Prilika za rešavanje otvorenih pitanja: Zasedanje UN ima poseban značaj za Srbiju

Ovogodišnje zasedanje za Srbiju ima poseban značaj zbog pitanja Kosova i Metohije, ukazao je Jovanović

  • 1
Generalna skupština UN, Njujork

Foto: MSP

Bivši ambasador SRJ u Ujedinjenim nacijama Vladislav Jovanović rekao je da su na zasedanju Generalne skupštine UN noseća tema klimatske promene, ali da je to istovremeno velika prilika za šefove država i vlada da se sretnu sa svojim kolegama radi rešnavanja otvorenih pitanja.

Ovogodišnje zasedanje za Srbiju ima poseban značaj zbog pitanja Kosova i Metohije, ukazao je Jovanović za RTS.

Jovanović je rekao da zagovornici nezavisnosti tzv. Kosova, odnosno zapadne zemlje, imaju čitav kolektivni nastup prema predsedniku Srbije kako bi iznudile neku vrstu kretanja Srbije prema njihovim očekivanjima.

U tom smislu, Jovanović ističe da je predsednik Vučić bio u pravu kada je rekao da ga očekuju teški razgovori u Njujorku.

Kaže i da bi Beograd trebalo da pređe u aktivniju ulogu jer nas stalno izjašnjavanje o stavovima drugih zemalja stavlja u pasivan položaj.

Navodi da je, paralelno sa insistiranjem na kompromisu potrebno podsećati zapadne sile na njihovu odgovornost koja proizilazi iz Ustava Srbije i Rezolucije 1244.

Ističe i da članstvo Srbije u UN potvrđuje njene granice sa Kosovom kao integralnim delom.

Jovanović ističe da su Ujedinjene nacije najveća dobit za čovečanstvo posle Drugog svetskog rata, ali da su zbog raznih podela u svetu one devalvirane, gurnute u stranu a probleme su rešavale pojedinačne zemlje ili grupe.

Dodaje da su UN u nekim trenucima bile afirmisanije a u nekim potpuno gurnute u stranu, kao za vreme apsolutne prevlasti Amerike posle pobede u Hladnom ratu. Sada, kaže Jovanović, kada se formira novi svetski poredak, UN ponovo postaju neophodnije.

Navodi da se nazaoštrenija pitanja i dalje rešavaju od strane velikih sila, ali da dogovor mora da prođe kriz UN koje se polako vraćaju u centar aktivnosti jer raznorodne zemlje imaju potrebu za krovnom organizacijom.

Vraćajući se na pitanje Kosova i Metohije, Jovanović je naveo da postoje dve prepreke da bi ono stiglo do UN. Jedna je saglasnost Srbije a druga rezolucija 1244.

Podseća i da postoje najmanje dve stalne članice SB UN koje insistiraju na poštovanju Rezolucije 1244.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    25. septembar 2019 | 17:43

    Kosovo problem resiti u UN uz rezpluciju1244.Kosovo je neotudjivi i neodvojivi dio Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA