"Cela ekonomska slika izgleda veoma dobro": Skat ocenio napredak Srbije

- Došlo je do stabilizacije ekonomije, plate su počele da rastu, nezaposlenost opada, valuta je stabilna, inflacija u redu - rekao je Skat

  • 4
Kajl Skat, Jadranka Joksimović

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Srbija je evidentno napredovala na ekonomskom planu za poslednje tri godine, ali je došlo do određene pasivnosti u mirovnom procesu sa tzv. Kosovom, politička situacija nije idealna, a ima i "blagih lutanja" u spoljnoj politici, izjavio je odlazeći ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat.

- Došlo je do stabilizacije ekonomije, plate su počele da rastu, nezaposlenost opada, valuta je stabilna, inflacija u redu. Cela ekonomska slika izgleda veoma dobro. Američke kompanije vide dobre mogućnosti u Srbiji - kaže Skat za "Blic", odgovarajući na pitanje gde je Srbija za njegove tri godine mandata najviše napredovala, gde stagnira, a gde nazaduje.

Skat je rekao da ne voli da govori o stagnaciji i negativnim stvarima, ali da misli da je došlo do određene pasivnosti u mirovnom procesu.

- Razgovori sa Kosovom praktično su zamrznuti već godinu dana. Politička situacija nije idealna. Kada imate ljude koji na ulicama protestuju zbog nemogućnosti pristupa medijima, pa vidite pad rejtinga Srbije u međunarodnim okvirima, poput liste "Transparensi internešenela"...to nisu dobri trendovi, a svakako na njima treba raditi - smatra Skat.

Strateški cilj Srbije u vidu učlanjenja u EU svakako je najsmisleniji za zemlju, rekao je Skat.

- Ali videli smo blaga lutanja u spoljnoj politici. Srbija nije učinila veliki napredak poslednjih godina. Otvorena su poglavlja u pregovorima sa EU, da, ali nedavni izveštaj EU o napretku Srbije ukazuje na to da je i dalje dug put. Što se spoljne politike tiče, usaglašavanje politike Srbije sa politikom EU zapravo je nazadovalo...ali više volim da se fokusiram na pozitivne stvari i mislim da je Srbija na pravom putu - kaže odlazeći američki ambasador.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Džordž Orvel

    23. septembar 2019 | 09:38

    Izadji na ulicu i pitaj prvih 10 prolaznika, da cujes kakva je prava i realna ekonomska situacija, a te vase "izvestaje"...

  • Dragoljub

    23. septembar 2019 | 10:05

    Pa da za njih je slika veoma dobra ,ne moraju nas bombardovati i trositi se kad cemo se urusiti sami od sebe,a ko vam je kriv kad ne znate da citate izmedju redova,tako su hvalili i Jelcina a Putin im ne valja.

  • PRC

    23. septembar 2019 | 09:59

    SKOT je i ovo izjavio (On je ponovio da Srbija treba da prestane da lobira za povlačenje priznanja Kosova i dodao da ne razume kako poniženje partnera u pregovorima može pomoći da dođe do dogovora.). Radi se o tome što se mi pravimo da to ne čujemo a i dalje im se ulizujemo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA