≫ 

Radna večera u Njujorku: Dačić se sastao sa Mogerini i liderima Zapadnog Balkana

Mogerini je veče uoči početka Generalne skupštine UN u Njujorku organizovala radnu večeru

  • 2
Ivica Dacic, Federika Mogerini Printskrin: Tanjug

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić prisustvovao je u Njujorku sastanku koji je organizovala visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini sa predstavnicima Zapadnog Balkana.

Mogerini je veče uoči početka Generalne skupštine UN u Njujorku organizovala radnu večeru.

Sastanku su prisustvovali i ministar inostranih poslova u Savetu ministara BIH u tehničkom mandatu Igor Crnadak, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači.

Pred početak Generalne skupštine UN iz Brisela najavljuju da EU nastavlja da bude lider u oblasti globalne saradnje i da će u saradnji sa partnerima nastaviti da podržava mir i demokratiju i promoviše međunarodno pravo i ljudska prava.

POZIV ZA NASTAVAK DIJALOGA BEOGRADA I PRIŠTINE

Šefica EU diplomatije Fedrika Mogerini i lideri sa Zapadnog Balkana na sastanku u Njujorku podržali su nastavak dijaloga Beograda i Prištine i pozvali na skoro postizanje pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa, saopšteno je u Evropskoj komsiji.

U Briselu navode da su šefica EU diplomatije i predstavnici iz regiona razmotrili postignuti "značajan napredak" i sagledali buduće zadatke u cilju EU perspektive Zapadnog Balkana.

- Svi su podržali nastavak dijaloga Srbije i Kosova i skoro postizanje pravnoobavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa - stoji u saopštenju Evropske komisije.

Mogerini i predstavnici regiona založili su se i za otvaranje pristupnih pregovora Severene Makedonije i Albanije, koje su ocenili kao ključne, kako za dve zemlje tako i za region i EU.

- Svi partneri sa Zapadnog Balkana potvrdili su svoju snažnu posvećenost EU prespektivi, insitirajući na nastavku reformi, regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa - kažu u Komisiji.

Visoka predstavnica i predstavnici zemlja Zapadnog Balkana na sastanku u Njujorku izrazili su solidarnost sa Albanijom nakon što je tokom vikenda zemlju pogodila serija snažnih zemljotresa.

Sastanku su prisustvovali i ministar inostranih poslova u Savetu ministara BIH u tehnickom mandatu Igor Crnadak, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA