Senat i Savet se oglasili posle sednice: Obezbediti neometan rad Univerziteta u Beogradu

- Smatramo da je od izuzetnog značaja za sve fakultete i institute da bude obezbeđen neometan rad Univerziteta u Beogradu u celini - navodi se u zajedničkom saopštenju sa današnjeg sastanka

  • 0
SRBIJA STUDENTI

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Članovi Senata, Saveta i Studentskog parlamenta zabrinuti su zbog trenutne situacije u kojoj se našao Univerzitet, jer je zgrada Rektorata blokirana već nedelju dana od grupe studenata iz udruženja "1 od 5 miliona"

- Smatramo da je od izuzetnog značaja za sve fakultete i institute da bude obezbeđen neometan rad Univerziteta u Beogradu u celini - navodi se u zajedničkom saopštenju sa današnjeg sastanka.

Navode da daju punu podršku svakodnevnim naporima rektorke i članova Rektorskog kolegijuma za razrešenje ove situacije i ohrabruju dalju komunikaciju koja treba da dovede do toga da Univerzitet nastavi sa normalnim radom.

- Iako prepoznajemo širi društveni značaj tema koje su pokrenute u vezi sa blokadom Rektorata, ne podržavamo način na koji studenti koji borave u njemu pružaju podršku Univerzitetu - navodi se u saopštenju.

Dodaju da podržavaju napore svih studenata koji se zalažu za ostvarivanje širih interesa akademske zajednice i ističu da je za celu akademsku zajednicu Univerziteta u Beogradu, a posebno za 100.000 njegovih studenata, od izuzetnog značaja da Rektoratu što pre bude omogućeno da nastavi da funkcioniše.

RAZGOVORI MORAJU BITI NASTAVLJENI

Razgovori sa studentima iz udruženja "1 od 5 miliona", koji već nedelju dana blokiraju zgradu Rektorata, moraju biti nastavljeni jer je to jedini način da se dođe do rešenja, rečeno je danas na zajedničkoj sednici članova Senata, Saveta i Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu.

Ona je rekla da su studenti postigli svoj cilj, da su neka pitanja doveli u žižu javnosti, ali da ne podržava način na koji to rade.

- Nama je od ključnog značaja da stručne službe u Rektoratu počnu da rade. Nadamo se da ćemo u razumnom roku sesti za sto da privedemo priču kraju - navela je ona.

Dodaje da studenti iz Rektorata moraju da izađu ne kao pobeđeni, već kao grupa koja je bar delimično ispunila svoje zahteve.

Rektorka UB Ivanka Popović prenela je da će nadležne službe UB učiniti sve kako bi se ubrzale procedure u odlučivanju o doktoratu Siniše Malog.

- Dali smo preporuku da se nakon dobijanja odgovora od Stručne komisije FON-a, Odbor za profesionalnu etiku UB ne iskoristi zakonski rok od 120 dana da se izjasni o tome, već da se to pitanje reši u kraćem roku - navela je rektorka.

To je jasan signal studentima, kako je rekla, da univerzitet ne odlaže rešenje pitanja koje je dovelo do te situacije.

Dekan Građevinskog fakulteta prof. Vladan Kuzmanović rekao je da treba izbeći politizaciju univerziteta i da su "svi oni postali taoci prepucavanja vlasti i opozicije", a da je sve krenulo od zloupotrebe njihovih studenata.

Podsetio je da univerzitet u svom sastavu ima 31 fakultet, 11 instituta, biblioteku, a da je zgrada Rektorata centralno čvorište i ključna za sve njih.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA