≫ 

Merkel zagonetna o izaslaniku za KiM, kaže dijalog posle izbora, Brnabić za pomirenje Srba i Albanca

Predsednica srpske Vlade i Merkel razgovarale su na radnom ručku

  • 14
Ana Brnabić, Angela Merkel

Foto: VLADA SRBIJE

Nemačka kancelarka Angela Merkel dočekala je u Berlinu, uz državne počasti, srpsku premijerku Anu Brnabić. Predsednica srpske Vlade i Merkel razgovarale su na radnom ručku, posle čega su se obratile medijima.

MERKEL: NASTAVITI PROCES REČAVANJA KOSOVSKOG PITANJA

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas, nakon razgovora sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, da bi trebalo nastaviti proces rešavanja problema Kosova i Metohije i dodatno ga unaprediti, kako bi bilo postignuto rešenje.

Merkel je rekla na konferenciji za medije da je sa Brnabić razgovarala i o situaciji u regionu i saradnji i istakla da je raduje što se Berlinski proces pokazao kao veoma koristan i doveo do velikih mogućnosti i aktivnosti saradnje.

Ona je istakla da postoji dobra bilateralna saradnja dve zemlje i da u Srbiji posluje 400 nemačkih preduzeća sa 60.000 zaposlenih, kao i da je Nemačka značajan trgovinski partner Srbije.

- Imamo veoma bliske odnose i želim da naglasim da premijerka Brnabić nije samo posvećana borbi protiv nezaposlenosti i rastu ekonomije Srbije i digitalnoj transformaciji - rekla je Merkel i dodala da Srbija po pitanju digitalizacije prednjači i da je to dobar signal mladim ljudima.

Kaže da je sa Brnabić razgovrala i o civilnom društvu, pravosuđu i potreškoćama u toj oblasti, kao i o ustavnim reformama.

- Vidim volju da se stvari unaprede i to je usko povezano sa napretkom u procesu pristupanja ka EU - rekla je Merkel i istakla da je Srbija dosta napredovala i da je puno urađeno kada je reč o otvaranju pregovaračkih poglavlja. Poručila je da će Nemačka kao partner i dalje podržavati razvoj Srbije i jačanje nemačko-srpskih odnosa i saradnje.

Germany Serbia

Brnabić i Merkel - Foto: Tanjug/Bernd von Jutrczenka/AP

O SPECIJALNOM IZASLANIKU

Nemačka kancelarka izjavila je da ne može ništa reći u vezi sa informacijama koje su se pojavile da bi Nemačka i Francuska mogle da imenuju specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.

Merkelova je kazala da su Nemačka i Francuska pokušale, i da i dalje pokušavaju, da se pokrene taj dijalog, kao i da se nešto uradi po pitanju taksi koje je Priština uvela na proizvode iz centralne Srbije. Ona je podsetila da je proceš prekinut i istakla da će se o nastavku dijaloga ponovo razgovarati nakon kosovskih izbora.

- Do sada nije bilo moguće uspostaviti dijalog zbog taksi - ukazala je Merkelova.

Germany Serbia

Brnabić i Merkel - Foto: Tanjug/Bernd von Jutrczenka/AP

BRNABIĆ: TRI VAŽNA PITANJA NA SASTANKU SA NEMAČKOM KANCELARKOM

Premijerka Srbije izjavila je danas u Berlinu da je pitanje Kosova i Metohije jedina tačka nerazumevanja i neslaganja Srbije i Nemačke, ali da je važno da se o toj temi razgovara, jer bez dugoročno održivog rešenja tog pitanja i pomirenja Srba i Albanaca neće biti drugačije budućnosti za Balkan.

- Pitanje KiM je svakako jedina tačka neslaganja i nerazumevanja, ali nama je Nemačka jedan od najvažnijih partnera i koliko god se ne slagali po nekim pitanjima, najvažnije je da Nemačkom razgovaramo, da čujemo mišljenje i savet, da predstavimo našu poziciju i vidimo da li zajedno možemo da približimo stavove i dođemo do dugoročnog održivog rešenja - rekla je Brnabić.

Premijerka Srbije je istakla da bez takvog rešenja i istorijskog pomirenja Srba i Albanca neće biti drugačije budućnosti za Balkan.

Brnabić je ukazala da je, pre svega, važno zbog mladih, te poručila da na tome treba svi zajedno da rade, iz podršku Nemačeke, EU i drugih međunarodnih partnera.

- Znam da možemo da izgradimo lepši, bolji i prosperitetniji Balkan za sve - rekla je Brnabić na zajedničkoj pres konferenciji posle sastanka sa Merkel.

Kada je reč o evrointegracijama, premijerka je rekla da to ostaje primaran put Srbije i da je ona danas zamolila nemačku kancelarku za podršku.

- Evropske integracije ostaju strateški cilj Srbije. Govorile smo danas o tome dokle smo stigli i šta bi još trebalo da uradimo - poručila je Brnabić i naglasila da je za Srbiju Evropska unija, pre svega, mirovni projekat.

- Balkan ima svoje kompleksnosti i specifičnu težinu i dugoročni mir i stabilnost na Balkanu, čini mi se, doći će tek kada ceo Balkan postane deo EU i zato je Balkan važan za Uniju - rekla je Brnabić i zahvalila Nemačkoj na dosadašnjoj pomoći i podršci.

 

- Znamo šta nam je činiti da ubrzamo naše reforme, da je poseban fokus na vladavini prava. Pričale smo i i ustavnim reformama, gde smo stali i šta moramo da uradimo, ali i o borbi protiv kriminala i korupcije, slobodi medija, medijskoj strategiji, radu u parlamentu, dijalogu sa opozcijiom i svemu onome što se tiče vladavine prava - rekla je Brnabić.

Kada je reč o regionalnoj saradnji, Brnabić je uputila zahvalnost Merkelovoj što je tom pitanju 2014. godine dala snažnu podršku kroz pokretanje Brelinskog procesa. Premijerka Srbije je istakla da se, uprkos izazovima i taksama Prištine na srpsku i robu iz BiH, koje su znatno poljuljale trgovinsku saradnju, upravo zahvaljujući Berlinskom procesu regionalna saradnja nije zaustavila.

Navela je da je zahvaljujući tom procesu potpisan Ugovor o transportnoj zajednici, čije je sedište otvoreno u Beogradu, te podsetila da je jedan od rezultata i opipljiv uspeh regionalen saradnje Sporazum o nižim cenama romingu koje važe od jula. U prilog značaja Berlinskog procesa, dodala je da je nedavno uspostavljen prvi integrisani granični prelaz između Srbije i Makedonije, da se radi na inrfastrukturnom povezivanju.

- Sve ovo je konkretan rezultat Berlinskog procesa, kao i formiranje Regionalne privredne komore, koja se trenutno jedina se trudi da pravi jedinstveno tržište, na čemu ćemo nastaviti da insistiramo - rekla je Brnabić.

O JAČANJU EKONOMSKE SARADNJE

Govoreći o ekonomiji, Brnabić je istakla da je na tom polju saradnja između Srbije i Nemačke odlična, dodajući da u našoj zemlji posluje oko 400 nemačkih kompanija koje zapošljavaju 60.000 ljudi, mnogo više od svih drugih stranih investitora u Srbiji.

- Nemci su dobri poslodavci, važni ne samo zbog otvaranja novih radnih mesta, već su važni i zbog toga što donose znanje, nove tehnologije, procese upravljanja, radne etike, poslovne etike, sve ono što menja naše društvo. Zato ovom posetom želimo da pokrenemo novi talas nemačkih investicija - podvukla je Brnabić.

Ona je kazala da prema anketiranim nemačkim poslodavcima u Srbiji, čak 83 odsto kompanija je zadovoljno poslovanjem u Srbiji i imaju planove za proširenje.

Dodala je da većinu nemačkih kompanija u Srbiji čine velike kompanije i da je vreme da se privuku njihova mala i srednja preduzeća.

- Čak 90 odsto nemačke privrede čine mala i srednja preduzeća. Oni su osnova nemačke privrede. Zato mislim da je vreme da privučemo nemačka mala i srednja preduzeća - rekla je Brnabić i dodala da su i nemački preduzetnici pokazali interesovanje.

Brnabić je ukazala da Srbija u poslednjih pet godina beleži dobre rezultate, navodeći da je po mišljenju Fajnenšaj tajma već dva puta svetski lider u privlačenju stranih investicija, nezaposlenost je pala sa više od 25 odsto na 10,3 odsto, javni dug je pao na 52 odsto BDP-a, prošle godine je naša zemlja imala tri i po milijardi evra stranih investicija, a u prvih sedam meseci ove godine 2,3 milijarde evra.

Premijerka je navela da je nezaposlenost kod mladih i dalje visoka, 24,4 odsto, dodajući da je to još jedan od razloga zašto mora biti posvećena pažnja malim i srednjim preduzećima.

 

BRNABIĆ UOČI SASTANKA: NE OČEKUJEM "LABAVIJI STAV" NEMAČKE PO PITANJU KIM

Na pitanje da li očekuje da Nemačka zauzme "labaviji stav" po pitanju razgraničenja, kao mogućeg rešenja kosovskog problema, Ana Brnabić kaže da ne očekuje kvantitativne pomake na sastanku.

Ana Brnabić, Angela Merkel

Foto: VLADA SRBIJE

Ne bežim od realnosti da se Nemačka i Srbija ne slažu oko nekih pitanja, ali je veoma važno što redovno vodimo razgovore na najvišem nivou. Posebno je važna i kontinuirana posvećenost kancelarke Merkel Zapadnom Balkanu i integraciji celog našeg regiona u Evropsku uniju - rekla je premijerka u intervjuu za Telegraf.rs.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filip

    18. septembar 2019 | 15:05

    Vekovni neprijatelji nase zemlje!

  • Milos

    18. septembar 2019 | 15:28

    Srbija da prizna Kosovo dok ostale drzave povlace priznanje?!Dobro, nema bas logike ali treba da se zna da Rusija i Kina lobiraju za povlacenje priznanja a ne Srbija.Zamislite vi tu situaciju, mi priznajemo dok drzave kojih se to uopste ne tice povlace priznanja.

  • Mako

    18. septembar 2019 | 14:54

    Prihvatamo samo isplatu ratne odštete i nemamo o čemu drugome razgovorat .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA