≫ 

Važni razgovori u Njujorku: Vučić na bilateralnim sastancima

Predsednik Srbije imao je niz bilateralnih sastanaka u Nujorku

  • 40
aleksandar vucic njujork Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je danas posetu Njujorku sastankom sa predsednikom Svetskog ekonomskog foruma Bergeom Brendeom.

- Srbija želi da postane Regionalni centar Svetskog ekonomskog foruma za četvrtu industrijsku revoluciju, kako bi omogućila tehnološki i ekonomski napredak, ne samo sebi nego i celom Zapadnom Balkanu - izjavio je predsednik Srbije na sastanku sa predsednikom Svetskog ekonomskog foruma.

Kako je saopšteno iz Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike, tokom susreta, Vučić je upoznao predstavnike Svetskog ekonomskog foruma (WEF) sa makroekonomskim parametrima Republike Srbije i privrednim potencijalima. On je istakao da je Srbija sprovela uspešne ekonomske reforme, naročito na smanjenju javnog duga, privlačenju stranih investicija i razvoju malih i srednjih preduzeća.

Predsednik Srbije zahvalio je na svakoj pomoći koju Svetski ekonomski forum može da pruži Srbiji u unapređenju, otvaranju i pozicioniranju srpske ekonomije u svetu, s obzirom na to da je globalni socijalno-ekonomski razvoj glavni prioritet Foruma, saopšteno je.

- Republika Srbija nastoji da bude aktivna na svim međunarodnim forumima, posebno onima koji za cilj imaju razvoj trgovine, smanjenje nezaposlenosti, edukaciju mladih, kao i druge socijalno-ekonomske aspekte - zaključio je predsednik Vučić.

Predsednik Svetskog ekonomskog foruma Berge Brende je istakao da je Srbija, zahvaljujući sprovedenim ekonomskim reformama, značajno napredovala i postigla zavidne ekonomske rezultate u prethodnom periodu.

NJUJORK VUCIC BRENDE Sastanak u Nujorku - Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Dvojica sagovornika razgovarali su i o inicijativi da Beograd bude domaćin skupa pod okriljem Foruma.

Srbija je, inače, na rang listi Indeksa globalne konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma (WEF) za 2018. godinu, napredovala za pet mesta, zauzevši 65. mesto od 140 rangiranih zemalja.

Poboljšanje je registrovano u gotovo svim oblastima, a najviše u oblasti makroekonomske stabilnosti i finansijskog sistema.

Vučić i Brende sastali su se danas popodne po srednjoevropskom vremenu u Stalnoj misiji Srbije pri UN.

VUČIĆ SA POLITIČKIM DIREKTOROM BRITANSKOG FORIN OFISA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Njujorku sa političkim direktorom Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije Ričardom Murom s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i problemima u dijalogu sa Prištinom.

NJUJORK VUCIC MUR Aleksandar Vučić i Ričard Mur - Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Vučić je konstatovao da su odnosi dve zemlje dobri, ali da bi trebalo raditi na intenziviranju političkog dijaloga.

On je naglasio da je Srbija, kada su odnosi sa Prištinom u pitanju, snažno posvećena nastavku dijaloga pod okriljem EU, ali ne pre nego što budu ukinute takse na srpsku robu.

On je istakao da je veoma važno što je Velika Britanija tražila od prištinskih vlasti da ukinu takse, naglasivši da se Srbija u dijalogu sa Prištinom suočava sa ogromnim izazovima u cilju pronalaženja održivog rešenja.

- Naš prioritet je da se trajno i održivo rešenje za pitanje KiM postigne putem kompromisa bez favorizovanja bilo koje strane - zaključio je predsednik Srbije.

Vučić je zahvalio Velikoj Britaniji na podršci evropskim integracijama Srbije proteklih godina.

- Zahvalni smo što, uprkos Bregzitu, Velika Britanija izražava spremnost da nam pomogne u pravcu integrisanja u EU, jer je proces evropskih integracija država Zapadnog Balkana od suštinskog značaja za mir i stabilnost u regionu - dodao je predsednik Vučić, a navedeno je u saopštenju Službe za saradnju s medijima predsednika

SASTANAK SA PREDSEDNIKOM REPUBLIKE KONGO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u sedištu UN sa predsednikom Demokratske Republike Kongo Feliksom Antoanom Čisekedijem Čilombom, s kojim je razgovarao o mogućnostima za uspostavljanje jačih veza između dveju zemalja, imajući u vidu istoriju dobrih odnosa Beograda i Kinšase iz vremena početaka Pokreta nesvrstanih zemalja.

Aleksandar Vučić i predsednik Konga Foto: Predsedništvo Srbije

Predsednik Vučić je zahvalio predsedniku Čilombu na principijelnom stavu da DR Kongo ne priznaje samoproglašenu nezavisnost tzv. Kosova, koji posebno dolazi do izražaja kroz glasanje protiv članstva tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama.

Dvojica sagovornika su se saglasili da najveće mogućnosti za saradnju leže u oblasti poljoprivrede, energetike, zdravstva i obrazovanja.

Predsednik Vučić je rekao da studenti iz DR Konga mogu da koriste stipendije iz programa "Svet u Srbiji" za školovanje u našoj zemlji, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Republike.

Predsednik Čilombu je rekao da je današnji sastanak za njega signal da Srbija želi čvršće veze sa DR Kongom i prihvatio poziv predsednika Vučića da uskoro zvanično poseti našu zemlju.

Na marginama 74.Generalne skupštine UN predsednik Srbije ima brojne bilateralne susrete, a tokom dana sastaće se, između ostalih, i sa predsednikom Palaua Timasom Remengesom, kao i šefom ruske diplomatije Sergejom Lavorom.

SASTANAK SA PREDSEDNIKOM PALAUA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas posle podne u Njujorku sa predsednikom Palaua Tomasom Remengesom i tom prilikom još jednom izrazio zahvalnost za odluku te zemlje da poništi priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, poštujući suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog ponovnog susreta, posle njegove zvanične posete našoj zemlji prošlog januara.

Predsednik Srbije je čestitao predsedniku Remengesu 25-godišnjicu nezavisnosti Palaua, koja se proslavlja 1. oktobra, poželevši svestrani napredak zemlje i blagostanje njenih stanovnika.

Vučić i Remengeso su se saglasili da je imenovanje ambasadora Srbije u Palauu na nerezidencijalnoj osnovi od najvećeg značaja za razvoj saradnje dveju zemalja u različitim oblastima, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Srbije.

Aleksandar Vučić i predsednik Palaua Aleksandar Vučić i Tomas Remenges - Foto: Predsedništvo Srbije

Oni su izdvojili oblasti obrazovanja i naučnih istraživanja, odnosno omladine i sporta, kao oblasti sa najviše mogućnosti za saradnju, te je razgovarano o konkretnim projektima, koji bi mogli biti realizovani u tim oblastima.

Predsednik Remengeso je rekao da su odnosi Srbije i Palaua zasnovani na poštovanju, razumevanju i saradnji, i predložio intenzivniju saradnju u međunarodnim organizacijama, zasnovanu na zajedničkim interesima.

"BRATSKI SUSRET U NJUJORKU"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić susreo se danas u Njujorku sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom, sa kojim ima bliske političke, pa i lične odnose.

- Bratski susret u Njujorku sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom - napisao je predsednik na svom Instagram profilu @buducnostsrbijeav, na kojem je i postavio slike sa Sijartom.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Bratski susret u Njujorku sa ministrom spoljnih poslova Madjarske Peterom Sijartom.Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) дана

Vučić i Sijarto su porazgovarali ispred sedišta Ujedinjenih nacija na Ist riveru.

Zvaničnici Srbije i Mađarske poslednjih nekoliko godina ističu da su odnosi dve zemlje na istorijski najvišem nivou.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana Marija

    25. septembar 2019 | 21:50

    Srbija jaca saradnju sa svim zemljama sveta. Svakodnevno sirimo prijateljstvo zahvaljujuci nasem predsedniku.

  • Boza

    26. septembar 2019 | 01:16

    Serija jako bitnih sastanaka za nasu drzavu!

  • mira

    26. septembar 2019 | 14:10

    Svaki sastanak je vazan za nasu ekonomiju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA