≫ 

Vučić doputovao u Njujork: Sledi susret s Merkelovom

Merkel je, naime, inicirala sastanak sa predsednikom Srbije, iako u Njujorku ostaje samo dan i po i ima "tesnu" agendu

  • 83
Aleksandar Vučić

Foto: Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je ponedeljak popodne po srednjeevropskom vremenu u Njujork, gde će učestvovati na 74. zasedanju Generalne skupštine UN, a sutra će se sastati i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Merkel je, naime, inicirala sastanak sa predsednikom Srbije, iako u Njujorku ostaje samo dan i po i ima "tesnu" agendu.

Vučića takođe na marginama zasedanja Generalne skupštine ovog skupa očekuje niz bilaterarnih razgovora i susreta sa svetskim zvaničnicima.

On će pre sastanka sa nemačkom kancelarkom razgovarati sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom.

U Njujorku Vučića, kako je sam rekao, čekaju brojni susreti i teški razgovori, jer će glavna tema njegovih susreta biti Kosovo.

Sutra će imati sastanak sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, nakon čega će prisustvovati otvaranju 74. zasedanja Generalne skupštine UN, u čijem fokusu će biti, pre svega, borba protiv klimatskih promena.

Istog dana, predsednik Srbije razgovaraće sa premijerom Irske Leom Varadakarom, predsednikom Gvatemale Džimijem Moralesom, kao i sa vršiocem duznosti pomoćnika sekretara za evropske i evroazijske poslove u Stejt dipartmentu Filipom Rikerom.

Na prijemu koji tog dana priređuju predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, prvi potpredsednik Evropske komisije Frank Timermans i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, Vučić će imati priliku da razgovara o najaktuelnijim pitanjima EU i Zapadnog Balkana, a posle toga prisustvovaće i prijemu koji priređuje predsednik SAD Donald Tramp povodom 74. zasedanja Generalne skupštine UN.

Treći dan boravka u Njujorku, predsednik Srbije počinje sastankom sa predsednikom Svetskog ekonomskog foruma Bergerom Brendeom, nakon čega je predviđen susret sa političkim direktorom Forin Ofisa Ričardom Murom, sa predsednikom Palaua Tomasom Remengesom, a zatim sa predsednikom Svetskog jevrejskog kongresa Ronaldom Loderoma,a završiće ga razgovorom sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim.

Poslednjeg dana posete, predsednik Srbije obratiće se na 74. zasedanju Generalne skupštine UN.

Vučić će učestvovati i na pratećem događaju na visokom nivou u organizaciji UNESKO "Budućnost obrazovanja", na kojem je najavljeno učešće predsednice Etiopije Sale Vork Zevda, kao i predsednik Portugalije Marselo Rebela.

 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nena

    23. septembar 2019 | 20:20

    Važno je da se pokažemo u dobrom svetlu, u šta ne sumnjamo!

  • Tara

    24. septembar 2019 | 21:40

    Predsednka ocekuje jako puno ozbiljnog posla u SAD. Narod je uz njega.

  • Nidza

    24. septembar 2019 | 10:46

    Znacajni pregovori za Srbiju i srpski narod.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA