Važno je da se dijalog deblokira: Srpski diplomata o susretu Merkelove i Vučića u SAD

Razgovor sa Nemačkom je značajan i zbog stava koji je prilično tvrd kada je u pitanju nezavisnost Kosova koju Nemačka priznaje i od čega ne odustaje

  • 72

Glavna tema razgovora predsednika Aleksandra Vučića i nemačke kancelarke Angele Merkel u Njujorku biće Kosovo i Metohija, smatra diplomata Zoran Milivojević i dodaje da Nemačka želi da do kraja bude uključena u taj proces.

Postoji poseban interes s jedne strane Nemacke, a sa druge EU i Angela Merkel će u razgovoru sa Vučićem govoriti i u ime Nemačke i u ime EU, rekao je Milivojević za RTS.

- Za nas je važno da se dijalog deblokira i da ono na čemu Srbija insistira - a to je da je samo kompromis moguće rešenje i nikakvo nametanje sa strane i da su maksimalistički zahtevi Prištine neprihvatljivi - kaže Milivojević.

Razgovor sa Nemačkom je značajan i zbog stava koji je prilično tvrd kada je u pitanju nezavisnost Kosova koju Nemačka priznaje i od čega ne odustaje.

VUCIC KOSOVO POSETA

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Zbog toga je i ovaj razgovor važan da se i Nemačka prizove na stranu da razume da je kompromis važan i da jedino rešenje koje obezbeduje mir i stabilnost na ovim prostorima podrazumeva saglasnost dve strane i rešenje koje ne dovodi u pitanje interese i jedne i druge strane - smatra Milivojević.

Kosovsko pitanje se ne može rešiti bez velikih sila i bez Saveta bezbednosti UN, jer to je poslednje mesto na kome će se status definitivno rešiti kakav god da bude i kada god da bude, smatra Milivojević i dodaje da je realno da se i Nemačka približava stavu o kompromisu.

- Postoji interes Vašingtona da se to brže reši, ali nezavisno od toga, Srbija ima svoje interese i bez obzira i na pritiske i na ubrzanje, ukoliko ti interesi ne mogu da se realizuju, teško je očekivati da se postigne neko rešenje koje bi bilo na štetu Srbije - naglasio je Milivojević.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joca91

    22. septembar 2019 | 23:00

    Vazan sastanak, siguran sam da ce Vucic doneti pravu odluku za srpski narod.

  • Željko85

    22. septembar 2019 | 15:26

    Dok se ne ukinu takse i dok aw ne osnune ZSO neće biti ni dijaloga a ni pomaka u dijalogu.

  • Ime

    22. septembar 2019 | 15:47

    Blokiran je zahvaljujuci albanskim ekstremistima, koji su na vlasti u Pristini.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA