od tema sastanka biti svakako pitanje Kosova.

- Nemačka je i dalje prilično ustrajna na pozicijama da ne dozvoljava ono što smatra promenom granica na Zapadnom Balkanu - dodao je Đukanović.

Sa druge strane, smatra da će se nešto relaksiraniji dijalog voditi o ekonomskim pitanjima.

- Mislim da postoje još značajne mogućnosti za nova ulaganja nemačkih privrednih subjekata u Srbiju i u tom smislu i očekujem da u narednom periodu eventualno dođe i do još nekih značajnijih ulaganja - rekao je.

Izazovi i perspektive procesa normalizacije odnosa izmedju Beograda i Pristine Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Komentarišući vesti o mogućoj direktnoj uključenosti Nemačke i Francuske u dijalog Beograda i Prištine, Đukanović tvrdi da će i to svakako biti jedna od tema Brnabićeve i Merkelove.

Kaže da se očigledno pokazalo da dosadašnji način na koji je Evropska unija moderirala dijalog Beograda i Prištine nije bio efikasan, u tom smislu se sada teži da se odredi jedna osoba, jedan specijalni predstavnik EU koji će se baviti samo tim pitanjem. Federika Mogerini, tvrdi, bavila se mnogo širim opsegom pitanja.

- Mislim da je to veoma značajno i da pokazuje jednu želju Evropske unije da proces dijaloga Beograd i Prištine uđe u jednu novu fazu i da na neki način bude osigurana perspektiva njegovog uspešnog okončanja - naglasio je Đukanović.

Govoreći o navodima da bi Holanđanka Angelina Ajhorts mogla biti specijalni izaslanik za KiM ispred EU, Đukanović kaže da ona jeste dosta dobro upućena u prilike na Zapadnom Balkanu, a posebno je zanimljivo da ima jako dobre odnose sa američkom administracijom. Ukazao je da imenovanje Metjua Palmera za specijalnog predstavnika državnog sekretara SAD isključivo za Balkan pokazuje težnju Amerike koja želi da stabilizuju prilike u regionu, odnosno da, kako kaže, "okončaju posao na Zapadnom Balkanu".

Angela Merkel, Emanuel Makron Foto: Tanjug/AP

- U tom smislu treba očekivati neku vrstu sinergije između EU i SAD u narednom periodu - istakao je Đukanović.

Na pitanje šta će Beograd dobiti od toga, Đukanović kaže da se nada da će Beograd i dalje da pokazuje neku vrstu proaktivnog političkog stava kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine i da pokazuje spremnost da dođe do nastavka dijaloga.

- Mislim da je u ovom trenutku prerano govoriti o neki konkretnim rešenjima, ali najbitnije je da proces u ovom trenutku bude deblokiran i da dođe do neke vrste novog zamaha - objasnio je.

Na pitanje koliko je otežavajuće to što će na izborima na KiM biti dozvoljeno glasanje samo sa kosovskom ličnom kartom, Đukanović je ukazao da će to uticati na nealbanske zajednice na Kosovu, pre svega na srpsku zajednicu.

- Ipak se nadam da to suštinski neće uticati na punu reprezentativnost izbora i da će svi koji mogu da glasaju zapravo glasati na predstojećim izborima na Koosovu - zaključio je Đukanović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    19. septembar 2019 | 11:23

    Ruske vojne baze pod hitno.

  • Sanja

    18. septembar 2019 | 13:23

    Srbija treba da jača ekonomsku saradnju sa Nemačkom jer je to od veoma velikog značaja za nas.

  • tale

    18. septembar 2019 | 14:35

    ovo je naša država i naše granice, neka gledaju svoja posla

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA