≫ 

Grenel donosi ekonomski pristup rešavanju pitanja KiM: Čadež posle sastanka sa "Malim Trampom"

- Grenel je iskusan političar i diplomata i mogao sam da vidim da kod njega postoji velika spremnost da se reši taj problem - rekao je Čadež

  • 3
Grenel

Foto: Ambasada SAD

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, koji se ranije danas sastao sa specijalnim izaslanikom američkog predsednika Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine Račardom Grenelom, izjavio je da se Grenel nije slučajno sastao sa predstavnikom poslovne zajednice u Srbiji, jer želi da u prvi plan stavi ekonomski pristup u rešavanju tog problema.

Čadež je rekao Tanjugu da mu je Grenel kazao da se i u Prištini prvo video sa predstavnicima poslovne zajednice i da je u pitanju novi pristup u rešavanju tog jako kompleksnog političkog problema.

Čadež kaže da je sastanku sa Grenelom prisustvovao i predsednik nemačke Štada grupe i predsednik Nemačko-srpske privredne komore Roland Zeliger, kao i biznismen Andrej Jovanović, koji je u prethodnom periodu napravio dosta posla sa američkim kompanijama.

- Grenel je iskusan političar i diplomata i mogao sam da vidim da kod njega postoji velika spremnost da se reši taj problem - rekao je Čadež.

Predsednik PKS je dodao da sastanku sa Grenelom nije prisustvovao specijalni izalasnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer i da je bio samo jedan predstavnik ambasade SAD u Beogradu.

 

Grenel

Foto: Ambasada SAD

- Mislim da je Grenel dobro upoznat sa stvarima i gde su problemi i da postoji kontruktivan pristup da se razgovara sa političkim liderima, kako doći do pravog rešenja i da postoji spremost da se taj problem napokon reši - rekao je predsednik Privredne komore i dodao da taj problem već decenijama opterećuje ne samo političke odnose, već i život običnih kljudi.

- Čuli smo na početku razgovora od Grenela drugačiji pristup u rešavanju tog politički jako kompleksnog problema, a to je pristup sa te strane koja želi da objasni ekonomske posledice nerešavanja ovog pitanja u budućnosti, ne za sutra ili za pet meseci, za sve nas koji ovde živimo i za našu decu, bez obzira da li su u pitanju Beograd ili Priština - poručio je on.

Čadež je rekao da Grenel i SAD žele da čuju od poslovne zajednice na koji način poslovni ljudi mogu da podrže proces dogovora.

To jeste politički problem, ali ta ekonomska perpsektiva jeste presudna, jer polazi od tačke oko koje moramo da se složimo, a ne da se razdvojimo, kazao je on.

 

- Mi se slažemo da, ako ne rešimo ovo pitanje, naše ekonomije nemaju veliku perspektivu za rast, ako govorimo o regionalnoj ekonomskoj integraciji. Evo, danas smo imali sjajan sastanak Vučića, Zaeva i Rame upravo o dubljoj ekonomskoj integraciji ovog regiona. Ona je moguća samo ako ne ostavimo neke probleme nerešene - istakao je Čadež.

Kako je rekao, ne možemo da razvijemo dubinsku ekonomsku integraciju, a da imamo ovakav problem, kao i da moramo da vidimo kako da rešimo taj problem.

- Mislim da je to osnovna poruka koju je hteo da čuje Grenel od predstavnika poslovne zajednice - naglasio je i dodao da PKS ima sa Privrednom komorom Kosova sjajnu saradnju i dobre razgovore o priznavanju raznih sertifikata kako bi se rešili konkretni problemi.

- Mi smo napravili zajedničku privrednu komoru Zapadnog Balkana, gde posluje 350.000 kompanija u šest ekonomija. Grenel nas je pozvao da čuje kako vidimo probleme privrede, imamo problem taksi, barijera koje utiču na poslovanje, imamo i u privlačenju novih investitora - rekao je Čadez i dodao da bi investitori dolazili u još većem broju kada bi taj problem bio rešen.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA