Institut IFIMES: Vučić rebrendira i repozicionira Srbije na mapi sveta

Bećirović je kazao da regionalna politička saradnja nije floskula, jer ona omogućava da se obim ekonomske saradnje održi i da se nadogradi

  • 27
Aleksandar Vucic, Redzep Tajip Erdogan

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Direktor Instituta IFIMES iz Ljubljane Zijad Bećirović izjavio je danas da je analiza tog instituta pokazala da je najznačanija politička figura u ovom delu Evrope predsednik Srbije Aleksandar Vučić, što su potvrdili i međunarodni faktori.

- Sve aktivnosti poslednjih nedelja jasno govore da Aleksandar Vučić rebrendira i repozicionira Srbiju na mapi sveta - rekao je Bećirović u emisiji "Stav" na O2 televiziji.

Bećirovih i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenili su u emisiji da je eventualno pravljenje tzv. balkanske ekonomske unije jedno od rešenja za region kako bi se, osim ekonomskog prosperiteta, obezbedili i mir i stabilnost na prostoru Balkana, ali da pre tog čina otvorena politička pitanja u regionu moraju biti zatvorena, apostrofirajući odnos Beograda i Prištine.

Bećirović je kazao da regionalna politička saradnja nije floskula, jer ona omogućava da se obim ekonomske saradnje održi i da se nadogradi.

- Zemlje Zapadnog Balkana 70-80 odsto robne razmene obavljaju u regionu. Mnogi porede ovu zamisao sa Jugoslavijom, ali pogledi nisu važni, važni su podaci. Ekonomska saradnja mora biti u funkciji mirovnog projekta - rekao je Bećirović.

Direktor PKS Marko Čadež podsetio je da je ideju o stvaranju ekonomske unije Balkana, inicirao 2017. godine Aleksandar Vučić u Ujedinjenim nacijama.

- Kao predstavnici svojih ekonomskih zajednica bili smo pozitivno iznenađeni i pitali smo se šta mi možemo da uradimo, formirali smo zajedničku privrednu komoru, šest ekonomija Zapadnog Balkana, koja za sada jedina pomaže vladama i sugeriše kako da najbolje funkcioniše ekonomsko tržište u regionu - rekao je Čadež.

Aleksandar Vučić i Marko Čadež, forum

Vučić i Čadež - Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Čadež je dodao i da se poslednjih godina dosta uradilo na ekonomskom povezivanju u regionu.

- Populizam je pravio šumove, kreira neke korake nazad, ali smo dosta napredovali u saradnji. Sve zemlje Zapadnog Balkana danas izvoze manje nego Slovačka, hoćemo li tako da ostanemo ili želimo da gradimo nešto veće? Pokazali su političari da postoji volja i htenje da se gradi nešto veće. Na nama iz ekonomskih zajednica iz država u regionu je da pomognemo i podržimo ovaj projekat - rekao je Čadež.

Kako je dodao, zemlje regiona će, ako samostalno ulaze u EU, imati probleme i zato je bitno da imaju jednu zajednicu koja će biti "predvorje Evropske unije".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirjana

    8. oktobar 2019 | 12:37

    Zahvaljujuci Vucicu i njegovoj politici, Srbi raste ugled i rejting sirom sveta.

  • Atila

    8. oktobar 2019 | 12:20

    Srbija se danas nalazi na vrhu planine.

  • tole

    8. oktobar 2019 | 12:18

    Srbija nakon dosta godina postaje zemlje koja je rado viđena i koja se ceni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA